Deprem bölgesinde bir salgın alarmı daha! Yaşlılar tehlikede: O hastalık ölüme götürüyor!

Deprem bölgesinde bir salgın alarmı daha! Yaşlılar tehlikede: O hastalık ölüme götürüyor!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 11 ili etkileyen iki büyük deprem sonrasında salgın uyarısı verildi. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Serap Duru Akçalı, deprem bölgesinde ki vatandaşların çok fazla toz arasında kaldıklarından tüberküloz hastalığına değindi. Deprem bölgesinde ki yeni salgın için önlemler alındı.

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü'nü her yıl çeşitli etkinlikler düzenlenirken Akçalı, bu hastalığın bir enfeksiyon olduğunu belirterek özellikle akciğerleri ele aldığını aynı zamanda 2-3 hafta öksürük, balgam ve aynı zamanda kanlı balgam olabildiğine değinildi.

En eski hastalıklardan olan tüberkülozun tanısı konulduktan sonra 6-9 aylık süre içerisinde ilaç tedavisine başlandığını belirten Uzmanı Serap Duru Akçalı, tüberküloz hastalığının dünya nüfusunun dörtte birinin, yaklaşık 2 milyar insanın enfekte olduğu tahminler arasında. Türkiye'de de ulusal tüberküloz kontrol programıyla çok başarılı bir şekilde tedavi edilir 2005 yılında 20 bin seviyelerinde olan hasta sayısı günümüzde 6 bine kadar düşüklük gösteriyor.

10 YILDA TÜBERKÜLOZ OLGU HIZINDA YÜZDE 56 DÜŞÜŞ YAŞANDI

Akçalı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu raporunu paylaşarak Türkiye'de yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her geçtiğimiz sene yüzde 7 oranında azalıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2021 yılı raporuna bakıldığında ise Türkiye için tüberküloz insidansının yüz binde 16, ölüm hızı ise binde 51 olduğu yönünde tahminler geldi. 2005 yılında 20 bin 535 olan tüberküloz hasta sayısı 2020 yılında 8 bin 925'e, 2005 yılında 100 binde 29,4 olan insidans hızı da 2020 yılında 10,6'ya kadar düşüş yaşarken son 10 yıl içerisinde olgu hızı yüzde 56,5 azalma yaşandı.

deprem bölgesi salgın

DEPREM BÖLGESİNDE YENİ SALGIN

11 ilde yaşanan depremle beraber toz ve dumana maruz kalınmalar yaşanırken bağışık sisteminin bozulmasıyla Akçalı, tüberküloz hastalığının ortaya çıkacağına değindi. Bağışıklık sisteminin düşüşe geçmesiyle beraber tüberküloz aktive olmasına neden olunabileceğinden hijyen, maske, mesafe kurallarına uyulması gerektiği belirtildi.

Yaşlı hastalar bu maruziyetten dolayı immün sistemleri zayıflarken tüberkülozları aktive olabilir. Daha önceden tüberküloz öyküsü olan hastalar daha sık verem savaş dispanserlerine giderek kendi göğüs hastalıkları doktorları ile iletişime geçmesi öneriliyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN