İngiliz halkı ile kraliyet ailesi arasında 'mücevher' krizi: 80 milyon sterlin nerede?

İngiliz halkı ile kraliyet ailesi arasında 'mücevher' krizi: 80 milyon sterlin nerede?

İngiltere kraliyet ailesine verilen 80 milyon sterlin değerindeki resmi mücevherler, normalde bulunmaları gereken ulusal koleksiyonda çıkmayınca halk küplere bindi. Kraliyet mücevherlerinin kişilere ait olmadığı, ulusal birer değer olduğu vurgulanırken, nerede oldukları soru işaretlerine yol açtı. Buckingham Sarayı ise şu anda Kraliçe Camilla ve Galler Prensesi Kate Middleton tarafından kullanılan resmi devlet hediyelerinin neden kraliyet koleksiyonunda olmadığını açıklamayı reddetti.

Yıllardır hayatları, evlilikleri ve skandallarıyla dünya gündeminden düşmeyen İngiliz kraliyet ailesi bu kez halkla karşı karşıya geldi. Buckingham Sarayı, kraliyet ailesine resmi hediye olarak verilen, 80 milyon sterlin değerindeki (1,9 milyar TL) 11 parça mücevherin neden ulusal miras hazinesinde tutulmadığını, tüm ısrarlara rağmen açıklamıyor.

Geçtiğimiz eylül ayında hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth, Kraliçe Camilla ve Galler Prensesi Catherine'in taktığı mücevherler, ulus için emanet edilen kültürel açıdan önemli öğelerin koruyucusu olan kraliyet koleksiyonunda yer almıyor.

NEDEN ULUSAL KOLEKSİYONDA DEĞİL?

NTV'de yer alan habere göre; gelenek gereği, kraliyet ailesine hediye edilen mücevherlerin ve diğer armağanların ulusal koleksiyonda saklanması gerekiyor. Ancak Buckingham Sarayı’nın 80 milyon sterlin değerindeki 11 mücevherin kraliyet koleksiyonunda olmama nedenini açıklamaması ülkede tartışma yarattı.

Parçalar arasında bir dizi akuamarin mücevher, dört broş ve bir Hintli prens tarafından Kraliçe Elizabeth'e verilen en az 40 milyon sterlin değerinde bir Cartier zümrüt ve parlak kesim pırlanta kolye de dahil olmak üzere altı kolye yer alıyor.

İngiltere’de kraliyet koleksiyonu, ulus adına emanet edilen, kültürel açıdan önemli objelerin saklandığı bir yer. Guardian gazetesine göre, koleksiyonu yöneten Royal Collection Trust, 11 mücevherin kendilerinde olmadığını açıkladı.

'ÖZEL MÜLKÜMÜZ OLARAK GÖRMÜYORUZ'

Buckingham Sarayı’ndan bir sözcü ise kayıp 11 parçanın nerede veya kimde olduğunu söylemeyi reddederken, bir açıklama yaptı. Açıklamada kraliyet ailesinin mücevherleri kendi özel mülkleri olarak görmedikleri belirtilirken, 1947-1979 yılları arasında merhum kraliçeye verilen hediyelerin gelecekte kraliyet koleksiyonuna eklenebileceği ifade edildi.

Sarayın resmi hediyelerle ilgili politikası ilk olarak 1995'te formüle edildi ve 2003'te güncellendi. Kılavuz, devlet ziyaretlerinde veya kraliyet ailesinin resmi rolüyle bağlantılı olarak alınan eşyaların onların özel mülkü olmadığını belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN