Hanımlar cam silme derdinden kurtuldu! Bu cam kendi kendini temizliyor, hem de içeriyi göstermiyor

Hanımlar cam silme derdinden kurtuldu! Bu cam kendi kendini temizliyor, hem de içeriyi göstermiyor

Yağmurlu havaların artış gösterdiği bu günlerde cam silme derdi de beraberinde arttı. Lakin bu yöntem sayesinde artık cam silme derdiniz kalmayacak. Bu cam kendi kendini temizliyor. Üstelik içeriyi de göstermiyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Doğal ışık enerji tasarrufu yapabilmek adına hayatımız için oldukça önemlidir. Öyle ki binalara giren doğal ışık da enerji tasarrufu konusunda önemli bir aşamadır. Lakin binalarda kullanılan cam malzemeler binanın aldığı ışık miktarını artırsa da parlamaya ve aşırı ısınmaya neden olabiliyor. Yapılan bazı çalışmalar sonucunda bu duruma alternatif bir yol sunacak malzeme geliştirildi. Bu malzeme saç telinin onda biri kadar ince silikon piramitlerden oluşuyor.

yeni-proje-17.jpg

SAÇ TELİNİN ONDA BİRİ KADAR İNCE

TRT Haber’de yer alan habere göre, Almanya'daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden bir ekip buna alternatif sunacak bir malzeme geliştirdi. Polimer bazlı mikro-fotonik çok fonksiyonlu metamateryal (PMMM) adını verdikleri malzeme, saç telinin 10'da biri kadar ince silikon piramitlerden oluşuyor.

Söz konusu bu piramitler bir yandan ortam sıcaklığının düşmesine yardımcı olurken bir yandan da malzemenin kendi kendini temizlemesine yardımcı oluyor.

PMMM, Güneş ışığını cam gibi hapsetmek yerine ısıyı uzun dalgalar halindeki kızılötesi radyasyon şeklinde serbest bırakarak binanın içinin daha serin olmasını sağlıyor.

yeni-proje-18.jpg

KENDİ KENDİNİ TEMİZLEME ÖZELİĞİ

PMMM'nin kendini temizleme özelliğiyse lotus yapraklarındaki mekanizmaya benziyor. Bu bitkinin yapraklarındaki koni şeklindeki küçük yapılar sayesinde su damlacıkları toz ve kir parçacıklarını toplayarak damlıyor ve bu sayede bitkiyi temizliyor.

Malzemede bulunan piramitler yüzeye düşen suyun damlacıklar haline gelerek temizlik yapmasına yardımcı oluyor. Bu özellik sayesinde hem malzeme bakımı kolaylaşıyor hem de dayanıklılığı artıyor.

PMMM'nin çevre dostu bir polimerden yapıldığını söyleyen araştırmacılar bunun sürdürülebilir yapıların önünü açabileceğini düşünüyor. Ayrıca yarattığı soğutucu etki klimaya duyulan ihtiyacı azaltarak enerji tasarrufu da sağlayabilir.

yeni-proje-19.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN