Dibi yanmış tencere ve tavalarızı çöpe atmayın! İşte yanık tencereleri kurtarmanın yolu...

Dibi yanmış tencere ve tavalarızı çöpe atmayın! İşte yanık tencereleri kurtarmanın yolu...

Dibi yanmış tava kurtarılır mı? Evet. Ocakta unutup yaktığınız tava veya tencerenin temizlenmesi zor görünse de imkansız değil. Peki yanmış tava nasıl temizlenir? Dibi tutan tencerelerimizi nasıl çöpe atılmaktan kurtarabiliriz?

Dalgın insanların ortak özelliği; tencere, tava, çaydanlık yakmak... Mutfağa giren herkesin en az bir kere deneyimlediği bu tecrübe "sağlık olsun" dedirtir belki ama yine de ateşte unutup yaktığınız yemeğe mi yoksa bir daha kullanamadığınız tencereye mi üzülseniz bilemezsiniz. Ancak bu dibi yanan tencere ve tavaları tekrar kullanılabilir hale getirmenin yolları var. Haberimizde size bunlardan bahsedeceğiz.

365985fa-dd3a-4089-88c4-249fedfdbd5d-img-0208.webp

İLK MÜDAHALE ÖNEMLİ...

Püf noktası: Ocakta unuttuğunuz tencere veya tavayı ateşten alıp hemen lavaboya koyarak soğuk suya temas ettirmek tencerenizin çatlamasına sebep olabilir. Bundan kaçınarak ilk sıcaklığının geçmesini beklemek veya ölçülü bir şekilde ılık suyla başlayıp kademe kademe soğutmak tencerenizi bu şoktan koruyarak sağlam kalmasını sağlayacaktır.

Tencereyi soğuturken en etkili yöntem bol suyla ıslattığınız bir mutfak bezini tezgah üzerine serip tencereyi üzerine koymaktır. Bu yöntemle eğer yemek tamamen yanmamışsa dibine yapışmadan çıkmasını sağlayabilirsiniz. Tümüyle yanmış bir tencerede ise temizliği kolaylaştıran bir tüyodur.

org-karbonat-kg943.jpg

TAZE LEKELERE KARBONAT YÖNTEMİ

Tencerenizi yeni yaktıysanız soğuttuktan sonra ilk iş tüm tabanını kaplayacak şekilde karbonat dökün.

Ardından su ekleyerek ocağa koyup bu suyu kaynayana kadar ısıtın.

Tencerenin dibindeki lekeler yumuşayana kadar kaynattıktan sonra içindeki suyu dökerek deterjanlı süngerle temizliğe başlayın.

5ea055812269a21c2c4c2e82.webp

DOĞAL VE KOLAY: SİRKE YÖNTEMİ


Dibi tanmış tencere veya tavayı çöpe atmadan önce bu mutfak sırrını deneyin. Sirke hem doğal hem de etkili bir temizleyici olarak imdadınıza yetişebilir.

  • Nasıl uygulanır?

Dibi yanan tencere veya tavanıza bir su bardağı sirke koyup kapağını kapatın.

Tencereyi bu şekilde 1 gece bekletin.

Ertesi sabah sirkeyi boşaltarak deterjanlı sünger yardımıyla temizleyin.

Yanık lekeleri çok fazla değilse ve henüz yeniyse bu yöntem etkili bir sonuç verebilir. Böylece tencere veya tavanızı çöpe atmaktan kurtulabilirsiniz.

how-to-clean-a-burnt-saucepan-1397275.jpg

DETERJAN YÖNTEMİ

Bir diğer yanmış tencere tava temizleme yöntemi ise bulaşık deterjanıdır. Yanmış tencereyi veya tavayı su ile doldurun. İçine bir miktar bulaşık deterjanı ekleyerek ocakta kaynatın. Birkaç dakika kaynattıktan sonra ocaktan alarak içindeki suyla beraber bir gece bekletin. Ertesi gün bir sünger yardımıyla yanık lekelerini temizleyin. Gece boyu bekletilen deterjanlı su yanıkları yumuşatarak daha kolay çıkmalarını sağlayacaktır.

da172d680d25a7f993d4e2d65765bf896eb3d602.webp

GÜÇLERİ TUZLA BİRLEŞTİRİN: HEPSİ BİR ARADA TEMİZLEME YÖNTEMİ

Tüm bu yöntemlerden daha etkilisi ise hepsini bir araya getirmek.

İlgili adımlar basit. İlk iş tava veya tencerenin tabanını tuzla kaplayın. Ardından, üzerine kabartma tozu serpin. Onun da üzerine bulaşık deterjanı gezdirin ve üç malzemeyi bu yüzeyde karıştırın. Karışımı bir veya iki kağıt mendille örtün onun da üzerine sirke dökün.

Bu şekilde bir gece beklettiğiniz tava tencerenin yanık lekelerinden daha kolay kurtulduğunu göreceksiniz.

gettyimages-180725277-1.jpg

BULAŞIK TELİ YOKSA ALÜMİNYUM FOLYO

Yanmış tava veya tencereleri temizlerken inatçı lekeler söz konusuysa bulaşık süngerinin yanı sıra bulaşık tellerini de hesaba katmayı unutmayın. Sünger kaplı bulaşık tellerini tercih etmek ellerinizi korumaya yardımcı olacaktır. Bulaşık teliniz yoksa hiç üzülmeyin, alüminyum folyoyu buruşturup top haline getirerek de etkili bir temizlik sağlayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN