Giysilerin solmaması ve yeni gibi durması için bilmeniz gerekenler!

Giysilerin solmaması ve yeni gibi durması için bilmeniz gerekenler!

Başta hanımlar olmak üzere pek çok kişinin en büyük sorunlarından biri olan kıyafetlerdeki renk kaybı, çoğu zaman can sıkıcı olabiliyor. Yeni aldığımız giysilerin yaptığımız bazı yanlış uygulamalar nedeniyle rengini kaybetmesi ve eskimiş gibi durmasını kimse istemez. İşte, biz de bu sorundan kurtulmanız için harika bir içerik hazırladık. Kıyafetlerinizi solmaktan kurtaracak efsane teknikler haberimizin devamında.

Yeni aldığımız kıyafetlerin daha ilk yıkamadan sonra solması, kimsenin karşılaşmak istemeyeceği bir durumdur. Özellikle ev hanımlarının başına dert olan bu soruna karşı uygulanabilecek pratik bazı çözümler bulunuyor. İşte, biz de bu teknikleri sizin için haberimizde paylaşıyoruz…

KIYAFETLERİ GÜNEŞTE KURUTMAKTAN KAÇINMALIYIZ

Kıyafetlerin rengini korumak istiyorsak onları nerede kuruttuğumuz çok önemli bir detay. Kapalı alanlarda kurutulan kıyafetlerde genellikle koku meydana gelir fakat güneşte kurutmanın da birtakım dezavantajları bulunuyor.

Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Yüksek sıcaklıkta kalan kıyafetler kısa sürede rengini kaybeder. Bunu önlemek için mutlaka gölgeli ve havadar bir alan tercih edilmelidir.
  • İpe asılan kıyafetlerde mandalın denk geldiği yerlerde renk açılmaları meydana geliyor ve bir süre sonra da koyu renkli kıyafetlerde solmalar meydana geliyor. Bundan kaçınmak için mutlaka çamaşır askısı kullanmamız gerekiyor.

MAKİNE PROGRAMINI DOĞRU AYARLAMALIYIZ

Kıyafetlerin rengini kaybetmesinde en büyük bir başka etken de çamaşır makinesi programının doğru ayarlanmamasıdır. Kıyafetlerin büyük bir kısmı yıkama sonrasında solar.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şu şekilde:

  • Hassas kıyafetleri yüksek dereceli programlarda yıkamaktan kaçınmamız gerekiyor. Eğer bu kurula uyulmaz ve yüksek ısıda, uzun süre yıkama yapılırsa kıyafetlerde mutlaka solmalar meydana gelecektir.
  • Siyah, kırmızı, mavi ve kahve tonlarındaki pamuklu kıyafetler için 30 derecede kısa programlar uygundur.
  • Aynı şekilde beyaz kıyafetler için de dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar var. Onları da uzun süreli ve 60 derece gibi sıcaklıklarda yıkamak, solma ve renk atma gibi durumlara yol açabilir.
  • Tamamen siyah kıyafetleri yıkarken kısa süreli ve 30 dereceli hijyen programlarını tercih etmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

2-2.jpg

SİRKELİ SU TEKNİĞİ

Evlerde pek çok alanda kullanılan sirke, çamaşır temizliği konusunda da bize çok yardımcı oluyor.

  • Bazı aralıklarla sirkeli su hazırlamalı ve renkli kıyafetlerimizi bunun içerisinde 20 dakika kadar bekletmemiz gerekiyor. Bu teknik özellikle siyah ve lacivert kıyafetlerde etkili sonuç veriyor. Böylelikle kıyafetlerin renklerini kaybetmemesi ve temizlenmesini sağlıyoruz.
  • Bu tekniği uygularken, bir kovanın içerisine su dolduruyoruz. Sonra da üzerine 1 bardak kadar sirke ilave ediyoruz. Kıyafetleri bunun içerisinde 20 dakika kadar bekletiyoruz. Sonra da çamaşır makinesinin uygun programında yıkıyoruz.

TUZLU SU FORMÜLÜ

Kumaş boylarının kalıcılığını koruması için kullanılması gereken başlıca ürün, tuz. Hazırladığımız tuzlu su karışımı sayesinde kıyafetlerimiz renk kaybına uğramaktan kurtulacak.

Bu tekniğin uygulanışı ise şu şekilde:

  • Rengini korumasını istediğiniz kıyafetleri seçiyoruz.
  • Bir kovanın içerisine su dolduruyoruz ve üzerine 1 bardak kadar kristal su ilave ediyoruz. Güzelce karıştırdığımız karışımın içerisine kıyafetlerimizi atıyoruz. Yaklaşık 15-20 dakika kadar tuzlu suyun içerisinde bekleyen kıyafetleri çamaşır makinesinde uygun programda yıkıyoruz.
  • Son olarak da hava sirkülasyonu olan gölge bir yerde kurutuyoruz.
  • Özellikle sık giyilen ve hassas kıyafetlerde etkili olan bu yöntem, çok işinize yarayacak.

KOYU RENKLİ KIYAFETLER İÇİN ÇAY

Kahverengi ve siyah kumaşların rengini korumak için kullanılan çay suyu, eksi ama etkili bir tekniktir. Çoğu kişinin kulağına tuhaf gelen bu tekniği uygulanışı ise şu şekilde:

  • Siyah ve kahverengi çamaşırlarınızı çamaşır makinesine atıyoruz ve üzerine bir fincan kadar demlenmiş çay (şekersiz) döküyoruz. Sonrasında programı başlatıyoruz.
  • Yıkama bittikten sonra kıyafetlerinizin rengini koruduğunu ve canlılık kazandığını fark edeceksiniz.

KOTLARIN RENGİNİ NASIL KURTARIRIZ?

Kotların rengini korumak için hem yıkama hem de kurutma tekniklerine dikkat etmen gerekiyor.

Bunun için yapman gerekenler aslında çok basit...

  • Öncelikle kot kıyafetleri sık aralıklarda yıkamaktan kaçınmalısınız zaten bu ürünler kiri ve tozu hemen üzerine çekmiyor.
  • Makineye atarken de mutlaka ters çevirmelisiniz. Isı olarak da 30 dereceyi tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Fakat yıkama esnasında yumuşatıcı kullanırsan hem solma hem de iz oluşumu ile karşı karşıya kalabilirsin.
  • Ayrıca kot ürünlerini güneşte kurutmaktan kaçınmanız gerekiyor.

3.jpg

SİYAHLAR İÇİN KABARTMA TOZU TEKNİĞİ

Siyahların her zaman parlak ve canlı görünmesini istiyorsanız, kabartma tozu işinize yarayabilir.

  • Öncelikle siyah kıyafetlerinizi makineye attığınızda üzerine 1 paket kadar kabartma tozu döküyoruz.
  • Uygun yıkama programını seçtikten sonra güzelce temizlenmesini bekliyoruz.
  • Yıkama sonrasında kıyafetlerinizin temizlendiğini ve renginin canlandığını göreceksiniz.

BEYAZ KIYAFETLER İÇİN BİRKAÇ TÜYO

Pek çok kişi beyaz renkli kıyafetlerin solgun ve kirli görünmesinden şikayetçi. ‘Bu duruma karşı önlem almak için ne yapılır?’ diye soranlara birkaç önemli teknikten bahsedeceğiz:

  • Beyaz tişört ve kumaşları yıkarken karbonatlı yıkama yapabilirsin. Karbonatı kıyafetlerin üzerine döküp uygun beyaz yıkama programını açabilirsin.
  • Aspirin de beyaz kumaşların daha canlı görünmesini sağlıyor. Kullanmak için 5 tane aspirini sıcak suda çözdür ve kıyafetleri bu suyun içinde 30 dakika beklet.
  • Bekleme süresi bitince beyaz yıkama programında kıyafetlerini yıka.
  • Kirli görünümü yok eden bu yöntem sayesinde beyaz renkli kıyafetlerin solmaması ve daha canlı görünmesi sağlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN