Yaz kış tükettiğimiz sebzelerden biri olan domatesin nasıl saklandığı konusu oldukça önemli bir konu. Öyle ki yanlış saklama tekniklerinden dolayı çabuk çürüyen, tatsız ulaşan bir hal alabiliyor. Üstelik domatesin içinin beyaz ve sert olmasının nedeni de tam olarak buymuş. Eğer ki domateslerimizi bu şekilde saklarsanız sulu ve daha lezzetli domatesler yiyebilirsiniz…
Mutfakların vazgeçilmez bir parçası olan domates hem yemeklerde hem kahvaltılarda hem de sanki bir meyve imiş şişesini ara öğünlerde tüketilen bir yiyecektir. Sıklıkla tüketilen domatesin lezzetli olması ise en elzem konudur. Bunun için domatesin nasıl saklandığı çok önemlidir. Uzmanlar domatesin buzdolabında saklanmaması gerektiğini söylerken, buzdolabının koşullarının domatesin tadını bozduğunu dile getiriyorlar.
BUZDOLABINDA DOMATES SAKLAMAK TADINI BOZUYOR
Genellikle aklımıza gelebilecek tüm sebze, meyve, yemek türevlerini buzdolabında saklarız. Aynı şekilde domatesleri de çürümesi için buzdolabına koyarız. Lakin yapılan bazı çalışmalar kapsamında buzdolabına konulan domateslerin soğuk hava koşullarına maruz kalmasından dolayı içerdikleri aroma verici maddelerin üretiminin yavaşladığı ve durduğu öğrenildi. Bu durum ise domatesin lezzetinin ve kokusunun kaybolmasına neden oluyor.
Bunun yanı sıra soğuk ve sıcak geçişleri domatesin yapısını bozarak, sulu ve hoş olmayan bir yapıya bürünmesine neden oluyor. Ayrıca soğukta saklanan domateslerin de kabuklarını sertleşiyor ve iç kısımlara hamurumuzu bir yapıya dönüyor. Bu yüzden domateslerimizi oda sıcaklığında, direkt güneşin değmediği yerlerde saklamanız daha doğrudur.
BUZDOLABINA KONULMAMASI GEREKEN YİYECEKLER
Yalnızca domatesin değil bazı sebze ve meyvelerin de buzdolabında saklanması hem dokularını hem de tatlarını bozuyor. Peki nedir bu meyve ya da sebzeler? Gelin beraber buzdolabında saklandığı takdirde bozulacak meyve ve sebzelere bakalım…
MUZ: muzu buzdolabında sakladığınız takdirde soğuk hava nedeniyle olgunlaşma süreci yavaşlatacaktır. Buzdolabına konulan muzların dış kısımları hemen kararır. Lakin içi istenilen kıvama ulaşamadan bozulur.
PATATES: Sürekli soğuk sıcak geçişi patatesin nişastasını şekere dönüştürür. Bu durum hem sağlıksal açıdan hem de tat ve doku açısından iyi değildir.
SOĞAN: Soğanı buzdolabında muhafaza ettiğiniz takdirde nemden dolayı yumuşar ve çürüme süreci hızlanır. Bunun yanı sıra soğanın kokusu diğer yiyeceklerin üzerine siner.
SARIMSAK: Sarımsak da aynı soğan gibi nemden etkilenen bir yiyecektir dolayısıyla buzdolabında hızlıca yumuşayarak yürüyebilir.
KAVUN VE KARPUZ: Henüz olgunlaşmamış kavun ve karpuzu buzdolabında muhafaza etmek tatlarının kaybolmasına neden olur. Olgunlaştığı takdirde kısa süreli olarak buzdolabında muhafaza edilebilirler.
AVOKADO: Olgunlaşmamış avokadolar buzdolabında saklandığı takdirde olgunlaşma sürecini tamamlamaz var. Olgun avokadoları buzdolabında sakladığınız da ömrünü uzatabilirsiniz.
YİYECEKLER NASIL SAKLANMALI?
Yukarıda sıraladığımız sebze ve meyvelerin doğru saklama koşulları ise şunlardır:
ilk olarak meyve ya da sebzeleri serin, kuru ve havadar bir yerde muhafaza etmeniz gerekiyor bunun yanı sıra yiyeceklerin direkt güneş görmemesi gerekiyor. Sebze ve meyveleri birbirlerinden ayrı saklayarak olgunlaşma süreçlerini etkilenmelerini önlememiz gerekiyor. İçi beyaz sert domatesin nedeni buymuş! Domatesi mutlaka böyle saklayın: Sulu ve daha lezzetli olacak