Kadınlar, duygusal yük gerektiren kariyerlere yönlendiriliyor! İş dünyasındaki araştırmadan çarpıcı sonuçlar

Kadınlar, duygusal yük gerektiren kariyerlere yönlendiriliyor! İş dünyasındaki araştırmadan çarpıcı sonuçlar

İşyerlerinde düzenlenen partilerin planlamasını yapmak, iletişimi sürdürmek ve topluluk oluşturmak gibi görevlerin çoğu kadınlara düşüyor. Araştırmalar, kadınların 'düşük terfi potansiyeli' olan 'ofis işlerinin' çoğunu üstlenmek durumunda kaldığını gösteriyor. İşte, kadınların işyerindeki görünmeyen yükü: Duygusal emek...

'Duygusal emek', başkalarının duygularını yönetmek gibi hem takdir edilmeyen hem de çoğu zaman görülmeyen bir iş. Emotional Labor kitabının yazarı, gazeteci Rose Hackman, "Ekonomileri ayakta tutan sadece iş değildir. Aileleri ve toplulukları ayakta tutan 'duygusal emek'; müşteriler, yolcular, hastalar üzerinde de bir etki yaratmak için kalbi manipüle eder. Bir şirkette güven duymayı ve bağ kurmayı, anlamayı ve aidiyet kurmayı sağlar" diyor.

"DUYGUSAL EMEKLE İLGİLİ TÜM ROLLER, KADINLARA YÜKLENMİŞTİR"

Kadınlar bu yükün çoğunu taşıyor. Öncelikle, çok fazla duygusal emek gerektiren mesleklerde kadınlar baskın. Hemşirelik, öğretmenlik, çocuk bakımı, sosyal hizmetler ve konaklama gibi alanlarda kadın istihdamı daha yüksek. Bu işlere kadınların 'daha uygun' olduğu varsayılsa da, Rose Hackman bunun aslında sadece toplumsal kalıplardan kaynaklandığını söylüyor:

"Duygusal emekle ilişkili tüm roller her zaman çok küçük yaşlardan itibaren kadınlara yüklenmiştir. Kadınlar başkalarını düşünmeye yöneltiliyor ve bunu yapmadıkları takdirde uyarılıyorlar."

"KİTAPLARDAKİ HİKAYELER, CİNSİYETE GÖRE BELİRLENİYOR"

ABD'deki Penn State Berks'te 'Kadın, Cinsiyet ve Cinsellik Çalışmaları' alanında çalışan Yard. Doç. Michele Ramsey ise konuyu şöyle yorumluyor:

"Kız çocukları bebeklerle, öğretmenlerle, hemşirelerle oynuyor. Erkekler ise çok daha aktif ancak daha az besleyici oyunlar oynuyor. Bu durumda biraz iyileşme var fakat televizyonda veya çocuklara okunan kitaplardaki hemşire kim? Öğretmen kim? Bilim insanı ve itfaiyeci kim? Bunlar genellikle cinsiyete göre belirleniyor ve en başından itibaren çocukların seçeneklerini sınırlandırıyor."

EMPATİ VE ŞEFKAT, CİNSİYETE BAĞLI DEĞİL

Marketing Türkiye'de yer alan habere göre, empati ve şefkat gibi özellikler kesinlikle cinsiyete bağlı değil ve araştırmalar erkekle kadın beyni arasında kategorik bir fark olmadığını gösteriyor. Rose Hackman, "Cinsiyetten bağımsız olarak tüm insanlarda gelişebilecek bir beceri olan empati üzerine farklı akademik disiplinler arasında çalışmalar yapılıyor. Ancak bu beceri kadın olmakla eşleştirildiği için eğitimle fark yaratılabileceğini görmüyoruz. Kadınların doğuştan sahip olduğu bir beceri olarak görüyoruz" diyor.

KADINLAR, DUYGUSAL YÜK GEREKTİREN KARİYERE YÖNLENDİRİLİYOR

Michele Ramsey, kadınları çok fazla duygusal yük gerektiren kariyerleri seçmeye yönlendiren şeyin genellikle içselleştirilmiş temel eğitim olduğunu söylüyor ve ekliyor:

"Kadınların bu rolleri seçmesi şaşırtıcı olmamalı. Marjinalleştirilmiş insanlar sözsüz iletişimde daha iyi olmalılar; sinyalleri daha iyi okuyabilmeleri gerekir çünkü ezilmenin bir sonucu olarak sürekli insanların ayağına basmamaya, yanlış bir şey söylememeye dikkat ederler. Bütün bunlar, tüm oyunlarımızda ve tüm etkileşimlerimizde besleme pratiğine dönüşüyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN