EYT'lilere son dakika golü! SGK uzmanı açıkladı: İlk maaşlar o tarihe kaldı!

EYT'lilere son dakika golü! SGK uzmanı açıkladı: İlk maaşlar o tarihe kaldı!

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte binlerce emeklilik başvurusu alınırken en çok merak edilen konular arasında maaş konusu yer alıyor. Peki EYT'liler ilk maaşlarını ne zaman alacak? Tüm detaylar haberimizde.

Emeklilik hakkı kazanan milyonlarca vatandaş ilk emeklilik maaşlarını heyecanla bekliyor. Maaş konusu ile ilgili açıklamalar SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan geldi. Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

SGK UZMANI MAAŞLARI AÇIKLADI

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilik hakkı kazanan milyonlarca vatandaş SGK önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu. EYT yasası kapsamında 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren vatandaşlar emeklilik hakkı kazanıyor. Başvurular e-Devlet sisteminden veya SGK merkezlerinde yapılabiliyor. SGK önlerinde oluşan uzun kuyruklar sebebiyle personelinin iş yükünün artması göz önünde bulundurularak 3 ay süreyle fazla mesai ücreti 2 bin 550 TL'ye yükseltildi. EYT yasasıyla birlikte emeklilik hakkı kazanan binlerce vatandaşın hızlı şekilde başvuru yapmasıyla birlikte emeklilik süreçlerinin 8-10 ayı bulabileceği duyuruldu. SGK Uzmanı Özgür Erdursun maaş ile ilgili yaptığı açıklamaya göre Mart ayı için başvuru yapan vatandaşların Mart ayında emeklilik maaşı almayacağını, emekli maaşlarının 1 Nisan tarihinden itibaren hesaplanacağını ve süreç bittikten sonra toplu şekilde para alınacağını belirtti. EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak yapılan düzenleme ile ilgili isyan etti. Özüpak, EYT'nin yarım bırakıldığını ve eşitlik sunulmadığını, kademeli prim ve kısmi emeklilik bekleyen vatandaşlara adaletli davranılmadığını, en düşük yaşlılık maaşının taban yapıldığını ve sonradan 2 bin TL zamla lütuf gibi sunduklarını söyledi.

EYT İlk Emekli Maaşları

EYT yasasıyla emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar emeklilik dilekçesi verdikten sonraki ayın ilk gününden itibaren emeklilik hakkı kazanmış oluyor. EYT başvuruları ile ilgili sorgulamalar e-Devlet sisteminden yapılabiliyor. Aynı zamanda SGK Evrak Takip sayfasından da giden belgeler sorgulanabiliyor. Emekli olmak isteyen vatandaşlar için prim günü, sigorta süresi ve yaş şartı göz önünde bulunduruluyor. Eğer vatandaş ilk iki şartı yerine getiriyorsa yaşa takılmıyor. SSK'lı vatandaşın 5000 prim günü, kadınlarda 20 sene, erkeklerde 25 sene sigorta süresi; Bağ Kur ve Emekli Sandığı için kadınlarda 20 sene 7200 prim günü, erkeklerde 25 sene 9000 prim günü olması gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan açıklamalara göre EYT yasasına başvuru yapan vatandaşların ilk maaşları Nisan ayından itibaren ödenmeye başlanacak. Emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar SGK merkezlerine gitmeden e-Devlet sistemi üzerinden de emeklilik başvurusu yapabiliyor. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına emeklilik yazdıktan sonra Gelir, Aylık Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi seçeneğine tıkladıktan sonra Yeni Başvuru denmesi ve Yaşlılık Maaşı seçeneğinin seçilmesi gerekiyor. SSK ile emekli olacak vatandaşlar 4A SSK, Bağ Kur ile emekli olacaklar ise 4B Bağ Kur seçeneğini seçtikten sonra başvur seçeneğine basacak. Kişisel bilgiler sonrasında maaş yatması için banka tercihi yapılacak ve iletişim bilgileri girilecek. Maaş alıyor mu sorusuna cevap verildikten sonra başvur seçeneği ile birlikte emeklilik başvurusu SGK merkezlerine iletilmiş olacak. EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk etapta 2 milyon 250 bin vatandaş emeklilik hakkı kazandı. İş yükü artan SGK personeli geçtiğimiz günlerde iş durdurma kararı verirken fazla mesai ücretleri ile ilgili bir düzenleme geldi. SGK personelinin saatlik olarak 27 TL olan fazla mesai ücreti yüzde 88 oranında artırıldı ve 51 TL oldu. Bu düzenlemeye göre SGK personeli 3 ay süreyle 2 bin 550 TL fazla mesai ücreti alabilecek.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN