Burun şeklim neden kötü diyorsanız annenize sorun! Hamilelikte tüketilenler bebeklerin burun şeklini ortaya çıkarıyor

Burun şeklim neden kötü diyorsanız annenize sorun! Hamilelikte tüketilenler bebeklerin burun şeklini ortaya çıkarıyor

Yüz hatlarınızın nasıl oluştuğunu merak ediyorsanız nence annenizin ne yediğine dikkat etmeniz gerekiyor. Bilim insanları öyle ilginç bir çalışmaya imza attı ki duyanlar şaştı kaldı. Hamilelik sırasında tüketilen besinlerin çocuklar üzerinde etki ettiği ortaya çıktı. Burun şeklinizi beğenmiyorsanız annenize ne yediğini sormanız gerekiyor. İşte çalışmanın detayları…

Burun büyüklüğünüz annenizin hamilelikte yediği gıdalarla bağlantılı çıktı. Bilim insanları farklı insan yüzlerindeki bütün farklılıkların sebebinin annenin hamileyken yediği besinlerle yakından ilişkisi olduğunu açıkladı. Nature Communications isimli dergide yayınlanan çalışmada, uluslararası araştırmacılar, "Anne diyetindeki protein seviyesinin modülasyonunun mTORC1 aktivitesini düzenlediğini ve bunun da embriyoların kraniyofasiyal şeklinde ince ama belirgin değişikliklere yol açtığını bulduk. Bu durum farklı yüz özelliklerinden oluşan bir 'spektruma' yol açıyor" açıklamasında bulundu.

PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENİYORSANIZ DİKKAT!

Hamile fare ve balıklar üzerinde uygulanan testler sonucunda tüketilen gıdaların yüz şekilleri üzerindeki etkileri gözleri önüne serildi. Fare ve balıkları farklı diyetler verilirken araştırmacılar bunun rahimdeki mTORC1 sinyalini değiştirdiğini ve yavruların belirli yüz özelliklerinin bu durumdan etkilendiğini duyurdu. Protein ağırlıklı beslenen çocukların burunlarının ve çenelerinin daha geniş olduğu ortaya çıktı.

burun-sekli.jpg

Kafatası şekillenirken burundaki kıkırdak miktarının insanların görünüşünde ince farklılıkları da anne karnında aldığı ortaya çıktı. Anne karnında beslenme tarafından tetiklenen genler tarafından oluşturulan burun şekilleri hamilelik sırasında ne kadar yüksek protein tüketirse mTORC1' genlerinin de o kadar aktif hale geldiği kayda alındı.

BURUN ŞEKLİNİZ NASIL BELİRLENİYOR?

Yapılan araştırmalar doğrultusunda burun uzunluğu ve burun deliklerinin genişliği yanakların şeklini ve çenenin belirginliğini değiştirerek bir bebeğin yüz görünümüne ince ayar yapabildiği sonucunu ortaya çıkardı. Bir insanın yüzünün temel görünümü ebeveyn genlerin tarafından belirlenirken kardeş bile olsalar farklı görüntüler ortaya çıkıyor. Bu durum tek yumurta ikizleri için de geçerli olurken tek yumurta ikizlerinin bile farklı yüzlere sahip olduğu ortaya çıktı.

burun-sekli-hamilelik.jpg

Annelerin daha düşük proteinli gıdalarla beslenmesi ise daha ince yüzlere ve daha sivri yüz hatlarına yol açtığı tespit edildi. Dolgunun hayvanlar doğduktan sonraki ortama bağlı olarak bir avantaj sağlayabileceği sonucu da yapılan araştırmalar doğrultusunda öne sürüldü.

Bazı balık türleri üzerinde yapılan araştırmalar doğrultusunda annelerin düşük besini bir diye tüketmesi durumunda bebeklerin daha uzun ve daha ince burunlu olma olasılığının yüksek olduğu belirtilirken Bu yavrulara besin bulunabilirliğin düşük olduğu bölgelerde yiyecek ararken avantaj sağladığı da aktarıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN