Bir çocuğun ilk ve en önemli gelişim aşaması ailede geçirdiği okul öncesi süreçtir. Çocukların ileride nitelikli bir eğitim öğretim hayatına sahip olmasında büyük etkisi olan aile içi eğitim, çoğu ebeveyn tarafından göz ardı edilmekte ya da istenen verim alınamadığından bu hususta düzenlilik sağlanamamaktadır.
Bu yazımızda evde çocuklarla vakit geçirmek için parlak fikirler ve bu fikirlerin doğru uygulanmasında yatan temel önerilere değinilecektir.
Bebeklik dönemi ile ergenlik çağı arasında kalan aşamaya çocukluk denebilir. Bu aşama, ebeveynlerin muhatap olacakları kişileri doğru tanıması açısından önemlidir. Çünkü ailelerin çocukları ile vakit geçirmek için bulduğu uğraşlar çocuğun yaşına uygun değilse vakit geçirmek her iki taraf için sıkıcı bir hal alır.
Buna paralel olarak çocuk için uygun uğraşlar içerisinden, o zaman diliminde ebeveynin en çok zevk alacağını düşündüğü madde seçilmelidir. Zira vakit geçirmek tek taraflı bir eylem değildir. Sadece çocuğun eğlenmesi amaçlandığında durum ebeveyn için sıkıcı bir ev ödevinden farksız olacaktır.
EVİN ÇOCUĞA UYARLANMASI NASIL OLUR?
Çocukla vakit geçirmek, lüks hazırlıklardan muaftır esasında. Oyun havuzları, oyuncak setleri dururken evdeki çamaşır sepeti peşinde koşan çocuk bunun en somut kanıtıdır. O halde evin uygun bir oyun alanı haline getirilmesinde yapılabilecek tek şey evin hijyeninin sağlanması ve güvenliğinin artırılmasıdır.
Çünkü çocuk en meraklı yaşlarında olduğundan peşinde koşturduğu alet her zaman çamaşır sepeti kadar masum olmayabilir. Gerekli güvenlik kilitleri doğru yerlere konulduktan sonra evdeki her nesne çocukla eğlenceli vakit geçirmek için birer araca dönüşür.
BİR DAKİKADA KAÇ DAKİKA SAKLIDIR?
Vakit geçirmek için belirlenen süreçte verim artırıldıkça vakit anlam kazanır. Bu verimi sağlamanın en önemli yolu çocukla göz teması kurmaktır. Çocukla göz teması kurmak yeterli olmayıp vücut dili de etkin kullanılmalıdır.
Çocuğa döndüğümüzde sadece gözlerimizin hareket etmesi "görüyorum", gözümüzle birlikte başımızın dönmesi "seni görüyorum", eş zamanlı olarak tüm vücudumuzun o yöne doğru çevrilmesi "seni iyi ki görüyorum" algısı oluşturur çocukta. Japonların çocuklarla konuşurken başlarını onların başı hizasına getirmeleri çocuğa, değer verildiği mesajı veren en güzel örneklerden biridir.
EĞİTİM OYUNUN NERESİNDE?
Eğitim ve oyun genelde ders ve teneffüs gibi düşünülür. İkisini bir yere oturtamadığımız için o vaktin tek bir fiile hasredilmesi gerektiğini düşünürüz. Bu yüzden çocuk ile eğlenceli vakit geçirdiğimizi düşünürken aslında gelişimini destekleyici faaliyetlerden uzak kaldığımız için havada kalmış birliktelikler ortaya çıkar.
Çocuğun eğlenirken öğrenmesini sağlayacak bazı cümleler şunlar olabilir;
Bu kutuya beyaz mandalları koyalım, diğer kutuya sarı mandalları koyalım.
Hadi koklayarak meyveyi tahmin etme oyunu oynayalım.
Çubuğa en çok halka geçiren kazanır.
Böylece evdeki zamanı ne ile geçireceğimizden çok nasıl geçireceğimiz hususunun önemi ilgili örnekler ile anlaşılmış olacaktır.