Deprem tehlikesi o bölgeye sıçradı! Ünlü profesör açıkladı: 178 yıldır bekleyen deprem var!

Deprem tehlikesi o bölgeye sıçradı! Ünlü profesör açıkladı: 178 yıldır bekleyen deprem var!

Deprem uzmanı Hasa Sözbilir Manisa'yı Osmanlı döneminden beri bekleyen fay hattı için uyardı. Bu fay patlarsa çok büyük sallayacak! İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından diğer fay hatları da incelenmeye alındı. Türkiye'de ilk kez kullanılan optik uyarımlı lüminesans (OSL) yöntemi, Manisa Fayı'ndaki depremlerin tarihlerini belirlemek için kullanıldı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, fay hattı için endişe verici bir uyarıda bulundu. Sözbilir, fay hattının son 178 yılda büyük bir stres biriktirdiğine dikkat çekerek, bölgede yıkıcı bir depremin oluşabileceği konusunda uyardı.

hasan sözbilir manisa

Manisa Fayı'nın, Sepil Dağı ile Manisa Ovası'nın sınırını oluşturduğu ve 45 kilometre uzunluğunda olduğu belirtiliyor. 1500 yapı stokunun bu fay hattı üzerinde yer aldığı ve 7 büyüklüğünde deprem üretebildiği ifade ediliyor. Türkiye'de ilk kez kullanılan optik uyarımlı lüminesans (OSL) yöntemi ile yapılan incelemede, fay üzerinde milattan sonra 17, 926, 1595 ve 1845 yıllarındaki depremlere ait izler tespit edildiği bildiriliyor. Çalışma sonuçlarının TÜBİTAK-Türkiye Yer Bilimleri Dergisi'nde yayınlandığı ve kamuoyu ile paylaşıldığı aktarılıyor.

Manisa Fayı, Türkiye'de ilk kez optik uyarımlı lüminesans yöntemi ile tarihlendirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışma ile fay üzerinde milattan sonra 17, 926, 1595 ve 1845 yıllarındaki depremlere ait izler saptandı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, fay düzlemi optik uyarımlı lüminesans yöntemi ile elde edilen bu sonuçların paleosismolojik çalışmalarda bir devrim niteliği taşıdığını belirtti.

hasan sözbilir manisa

Prof. Dr. Sözbilir, bu yönteme ilişkin şöyle açıklamalarda bulundu: "Fay düzlemindeki kayma uzanımına paralel ve fay düzlemine dik olacak şekilde portatif bir cihazla 20 cm'ye kadar delikler açılır. Bu delikler özel donanımlı laboratuvarlarda fiziksel ve kimyasal işlemlere tabi tutulur ve analiz için hazırlanır. Hazırlanan örnekler pellet haline getirilir ve OSL laboratuvarlarında minerallerin günlenme yaşları belirlenir. Örneğin, kuvars veya kalsit minerallerinin güneş ışığına maruz kaldığı zamanın tarihi belirlenmeye çalışılır. Bu veriler daha sonra tarihsel depremlerle karşılaştırılır. Bu sayede incelenen fayın hangi depremlerden sorumlu olduğu, deprem tekrarlama periyodu ve son depremin ne zaman olduğu belirlenebilir. Bu yöntem sayesinde, fayın gelecekte ne zaman kırılacağına dair tahminlerde bulunmak mümkündür."

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptıkları çalışmanın sonuçlarını paylaşarak, Manisa Fayı'nın son 178 yıldan beri stres biriktirdiğini ortaya çıkardıklarını belirtti. Çalışma sonuçlarına göre, milattan sonra 17 depremin Manisa Fayı'ndan kaynaklandığı ve son büyük depremin 1845 yılında gerçekleştiği tespit edildi. Bu da fayın yeniden kırılması için belirli bir zaman gerektiğini gösteriyor ve bu zaman dilimi içinde Manisa il merkezinin depreme hazırlanabileceği düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN