Canan Karatay’dan acil uyarı! Gerçeği sağlık sahtesi zehir! Rengi ve kokusuna dikkat

Canan Karatay’dan acil uyarı! Gerçeği sağlık sahtesi zehir! Rengi ve kokusuna dikkat

Vermiş olduğu sağlık tavsiyeleri ile adından söz ettiren Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez o besini öve öve bitiremedi. Gerçeği sağlık sahtesi zehir diyerek uyaran uzman isim ayırt etme yöntemleri de açıkladı. Her şeyin sahtesi çıktı mertlik bozuldu. İşte Canan Karatay’ın o açıklamaları…

Tereyağının faydalarına öve öve bitiremeyen Prof. Dr. Canan Karatay, yemeklerde ve tatlılarda kullanılan tereyağının sahtesinin ciddi bir tehdit olduğunu belirtti. Tereyağını süt kreması yerine margarin ayçiçek yağı, mısır özü yağı, palm yağı ve hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlarla birlikte patates nişastası eklendiğini söyledi. Sağlık açısından faydasının bilimsel olarak kanıtlandığını dile getiren Canan Karatay, sıklıkla tereyağı tüketen kişilerin sahtesine karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

SAHTE TEREYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Günümüzde pek çok ürünün sahtesi bulunurken tereyağının gerçek olup olmadığını anlamakta biraz zahmetli oluyor. Güvenmiş mi tanınmış bir markanın ürünlerini tercih etmek ya da güvendiğiniz bir kişiden almak daha doğru olacaktır. Ancak gerçeğini sahtesinden ayırt etmek için uygulanacak birkaç farklı yöntem bulunuyor.

tereyagi-1.jpg

Tereyağı alırken ambalajın üzerindeki yazıları ve etiketlerini iyice incelemeniz gerekmektedir. Doğruluğundan emin olduktan sonra bu ürünleri tüketebilirsiniz. Sahte ürünlerin bir çoğunda ambalaj üzerinde hatalı yazılar ve belirgin farklılıklar bulunmaktadır.

Tereyağında hoş bir koku ve doğal bir sarı renk bulunmaktadır. Tereyağlarında ise hoş olmayan koku ile birlikte rengi de daha koyu sarı olmaktadır.

Gerçek tereyağı biraz sert olabileceği gibi oda sıcaklığına geldiğinde hafif yumuşak bir hal almaktadır. Sahte tereyağları daha sert oda sıcaklığında bile sert kalabilen ve yapışkan bir yapıya sahiptir.

Aldığınız tereyağının fiyatı piyasaya göre çok düşükse kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Aşırı düşük fiyatlı ürünlerde kalite sorunu ortaya çıkarken gerçekliği de tartışılır bir durumda oluyor.

Tereyağı alırken güvendiğimiz marketler ya da markanın resmi satış noktalarından alışveriş yapmanız daha güvenli olacaktır. Sahte tereyağından şüphelenen kişiler ürün satın aldığı yere ya da yetkililere bilgi vererek tüketicileri de uyarabilir.

canan-karatay-kapak-tereyagi.jpg

SAHTE TEREYAĞININ ZARARLARI NELERDİR?

Sahte tereyağı çoğunlukla daha az besin değerine sahiptir. Gerçek tereyağının içerisinde yer alan A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminlerin yanı sıra kıymetli minerallerde bulunmaktadır. Sahte tereyağlarında ise bu besin değerleri iyiye çok az bulunur ya da içerisinde yer almaz.

Sahte tereyağının içerisinde yer alan zürafalar kolesterol seviyesini arttırırken kalp sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Düzenli olarak tüketildiğinde sahte tereyağı kalp hastalığı riskini de arttırıyor.

Sahte tereyağında çok fazla doymuş yağ bulunurken obezite ve metabolik sendrom riski de artmaktadır. İşlenmiş yağların tüketimi de insülin direncini arttırırken Tip 2 diyabet riskini yükseltir.

Sahte tereyağları genellikle hidrojenize yağlar içermektedir. Bu da iyi HDL kolesterol seviyesine düşürürken kötü LDL kolesterol seviyesini yükseltmektedir. Yapılan bazı araştırmalar trans yağ tüketiminin kanser riskini arttırdığını öne sürerken tereyağının trans yağ içeriğinin bu riski azalttığı da söyleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN