Bitkileri sakın duygusuz sanmayın! Kalbi kırılan çiçekler hüngür hüngür ağladı: Meğer onlarda acı çekiyormuş…

Bitkileri sakın duygusuz sanmayın! Kalbi kırılan çiçekler hüngür hüngür ağladı: Meğer onlarda acı çekiyormuş…

Teknoloji ilerlerken her gün yeni bir çalışmaya imza atılıyor. Bitkileri sakın duygusuz sanmayın. Kalbi kırılan çiçekler meğerse hüngür hüngür ağlıyormuş. Yapılan araştırmalar bitkilerin de duyguları olduğunu gözler önüne serdi. İşte tüm detaylar…

Almanya'nın Bonn kentinde bulunan Bonn Üniversitesi, ilginç bir çalışmaya imza attı. Uygulamalı Fizik Bölümü araştırmacıları saldırı altındaki bitkileri inceleme altına aldı. Bitkilerin yüzeylerine etilen isimli bir gaz sıktıklarında ortaya çıkanlar herkesin gözünü yaşarttı. Duygusuz sandınız o çiçeklerin de bir kalbi varmış. İşte tüm detaylar…

ÇİÇEKLERİN KALBİNİ KIRMAYIN


Bitkiler üzerinde yapılan incelemeler her gün yeni bir gelişmeyi ortaya çıkarıyor. Bitkilerin hasar gözlükleri bölgelerinde salgıladıkları bir kimyasalı kavanoz içerisine alan araştırmacılar bu gaza özel olarak kalibre edilen lazer bombardımanı uyguladılar. Titreşen kimyasallar ses dalgaları oluştururken, ortaya çıkan sesi mikrofonla dinleyen araştırmacılar sağlıklı olan bitkilerin boncuklanma gibi bir ses çıkardığını tespit etti.

cicek-yetistirmek.jpg
Bitkiler tehdit altında olduklarında daha tiz bir çığlıkla cırlamaya başlayınca Uzmanlar bitkilerin de duygusu olduğuna karar verdi. En ufak bir böcek ısırığında bile Bu etkinin ortaya çıktığı gözlemlenirken Dr. Frank Kühnemann, "Bir bitki ne kadar strese maruz kalırsa, sinyal de o kadar şiddetleniyor." sözlerini dile getirdi. Bitkilerin acıdan dolayı Çığlık attığı ortaya çıkarken salgıladıkları gaz olan etilen üzerinde lazer bombardımanı yapıldığında farklı sesler duyulduğu da anlaşıldı.

BAS BAS BAĞIRIYORLAR

Bu araştırmanın meyve ve sebzelerin hangi kısımlarının, bitkinin daha sağlıklı kalması için önemli olduğunun anlaşılmasında önemi olacağı düşünülüyor. Bir salatalığın bozulma aşamasında ciyaklama sesi yaydığı görülürken bu yöntem ile taze ve bozulan sebze ve meyvelerin birbirinden ayrıldığı ortaya çıktı. Meyve ticareti ile uğraşan kişilerin dikkatinde yer alan çalışmalar kapsamında Köln merkezli Fruchtansa firmasından Wolfgang Praetorius, "Hasattan sonra her bir parça meyve tazelik için test edilebilir. Hangilerinin birbiriyle taşınması gerektiğine bu şekilde karar verebiliriz." ifadelerini kullandığı.

cicek-dikmek.jpg

ZARARLI HAYVAN TESPİTİNDE KULLANILACAK

Yapılan araştırmaların zararlı hayvanların tespitinde de kullanılabileceği belirtilirken Araştırmacılardan Ralph Gäbler "Bir enfeksiyonun bitkiye yerleştiği günün ertesi günü bunu tespit edebiliyoruz. Öte yandan bitkileriyle ilgilenen çiftçiler, hastalığın sebep olduğu noktaların gözle görülebilir hale gelmesi için 8-9 gün beklemek zorundalar. Ancak ondan sonra problemi fark edebilirler." sözlerini aktardı.

cicek-bakmak.jpg


Yapılan araştırmalar kapsamında bitkilerin duygularının net bir şekilde ispatlanamamış olduğu belirtilirken bitkilerin kimyasal ses ile sağlıklı ve sağlıksız olduklarının ayırt edilebileceği aktarıldı. Dr. Kühnemann, "Belki de bitkiler ve ağaçlar birbirleriyle 'konuşuyorlardır'." tezi ile dünyaya yeni bir bakış açısı kattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN