EYT'lilerin merakla beklediği yaş sınırı netlik kazandı! EYT'liler için en erken emeklilik yaşı belli oldu... Hizmet süresini dolduranlar en erken o yaşta emekli olabilecek!

EYT'lilerin merakla beklediği yaş sınırı netlik kazandı! EYT'liler için en erken emeklilik yaşı belli oldu... Hizmet süresini dolduranlar en erken o yaşta emekli olabilecek!

Emeklilikte yaşa takılan kişiler dört gözle meclisten gelecek yeni yasa tasarısını bekliyor. Yaş ve prim şartında detayların netlik kazanması ile birlikte 2023 yılında yasadan yararlanacak olan kadınların 42 erkeklerin ise 43 yaşında olması gerekiyor. İşte EYT’de son durum…

Emeklilikte yaşa takılan kişiler EYT düzenlemesi için meclisten gelecek haberleri bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak kapsamında 8 Eylül 1999 tarihinde 18 yaşına giren kadınlar için emeklilik yaşı 42 olarak belirlenirken erkekler için 43 olarak belirlendi. Sabah Gazetesi’nde yer alan haberde doğrultusunda EYT düzenlemesinde yaş ortalamasının 49.9 olarak hesaplanması ve yasa taslağında borçlanma kapısının açık tutulması EYT emeklilik şartları arasında yer alıyor.

EMEKLİLİK YAŞI BELLİ OLDU

Bakanlık tarafından hazırlanan tasarı kapsamında yaş sınırı yer almazken birim ve yıl şartı göze çarpıyor. Emeklilik için kadınlardan 20 erkeklerde ise 25 yıl şartı isteniyor. 8 Eylül 1999 tarihinde 18 yaşını dolduran kişiler EYT kapsamında yer alıyor. Belirlenen tarihte 18 yaşında olan kadınlar Ocak 2023'te 24 yıllık sigorta sürecini tamamlamış olacak. Bu sayede kadın çalışanlar 20 yıllık sigortayı doldurdukları da 42 yaşında erkekler ise 43 yaşında olmaktadır. Bu doğrultuda şartları tamamlayan vatandaşlar emekli aylığı almaya hak kazanacak.

EYT borçlanma

BAŞVURULAR E-DEVLET'TEN

E-devlet üzerinden yapılan yazılı başvurular sayesinde vatandaşlar EYT kapsamında emekli olabilmektedir. Emekli olan herkes bir ay içerisinde emekli aylığını alabilecek.

OCAK AYINDAN ÖNCE BORÇLANMADA FAYDA VAR

Prim günü eksiği bulunan vatandaşların Ocak ayından önce borçlanma yöntemi ile prim günlerini tamamlaması öneriliyor. Ocak ayında yapılan asgari ücret zammı ile birlikte ödenecek tutar da yükselecektir. Bu nedenle prim borçlanması yapmak isteyen vatandaşların Ocak ayından önce yapması söyleniyor. 2022 yılında 1 günlük süre için 69 TL istenirken %50 zam yapılması durumunda bu tutar 104 TL olarak görülecek. Tek çocuk için 720 gün borçlanma yapılabilirken 50.000 TL ödeme isteniyor. Yeni yılda yapılan zamlar ile birlikte ödenecek tutar 75 bin TL'ye yükselmiş olacak. Askerlik borçlanması kapsamında ise 2022'de 37.963 TL ödeme yapılırken bu tutar 1 Ocak'tan sonra yükselecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN