Dün mübarek üç aylar başladı! Bu ibadetleri yapmak çok sevap, işte üç aylarda okunacak dualar

Dün mübarek üç aylar başladı! Bu ibadetleri yapmak çok sevap, işte üç aylarda okunacak dualar

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2023 dini günler takvimiyle birlikte üç aylar başlangıcı belli olmuştu. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içinde barındıran üç aylar, bolluk ve bereket ayları olarak biliniyor. Peki üç aylarda okunacak dualar ve ibadetler nelerdir?

İslam camiası tarafından oldukça önemli olan üç aylar, dün 23 Ocak tarihi ile resmen başlamış oldu. Recep ayıyla birlikte başlayacak olan üç aylar, Şaban ve Ramazan ayıyla devam edecek.

ÜÇ AYLARIN ANLAM VE ÖNEMİ

İslâm dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve ramazan bayramıyla sona eren üç aylar, müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır. Üç aylarda yerine getirilmesi gelenek halini almış nâfile ibadetlerden biri oruçtur. Receb ve şâban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek ramazanla birleştirilmesi “üç aylar orucu” şeklinde adlandırılır. Dinî gelenekte üç aylara önem verilmesinin sebeplerinden biri de bu aylarda bulunan kandil geceleridir. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib, aynı ayın yirmi yedinci gecesi Mi‘rac, şâban ayının on beşinci gecesi Berat ve ramazan ayının yirmi yedinci gecesi Kadir gecesidir. Kandil gecelerinin içinde en önem verilen gece Kadir'dir. Bunun nedeni ise kutsal kitapta Kur'an'ın bu gece indiği bildirilmiştir. Kuran-ı Kerim'de yer alan hadislere göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Hz. Muhammed'in, Ramazan ise Müslümanların ayıdır.

63cd67e186b24a2fa06c4b7f.webp

Üç Aylar kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Mübarek Üç Aylar rahmet dalgalarının coştuğu manevi huzur ve sükûnun kalplere indiği, ilahi rahmetin taştığı aylardır. Bu aylar girince, müminlerin kalplerini manevi bir hava kaplar, ruhları şenlenir. Bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli ve bereketli geceler vardır ki Cenab-ı Hakk’ın rahmeti ve huzuru bu gecelerde müminler üzerine yağmur gibi yağar.

ÜÇ AYLAR DUASI

Üç Aylar girdiği zaman Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dua ederdi:

Üç Aylar Duası Arapça

recebayindaokunacakdua-1.jpg

Üç Aylar Duası Okunuşu

“Allahümme barik lenâ fi Recebin ve Şa’ban. Ve belliğnâ Ramazân.”

Üç Aylar Duası Anlamı

“Ey Allah’ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.” (İbn Hanbel, I, 259)

RECEP AYININ İLK ON GÜNÜNDE OKUNACAK DUA

Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa'bân ve belliğnâ ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil-Kur'ân.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN