Cilt lekeleri nasıl olur?

Cilt lekeleri nasıl olur?

Birçok lekeler güneş ışınına fazla maruz kalma nedeni ile oluşmaktadır. Diğer bir neden ise genetik faktörler, hamilelik, hormonal ilaçlardır. Cilt lekeleri, deri yüzeyinde meydana gelen farklı boyuttaki izleri ifade eder. Cilt lekeleri nasıl olur sorusuna bilimsel bir yanıt vermek gerekirse; cildimize doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi nedeni ile ciltte lekeler oluşur.

Ayrıca sahte kozmetik ürünler, kimyasal ürünler ve bazı ilaçlar da ciltte lekelere neden olmaktadır. Çoğu cilt lekelerinin zararsız olduğu söyleniyor ancak bazı türleri ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir. Örneğin bazı zararsız görünen cilt lekelerinin cilt kanserine neden olduğu ya da bir tanı olduğu ortaya çıkmıştır.

CİLT LEKESİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Cilt lekeleri nasıl olur ya da türleri nelerdir; cilt lekeleri birden fazla sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle birden fazla başlık altında incelemek mümkündür.

En sık rastlanan cilt lekesi türleri ve tanımları şu şekildedir:

Siyah ve Beyaz Noktalar; cildin üst tabakasında bulunan, genellikle siyah, beyaz ve ten renginde olan noktalardır. Ciltteki yağın gözenekleri tıkaması nedeni ile oluştuğu gibi hava ile temasta renklerinin koyuya döndüğü görülür.
Akneler; vücudumuzun hemen her yerinde oluşan lekedir. Yağlı ciltlere sahip bireylerde sıklıkla görülür. Bu durum gündelik hayatınızı etkilediğinde ve giderek çoğaldığında doktora başvurmanız yardımcı olacaktır.
Nodüller; ciltte tıkanan gözeneklerden sonra rastlanan cilt lekesi türüdür. Biriken yağ ve ölü derilerin gözenekte sıkışmasıyla meydana gelirler. Bu gibi durumlarda cilt içerisinde enfeksiyona neden olabilirler.
Melazma; vücutta açık bölgede bulunan kahverengi leke türüdür. Dudak,burun ve boyun bölgelerinde sıklıkla görülür. Güneşten en fazla etkilenen açık bölgelerde daha çok rastlanır.
Kıl dönmesi; kılların uzayarak cildin içine doğru dönmesi olayıdır. Önde gelen sebepleri ağda ve tıraştır.
Vitiligo; melanosit hücrelerinin ölmesinden ya da yeteri kadar üretilmemesinden dolayı ciltte beyaz lekeler halinde çıkar. Yüz, kol ve genital bölgelerde rastlanır.
Çiller; melanosit hücrelerinin bir bölgede sıklaşması nedeni ile ortaya çıkar ve güneşten etkilenen bir cilt lekesi türüdür.
Doğum lekeleri; kişinin doğumundan itibaren üzerinde bulunan lekedir. Boyutları ve renkleri değişkendir, sadece hızlı bir büyüme oluştuğu vakit bir doktora başvurulması gerekmektedir.

CİLT LEKELERİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Cilt lekelerine birden fazla faktör neden olmaktadır. Yüzde oluşan lekeler her kişide farklı nedenlerde gerçekleşebilir. Bu nedenle uzun süre geçmeyen lekeler için bir doktora başvurulmalıdır.

Cilt lekeleri nasıl olur ya da cilt lekelerine neden olan faktörler nelerdir:

Yaşlılık
Sahte Kozmetik Ürün Kullanımı
Aşırı Yağlı Beslenme
Hormon Tedavileri
Güneşe Aşırı Maruz Kalma

Cilt lekelerinde önce hastalığın belirlenmesi önemlidir. Hastalık yalnızca doğru teşhis ile sonlandırılabilir. Cilt lekelerini önlemek için cildin güzel ve doğru temizlendiğinden emin olmamız gerekiyor. Günde en az 2 litre su içmekte cilt sağlığı için önemli bir faktör oynuyor.

CİLT LEKELERİ NASIL GEÇER?

Cilt lekeleri nasıl olur ya da cilt lekeleri nasıl geçer sorularından önce bir doktora danışıp hastalığınız hakkın da bilgi almanız gerekmektedir. Cilt lekelerinin birçok farklı tedavi yöntemi vardır. Yalnızca tüm cilt lekeleri tedavileri kışın yapılmaktadır. Tedaviler cildi hassaslaştıracağı için hastaların güneş ışınından korunmaları gerekmektedir.

Yapılan işlemlerden bazıları şunlardır:

Mezoterapi; aminoasit, antioksidan ve vitaminlerin bir iğne yardımı ile cilt altına ekjekte edilerek hücrelerin yenilenmesi işlemidir.
Lazer Tedavisi; bu da hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir işlemdir. Işınların bölgeye verilerek cildin yenilenmesini sağlar.
Dermapen; kalem gibi bir aparatın ucundaki iğnelerden oluşur. Öncelikle cilde serum sürülür ardından bu cihaz ile bölgeye gözle görülmeyen delikler açılır.
Cilt kanaması cildin iyileşmesi olarak görülür çünkü hücreler yenilenmiştir.
PRP; kişiden alınan kan ayrıştırılır ve yeniden cilde enjekte edilir. Cilt dışında estetik operasyonlarda da kullanılır.

Bunlar dışında da doğal kürler ile de cildinizi tedavi etmeniz mümkündür. Kullanılan ilaçların neden olduğu yan etkileri gözden geçirmeniz gerekiyor. Yalnızca yazın değil her mevsim en düşük 30 faktörlü güneş kremi kullanmaya özen gösterilmelidir.

CİLT LEKELERİNE NE İYİ GELİR?

Doğal yöntemler ile de cilt lekeleri tedavi edilebiliyor. Cilt lekeleri nasıl olur sorusundan önce cildin yapısını ve ne kadar temiz tutulduğu, hangi bakımların yapıldığını gözden geçirmeliyiz. Cilt üzerinde doğru malzemeler ile düzenli olarak uygulanan peelingler etkili olmaktadır.

Sabırla doğal yöntemleri deneyerek çözüme yaklaşabilirsiniz. Uygun bir şişenin yarısına kadar içme suyu diğer yarısına ise elma sirkesi ekleyin. Önceden temizlemiş olduğunuz cildinize bir pamuk yardımı ile sürün. Toniği uyguladıktan sonra yüzünüzü temizlemeden uyuyabilirsiniz. Sabah mutlaka toniği temizlemelisiniz.

Yulaf cilde uygulandığında renk açma özelliğine sahiptir. Pirinç suyu ise Asya' da yıllardır kullanılıyor. Yarım çay bardağı pirinci 1 su bardağı su içerisinde 20 dakika bekletin. Süre dolduğunda bardaktaki suyu süzün. Süzülen suya macun kıvamı alana kadar yulaf unu ve 1 yumurta akı ekleyin. Cildinize maske olarak uygulayın. 30 dakika sonra yıkayıp kurulayabilirsiniz.

CİLT LEKELERİNE İYİ GELEN YAĞLAR NELERDİR?

Ciltte oluşan lekelerin evde geçirilmesi de mümkündür. Doğal yağlar hafif lekelerin geçirilmesinde oldukça etkilidir. Cilt lekeleri nasıl olur ya da hangi yağlar ile cilt lekelerinizi giderebileceğinizi aktaracağım. Doğal yağlar sivilce ve cilt lekeleri üzerinde oldukça etkili olmasıyla öne çıkıyor.
Tabii ki, bazı yağlar keskin bir özelliğe sahip olduğu için ciltte hasar oluşturabilir. Özellikle hassas ciltli iseniz ilk önce test olarak denemenizde fayda var. Havuç Tohumu Yağı; antienflamatuar etkilidir ve mantar ve bakteri üzerinde de oldukça etkilidir. Bu sayede bu yağın ciltteki lekeleri geçirme özelliği de oldukça mümkündür.

Çay Ağacı Yağı; mikrop öldürücü ve İltihap giderici özellikleriyle bilinen bu yağ sivilce için kullanılmaktadır. Bir başka özelliği ise, UV ışınlarının cilde yarattığı etki ile mücadele etmesidir. Yaşlanma karşıtı olduğu bilinen bu yağ ile de cildinizi koruyabilirsiniz.

Cilt lekeleri ile mücadele etmek günümüzde pek çok kişinin sorunu olmuş durumda. Cilt için yeterli meyve ve sebze tüketimi, ayrıca bol su içmekte çok önemlidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN