Eşi seviyor diye yetiştirmeye başladı! Talep patlaması yaşıyor! Paraya para demiyor...

Eşi seviyor diye yetiştirmeye başladı! Talep patlaması yaşıyor! Paraya para demiyor...

Antalya yaşayan ve emekli olan Mustafa Uysal, Taylandlı eşi Thipphawan için tropik meyve papayadan yetiştirmeye başladı. En çok talep gören cinsini üretmeye başlayan Uysal, papayı Türkiye haricinde üç ülkeye de ihraç ediyor. İlk etapta bir dönüm seraya 10 ağaç ekerek başlayan ve şimdi 185 ağaçla devam eden Uysal, taleplere yetişemeyince diğer üreticilerden de ürün satın alarak talebi karşılamaya çalıştığını söyledi.

Antalya'nın Aksu ilçesinde yaşayan Mustafa Uysal, emekli oldu ve Taylandlı eşi Thipphawan'ın çok sevdiği papayayı üretmek için kolları sıvadı. Pandemi döneminde kurduğu seraya dikim yapan Uysal'ın hobisi kazanca dönüştü.

1-009.jpg

Türkiye'nin yanı sıra Bulgaristan, Irak ve Gürcistan'a ihracat yapan Uysal, "Yılın 12 ayı meyve veriyor, getirisi çok yüksek" dedi. Türkiye'de yaşayan Tayland ve Endonezyalılar başta olmak üzere Uzak Doğuluların papayayı çok tercih ettiğini bilgisini veren Uysal taleplere yetişemediğini söyledi.

Antalya'nın Aksu ilçesinde yaşayan emekli Mustafa Uysal, Taylandlı eşi Thipphawan'ın çok sevdiği papayayı üretmek için pandemi döneminde dikim yapmaya başladı. Uysal'ın hobisi kazanca dönüştü. Gürcistan, Irak ve Bulgaristan'a ihracat yapan Uysal, "Yılın 12 ayı meyve veriyor, getirisi çok yüksek" dedi. Türkiye'de yaşayan Tayland ve Endonezyalılar başta olmak üzere Uzak Doğuluların papayayı çok tercih ettiğini bilgisini veren Uysal taleplere yetişemediğini dile getirdi.

3-001.jpg

HOBİSİNİ TİCARETE DÖNÜŞTÜRDÜ

Mustafa Uysal, Taylandlı eşi Thipphawan'ın çok sevdiği papayayı üretmek için pandemi döneminde 230 metrekare alana dikim yaptı. Aldıkları ilk ürünleri kendileri tüketti. Bir süre sonra sosyal medya aracılığıyla ürünleri Türkiye'nin farklı illerinde yerleşik Uzak Doğululardan yoğun talep almaya başladı. Çiftin hobisi ticarete dönüştü. Uysal, şimdilerde 10 ağaçla başladığı yetiştiriciliğe 185 ağaçla devam ediyor.

Uysal, AA muhabirine, lif oranı, vitamin, mineral ve güçlü antioksidan özelliğine sahip papaya üretimini hobiden çıkararak ticari boyuta taşıdığını, bir ağaçtan yıllık 50-60 kilogram ürün aldığını söyledi.

2-001.jpg

3 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYOR

Uysal, Türkiye'de yaşayan Tayland ve Endonezyalılar başta olmak üzere Uzak Doğuluların papayayı çok talep gösterdiğini belirtti. Papayanın sarısının meyve, yeşilinin sebze olarak satıldığını anlatan Uysal, "Gürcistan, Irak ve Bulgaristan'a gönderiyorum. Özellikle Gürcistan'dan yoğun talep var, orada çok fazla Uzak Doğu restoranı var. Türkiye'de yaşayan Uzak Doğululardan da talep çok." diye konuştu.

4.jpg

TOHUMLARI TAYLAND'DAN GETİRTTİLER

Uysal, "İki defa seradaki tüm ürünleri sökmek zorunda kaldık. Tayland'dan tohum getirip, profesyonel fidecilerde çimlendirdik. Yeni denediğimiz türde çok başarılı olduk. Bu ürün çok ciddi talep görüyor. Yılın 12 ayı meyve veriyor, getirisi çok yüksek. Papayanın anavatanı Güney Amerika'da papaya Hindistan cevizi gibi yuvarlaktır. Ancak bizden talep edilen uzun cinsiydi. Daha çok salatada kullanıyorlar. Yeşil olarak satıyoruz. Örtü altında olması kışın soğuktan koruyor. Papaya, doluyu, aşırı yağmuru sevmez, dibinin çamur olmaması gerekiyor. Çamur olduğunda kökten çabuk çürüyor, ağaç ölüyor. Onun için bakımı özenle yapılmalı." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN