Tükettiğimiz yiyeceğin besin değerleri ve içeriğini kontrol etmek önemli. Zira, sağlıksız beslenmek uzun vadede birçok sağlık sorununa zemin hazırlıyor. Bazı yiyecekler, organları mahvedip ömrünüzden çalıyor. İşte, sağlığa zararlı yiyecekler...
Bazı besinler yoğun tüketimi sonrasında organ hasarına neden olabiliyor. Uzmanlar, tükettiğiniz yiyeceklerin sadece tadına değil içeriğine de odaklanılması gerektiğinin altını çiziyor.
Sabah'ta yer alan habere göre, genellikle pratik ve ucuz olmaları nedeniyle tercih edilen işlenmiş gıdalar, sağlık için potansiyel bir tehdit oluşturabilir. Bu gıdalar, yüksek miktarda tuz, şeker ve doymuş yağ içerir. Yapay katkı maddeleri, koruyucular ve renklendiriciler içerebilirler. İşlenmiş gıdaların aşırı tüketimi, obezite, kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine yol açabilir.
SAĞLIĞA ZARARLI YİYECEKLER NELER?
SÜT İÇERMEYEN KAHVE KREMASI
Uzman diyetisyen Julie Andrews, hidrojen yağları içeren bu ürünün, özellikle sıvı formuyla karaciğere zarar verebilen yüksek fruktozlu mısır şurubu ile sindirim sorunları ve birçok soruna neden olabilir.
Üstelik içindeki yapay tatlandırıcılar, birçok farklı sorunu da beraberinde getiriyor. Bu nedenle bu alternatif yerine sade kahve içmeyi veya yulaf, badem ve Hindistan cevizi sütü gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
ASİTLİ DİYET İÇECEKLER
Asitli içeceklerin zararlı olmasının yanı sıra diyet olan alternatifleri, yapay tatlandırıcılar nedeniyle büyük riskler taşıyor. Diyetisyen Shonali Soans, bu tatlandırıcıların gerçek şekerden bile daha zararlı olabileceğini belirtiyor.
Dyt. Shonali Soans, yapay tatlandırıcıların kanser ve sindirim sistemi sorunlarına neden olabileceğini gösterdiğini dile getirdi. Özellikle bu içeceklerde bulunan aspartam, aynı zamanda diyabet gelişimine de zemin hazırlayabiliyor.
AZ YAĞLI FISTIK EZMESİ
Fıstık ezmeleri, aslında içeriğindeki 'doymamış yağlar' ile oldukça faydalı. Fakat diyetisyenler, yağı azaltılmış fıstık ezmesi tüketilmesinin faydalı değil aksine zararlı olduğu konusunda uyarıyor. Tüketilen miktarın kalp sağlığına uygun miktarını almanızı engellemesiyle birlikte aynı zamanda ekstra şeker ve katkı maddesi tüketmenize de neden olabileceğini dile getiriyor.
Fıstık ezmesi alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey nedir? Doğal olmalı ve etiketinde yalnızca üç bileşen bulunmalıdır: yer fıstığı, yağ ve belki biraz tuz.
BEYAZ UN İÇEREN KAHVALTILIK GEVREKLER
Sabahları kısa sürede hazırlanabilen bu gevrekler beyaz unla yapıldığında, düşündüğünüzden daha zararlı hale gelebiliyor. Dyt. Julie Andrews, bu tür tahılların beslenme açısından düşük ve rafine karbonhidrat bakımından yüksek olduğunu, bunun da sizi tok tutmak yerine kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlere neden olabileceğinin altını çiziyor.
Bu durum ise; gün içerisinde halsizliğe, ruh hali değişimlerine ve ani açlıklara neden olabilir. Bunun yerine tam buğday unuyla yapılmış bir seçeneği tercih edebilirsiniz.
SALAM VB. ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ
Sandviçten kahvaltılara kadar birçok noktada tüketilen bu ürün, hipertansiyon ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok sorunla bağlantılı olduğu düşünülüyor. Ayrıca doymuş yağ oranının yüksek olması, sağlığa önemli zararlar veren enflamatuar (iltihap) bileşiklere dönüşebilen sodyum nitritler içeriyor.
NOODLE
Kolay tüketimiyle son zamanların favorisi olan ve genellikle sadece su eklemek kadar basit bir şekilde yenilebilen bu gıda ürünü, en tehlikeliler listesinde yer alıyor. Dyt. Shonali Soans, 'hızlı tüketilebilen' besinlerin hızlı olabilmesi için uygulanan kimyasal işlemlerin tehlikeli olduğunu ve besinlerin değerini öldürdüğünü dile getirdi.
Üstelik noodle sodyum miktarı yönünden yüksek olmasının yanı sıra monosodyum glutamat (MSG) içeriyor. Bağımlılık yapan bu madde, sürekli olarak yeme isteğine ve açlığı artırmaya neden oluyor.
YAPAY TATLANDIRICI
Her ne kadar 'şekersiz' olduğu için kullanılsa da yapay tatlandırıcılar da bir o kadar zararlı. Dyt. Shonali Soans, geçmişte insanların rafine şeker yemek yerine diyet ürünlerle bu tatlandırıcılardan yoğun miktarda tükettiğini belirtiyor.
Yapay tatlandırıcılar, bilinmeyen risklerinin yanı sıra sağlığa olan etkileriyle rafine şekerden 'daha kötü' olabilir. Bunun yerine normal şekeri "ölçülü olarak" tüketmek daha iyi bir alternatif olarak sunuluyor.
JELATİN
Jelatin içeren tatlılar, vücuda zararlı olduğu bilinen yapay tatlandırıcılar ve şeker yönünden zengin. Ayrıca diyetisyen Lorraine Kearney, bunların ayrıca kanserojen olarak bilinen yapay renkleri ve hiperaktiviteyle bağlantılı bir bileşen olan Red #40 adlı bir kimyasala sahip olduğunu söylüyor. Üstelik bazı çalışmalar, çocuklarda hiperaktivite bozukluğuna neden olabileceğini gösterdi.
ENERJİ İÇECEKLERİ
Yapay tatlandırıcılar ve şeker yönünden bir diğer zengin besin ise; enerji içecekleri. İçeriğinde bulunan yüksek miktarda şeker, vücutta çok fazla iltihaplanmaya neden olabilir. Örneğin; Dyt. Lorraine Kearney, yaban mersinli bir enerji içeceğinin üretiminde yaban mersini aromasının verilmesi için kullanılan kimyasalların da tehlikeli olabileceğine vurgu yapıyor.