Bu ülkeye gidenler hiç yabancılık çekmiyor! Hem dili benziyor hem adetleri, üstelik 4 saat uzaklıkta

Bu ülkeye gidenler hiç yabancılık çekmiyor! Hem dili benziyor hem adetleri, üstelik 4 saat uzaklıkta

Bu ülkeye gidenler hiçbir yabancılık çekmeyecek! Hem dili benziyor, hem de adetleri! Üstelik Türkiye'ye sadece 4 saat uzaklıkta...

Orta Asya’nın gözde ülkelerinden biri olan Türkmenistan, 488.100 kilometrekarelik geniş bir alana sahiptir. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden ülke, 1995 yılında Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan tarafsızlık statüsünü kazandı. Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan ve Türkiye ile birlikte dünyadaki yedi bağımsız Türk devletinden biridir ve TÜRKSOY üyesidir.

DÜNYANIN DÖRDÜNCÜ DOĞALGAZ REZERVİNE SAHİP

Dünyanın dördüncü büyük doğalgaz rezervlerine sahip olan Türkmenistan, global gaz rezervlerinin %12’sini barındırmaktadır. Bu zengin doğalgaz kaynakları sayesinde, 1993 yılından beri vatandaşlarına elektrik, su ve doğalgazı ücretsiz olarak sunmaktadır.

IRU in Turkmenistan following border reopening | IRU | World Road Transport Organisation

TURİSTİK YERLERİ NERELER?

Darvaza Krateri

Karakum Çölü’nün ortasında yer alan Darvaza Krateri, “Cehennem Kapısı” olarak da bilinir. 1971 yılında metan gazının ateşe verilmesiyle oluşan bu krater, o tarihten bu yana yanmaya devam etmektedir.

Köhne Ürgenç

Daşoğuz ilinde bulunan bu ortaçağ harabeleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ziyaretçilerini büyülemektedir.

Avaza Milli Turizm Bölgesi

Hazar Denizi’ne kıyısı olan bu bölge, sörf ve su sporları için ideal bir yerdir. Turistler için çeşitli aktiviteler ve konaklama imkanları sunar.

Aşkabat

“Beyaz Mermer Şehri” olarak bilinen başkent Aşkabat, modern yapıları ve tarihi eserleri ile dikkat çekmektedir. Türkmen Halı Müzesi, Aşkabat Hipodromu ve Ertuğrul Gazi Camii görülmeye değer yerler arasındadır.

Merv

Karakum Çölü'nde yer alan bu vaha şehri, tarihi önemi ve doğal güzellikleri ile Türkmenistan gezilerinin vazgeçilmez duraklarından biridir.

TÜRKMENİSTAN KÜLTÜRÜ VE GELENEKLERİ

Inside the Capital of Turkmenistan: Ashgabat is a Strange Place

Türkmenistan halkı, köklü göçebe Türkmen kültürüne sahiptir. Ülke, at binme sporları ve ünlü Ahal-Teke atları ile tanınır. At yarışları ve binicilik etkinlikleri, turistler için cazip aktiviteler arasında yer alır.

Türkmen mutfağı, bozkır ve göçebe kültürünün izlerini taşır. Ekmek, Türkmenlerin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Mayalı hamurdan yapılan çörek ve mayasız yapılan petir, en bilinen ekmek çeşitlerindendir. Sütlü, etli ve pirinçli yemekler de yaygındır.

Türkmen kilimleri ve dokumaları, turistler için popüler hediyelik eşyalar arasında yer alır. Aşkabat’taki Tolkucha Pazarı ve Mary şehrindeki Zelyony Bazaar, geleneksel el sanatları ve tekstil ürünleri ile doludur.

Türkmenistan’da her yıl çeşitli uluslararası festivaller düzenlenir. Aşkabat’ta gerçekleştirilen Altın Asrın Altın Nesilleri Uluslararası Çocuk Festivali ve Uluslararası Müzik Festivali, bu etkinliklerden bazılarıdır. Ayrıca Uluslararası Tiyatro Festivali de pek çok ülkeden sanatçıyı bir araya getirir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN