Borçlanma araçları nelerdir, yatırımı nasıl yapılır?

Borçlanma araçları nelerdir, yatırımı nasıl yapılır?

Farklı isim ve özelliklerde borçlanma araçları mevcuttur. Bu araçların özellikleri her ülke mevzuatına, yerel veya dönemsel mevzuatlarla değişkenlik gösterebilmektedir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında bu araçların ne olduğu ve ne gibi özellikler içerdiğinden bahsedeceğiz.

Borçlanma araçları, borç aldıkları kişi veya kurumlara belirli bir faiz oranı karşılığında para veren finansal araçlardır. Hükümetler, şirketler ve diğer kurumlar genellikle borçlanma araçları çıkarırlar ve bunlar genellikle tahviller, bonolar, eurobondlar, banka kredileri, sendikal hizmet kredileri ve leasing gibi birçok farklı şekilde bulunabilirler.

KISACA BORÇLANMA ARAÇLARI NELERDİR DENDİĞİNDE ŞÖYLE SIRALANABİLİR:

Tahviller, genellikle sabit faizli olup, hisse senetleri ile benzerlik gösteren bir yatırım aracıdır. Bir şirket veya hükümet tarafından çıkarılır ve belli bir vade sonunda ödeme yapılır. Tahviller, düşük riskli bir yatırım aracıdır ve genellikle uzun vadeli yatırımcılar tarafından tercih edilir.

Bonolar, kısa vadeli yatırım araçlarıdır ve genellikle düşük riskli yatırımcılar tarafından tercih edilirler. Tahvillerden daha az getiri sağlarlar, ancak daha az risk taşırlar. Bonolarda da belli bir vade sonunda ödeme yapılır.

Eurobondlar, uluslararası piyasalarda işlem gören döviz cinsinden çıkarılan borç senetleridir. Bir şirket veya hükümet tarafından çıkarılabilirler ve uzun vadeli yatırımcılar tarafından tercih edilirler. Eurobondlar, genellikle daha yüksek faiz oranı sunarlar, ancak daha yüksek riskleri de beraberinde getirirler.

Banka Kredileri, bankaların müşterilerine sağladığı finansman araçlarıdır. Kredinin geri ödeme koşulları ve faiz oranı, bankanın kredi politikalarına bağlı olarak değişebilir. Banka kredileri, genellikle orta ve uzun vadeli yatırım ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır.

Sendikasyon Kredileri, Birkaç bankanın bir araya gelerek müşterilere sağladığı kredi türüne sendikasyon kredileri denir. Sendikasyon kredileri, büyük yatırım projeleri gibi büyük çaplı finansman ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Bu tür krediler, daha düşük faiz oranları ile verilir ve geri ödeme koşulları uzun vadede yapılandırılabilir.

Leasing, kiralamaya benzer bir finansman yöntemidir ve genellikle makine ve teçhizat gibi varlıkların satın alınması için kullanılır. Kiralayan, kiracıya makine veya teçhizatı kullanma hakkı verir ve belli bir süre boyunca belli bir miktar ödeme yapılmasını sağlar.

BORÇLANMA ARAÇLARININ AVANTAJLARI

Borçlanma araçları, yatırımcıların düşük riskli ve sabit getiri elde etmelerini sağlar. Tahviller ve bonolar, özellikle düşük riskli yatırımcılar için idealdir.

BORÇLANMA ARAÇLARI YATIRIMI NELERDİR?

Borçlanma araçları yatırımı nasıl yapılır? diye sorulduğunda, genellikle devlet veya şirketler tarafından ihraç edilen, sabit getirili menkul kıymetlerdir şeklinde cevaplanabilir. Bu araçlar, yatırımcılara belirli bir süre sonunda geri ödeme yapacak ve bu süre boyunca da düzenli faiz ödemeleri sağlayacaktır.

Borçlanma araçlarına yatırım yapmak için, öncelikle piyasadaki farklı borçlanma araçlarını ve bunların risk-getiri profillerini anlamak önemlidir. Bu nedenle, bir yatırım uzmanından veya finansal danışmandan yardım alınması önerilir.

Yatırımcılar, borçlanma araçlarını doğrudan satın alabilecekleri gibi, işlem yapabilecekleri bir aracı kuruluş üzerinden de yatırım yapabilirler. Bu aracı kuruluşlar, yatırımcıların portföylerini yönetmelerine yardımcı olacak ve genellikle bir dizi farklı borçlanma aracına yatırım yapma imkanı sunarlar.

Borçlanma araçlarına yatırım yaparken, yatırımcılar risk-getiri profillerini göz önünde bulundurmalıdır. Daha yüksek getiri elde etmek isteyen yatırımcılar, daha riskli borçlanma araçlarına yatırım yapabilirler. Ancak, daha yüksek getiriler genellikle daha yüksek risklerle birlikte gelir, bu nedenle yatırımcıların risk toleransına dikkat etmeleri önemlidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN