Böbrek sağlığını koruyan 8 altın kural

Böbrek sağlığını koruyan 8 altın kural

Böbrek Sağlığını Koruyan 8 Altın Kural, insan sağlığı açısından çok önemli olan böbrek, vücuttaki kanın içerisinde olan atıkları süzüp temizlemekle birlikte, fazla olan sıvıyı idrar ile dışarı atılmasını sağlamaktadır. Böbrekler, vücuttaki kan basıncını dengede tutmakla da sorumludurlar, aynı zamanda yeni kırmızı kan hücreleri de üretmek ve kemik sağlığını korumak da böbreklerin görevleridir.

Böbrekler vücuttaki kaburgaların altında ve omuriliğin iki yanlarında yer almaktadırlar, doğuştan tek böbrek ile yaşamını sürdüren bazı kişilerde vardır. Tek böbreğe sahip olan kişinin böbreği, boyut olarak normal kişide olan böbrek ile kıyaslandığında biraz daha büyüktür, normal bir kişide 12x6x3 ebatlarındadır, şekilleri fasulye ye benzetilmektedir.

BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPMALI?

Böbrek sağlığını korumak için en büyük görev insanın kendisidir, vücuduna nasıl bakarsa organlarda o şekilde etkilenmektedir. Genel olarak böbrek sağlığını korumak için bazı kurallar vardır.

Bunlar;

Hareket edilmeli; Düzenli olarak egzersiz yaparak vücudun hareket etmesini sağlayarak, kilo alımı da kontrol altına alınmış olur. Böylelikle böbreklere zarar verebilecek, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklardan korunmuş olunur.

Kan Şekeri Kontrolü; Böbrek hastalıklarına neden olan diyabet hastalığı böbrekleri riske sokan ilk sıralardadır. Dengeli beslenme ve ilaç kullanımı ile kan şekeri seviyesini dengede tutmak, böbreklerin korunmasını sağlamaktadır.

Kan Basıncına Dikkat Edilmeli; Hipertansiyonda böbreği tehdit eden unsurlar arasındadır. Dengeli beslenme ile tuz miktarını azaltarak, düzenli olarak egzersiz ve düzenli olarak ilaç kullanılarak kan basıncını normal seviye de tutmak hem böbrekleri korur hem de hasarlı olan böbreklerin daha da ilerlemesini yavaşlatmaktadır.

Sağlıklı Beslenmek ve Normal Kiloda Kalmak; İnsanın sağlıklı beslenmesi, kronik olarak böbrek hastalığı olan kişinin, hastalığının ilerlemesini durdurmakla birlikte vücudun diğer hastalıklara karşı da direncini artırmayı sağlamaktadır. Beslenmeye dikkat edilerek birçok hastalıktan korunmak oldukça mümkündür.

Yeterli Miktarda Sıvı Alınmalı; bir insanın günlük olarak su tüketimi, böbrek hastaları veya hastalıktan korumak için 1,5-2 litredir. Önerilen sıvı alımı tüketildiği taktirde böbrek ve diğer organların sağlığını korumada etkilidir.

Sigara İçilmemeli; Sigara kan akışının yavaşlamasına neden olduğundan dolayı, böbrek bu durumdan etkilendiği için süzme işlemini tam yapamadığından, atıkların vücutta birikmesine ve böbreğin zarar görmesine sebep olmaktadır.

Rastgele İlaç Kullanmayın; Doktor tarafından yazılmayan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Rastgele kullanılan ilaçlar böbrek ve diğer organlara zarar verebilmektedir.

Yılda 1 kez Böbrekleri Kontrol Ettirmek; Herhangi bir hastalığı olanlar diyabet, hipertansiyon, kilo fazlalığı ve ailede böbrek hastalığı olan kişiler yılda 1 kere böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmeleri gerekmektedir.

BÖBREK AĞRISININ BELİRTİLERİ

Böbrek ağrıları belirli başlı olarak şu belirtilere neden olmaktadır;

İdrarda kan
Ateş
Ağrılı idrara çıkma
Mide bulantısı
Kusma
Baş dönmesi
Kabızlık veya ishal
Yorgunluk
Titreme
İsilik

Böbrekler önemli organlar oldukları için, herhangi bir belirti görülmesi durumunda acil olarak bir sağlık kuruşuna görünmesi gerekmektedir.

BÖBREK AĞRISI NEDENLERİ NELERDİR?

Böbrek ağrıları kronik veya akut olarak görülmektedir.

Doğuştan veya sonradan oluşan böbrek hastalıkları ağrı nedenleri şunlardır;

Mesane enfeksiyonu (sistit)
İdrar yolu enfeksiyonu
Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit)
Böbrek büyümesi (hidronefroz)
Böbrek taşları
Böbrek kanseri
Böbreklerde kan pıhtıları
Doğuştan böbrek hastalığı (polikistik)
İdrar akışının tıkanması
Böbrek dokusuna zarar veren ilaçlar
Hamilelik

Böbrek ağrıları her ne kadar böbreği gösterse de birçok hastalıkta bu ağrılara sebep olabilmektedir. En kısa zamanda tetkikler yapılarak sorunun nedeni çözülmelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN