Bunu yapmadan sakın fidan dikmeyin! Ziraat Mühendisi tutmayabilir diyerek uyardı: Dikim yapacak herkesi ilgilendiriyor...

Bunu yapmadan sakın fidan dikmeyin! Ziraat Mühendisi tutmayabilir diyerek uyardı: Dikim yapacak herkesi ilgilendiriyor...

Bunları yapmadan sakın fidan dikmeyin! Ziraat Mühendisi Gülçin Gamze Demirel, tutmayabilir diyerek uyardı. Fidan dikerken ne yapmalı? Dikim yapacak herkesi ilgilendiriyor. İşte fidan dikmeden önce bilmeniz gerekenler...

Aydın'da görev yapan Ziraat Mühendisi Gülçin Gamze Demirel, meyve fidanı dikimi öncesi önemli bilgiler verdi. Demirel, fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken noktaları açıklarken, toprak analizinin önemine vurgu yaptı.

FİDAN DİKİMİ ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Ziraat Mühendisi Gülçin Gamze Demirel, meyve fidanı dikimi öncesi çiftçilere önemli tavsiyelerde bulunarak "Dikim alanımızı belirledikten sonra toprak hava alacak şekilde sürülmeli ve tazelenmelidir. Ürünümüzün türü ve büyüklüğüne uygun çukur açıktan sonra toprağa ekstra bir şey karıştırmıyoruz. Herhangi bir şey koymamamızın sebebi bitki köklerinin yeni atacağı kılcal damarlara gübre denk geldiğinde kılcal ve beyaz kökler yanarak, kökün tutmaması gibi şeylerle karşılaşabiliyoruz. Fidanımızı hava almayacak şekilde üzerini toprakla kapatıyoruz. Tek tek can suyu koyduktan sonra fidanın tepe kısımlarını kesiyoruz. Açık köklü fidanlarda kasım ile nisan ayı aralığında dikilir. Bitkinin Mart ve Nisan aylarında uyanması beklenir." dedi.

FİDAN DİKİMİ İÇİN UYGULANAN ADIMLAR NELERDİR?

Gülçin Gamze Demirel, fidan dikimi öncesinde şu adımlara dikkat çekti: "Bölge bölge fidan çeşitlerimiz değişiyor. Aydın'da zeytin, incir, erik ve narenciye grubu, Adana ve Bursa'da nektarin, Trabzon hurması, Bursa - Antalya bölgesinde armut, Afyon bölgesinde ise genelde vişne dikiliyor. Meyve fidanı dikecek olan üreticilerimize toprak analizlerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.

Kıraç bölgelerde toprak analizinin durumuna göre anaçlar öneriyoruz ve bu sayede duraksama olmuyor. Biz genelde daha verimli ürün yetiştirsinler diye yarı bodur doku kültürü çalışıyoruz. Yetiştirmiş olduğumuz fidanları soğuk hava deposu ve hendekleme sistemi ile muhafaza ediyoruz. Kasım ve Nisan aylarında açık köklü dikim zamanı. Nisan ayından sonra da tüplü dikim sezonu açılıyor. Türkiye'nin her bölgesi çok farklı, sıcak bölgeler var, soğuk bölgeler var. Bizim üreticilere tavsiyemiz Bu bölgelere uyumlu ürün seçmeleri ve daha verimli sonuç elde etmeleridir." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN