Bu illerde yaşayanlara güzel haber! Elektrik ve doğalgaz borçları silinecek: Karar çıktı

Bu illerde yaşayanlara güzel haber! Elektrik ve doğalgaz borçları silinecek: Karar çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından alınan karara göre, 11 ildeki fatura borçları silinecek. Bu müjdeli haber, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla duyuruldu. İşte detaylar...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı. 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ildeki vatandaşlar, konutları veya iş yerleri yıkılan, acil yıkılması gereken, ağır ve orta hasarlı duruma gelen kişilerin elektrik ve doğal gaz faturası borçları tamamen silindi. Elektrik ve doğal gaz faturalarına ilişkin alınan bu yeni karara göre, afet bölgesi olarak belirlenen 11 ildeki tüm borçlar affedildi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu kararın uygulanacağı 11 il ise şunlardır: Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

3

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonucunda olağanüstü hal ilan edilen afet bölgelerinde, elektrik ve doğal gaz abonelerinin borçlarına ilişkin önemli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler kapsamında, konutları veya iş yerleri yıkılan, acil yıkılması gereken veya ağır/orta hasarlı hale gelen abonelerin, 6 Şubat 2023 tarihine kadar biriken ancak henüz tahsil edilmemiş tüketim tutarları, 6 Şubat 2023 tarihine kadar olan döneme ait tüketim tutarları ve ödenmemiş fatura tutarları ile birlikte özelleştirme öncesi dönemden kalan ve özelleştirme sırasında devredilen elektrik tüketim tutarları silinmiştir.

Ancak, yasal olmayan yollarla tüketilen elektrik ve doğal gaz miktarları bu düzenlemenin dışında tutulmaktadır. Ayrıca, kamu tüzel kişiliğine sahip aboneler ve genel aydınlatma aboneleri de bu düzenlemenin kapsamı dışındadır.

Bu karar, depremlerden etkilenen ve büyük maddi kayıplar yaşayan vatandaşlara bir nefes aldırmayı hedeflemektedir. Borçların silinmesi, afet bölgelerindeki abonelerin ekonomik yükünü hafifletirken, toplumun yeniden inşa sürecine odaklanmasına ve normal yaşamlarını sürdürebilmelerine olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda, özelleştirme öncesi döneme ait tüketim tutarlarının da silinmesi, abonelerin geçmiş borç yükünden kurtulmalarına ve daha adil bir şekilde yeniden başlamalarına yardımcı olacaktır. Bu düzenleme, devletin afetzedelerin yanında olduğunu gösterirken, toplumsal dayanışma ve adalet ilkesini de vurgulamaktadır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN