Kaliteli hayat için kaliteli uyku uyumanın 8 basit yöntemi! Dinç uyanmak meğer bu kadar kolaymış

Kaliteli hayat için kaliteli uyku uyumanın 8 basit yöntemi! Dinç uyanmak meğer bu kadar kolaymış

Kişilerin ihtiyaç duyduğu uyku süresi, yaşa, sağlık durumuna, bulunduğu ortama, yaşam biçimine göre değişkenlik gösterir. Uyku sürelerini göz önüne alarak, uykumuzun kaliteli olduğunu söyleyemeyiz. Süre olarak daha az uyuyan bir kişi kendisini, uzun saatler uyumuş olan bir kişiye kıyasla daha dinlenmiş hissediyorsa, burada kaliteli uykunun rolü büyük. İşte, kalite uyku uyumanın püf noktaları...

Sağlıklı bir yaşam için kaliteli uyku uyumak büyük önem arz ediyor. Yetersiz uyku sonucunda vücudu oluşturan hemen tüm dokularda ciddi doku hasarı gelişebilir, başta beyin fonksiyonları olmak üzere, organlarda fonksiyon bozuklukları ve yetmezlikler ortaya çıkabilir. Belirli süre uyuyamayan kişilerde hayatı tehdit edecek düzeyde ciddi sorunlar gelişebilir.

KALİTELİ UYKU NASIL OLMALIDIR?

Erteleme tuşuna basılmaması gerektiği araştırmacılar tarafından vurgulanıyor. Bu durum, 'parçalanmış uyku' olarak adlandırılıyor. Uykunun son yarım saatinde sürekli olarak erteleme tuşuna basmak, gün boyunca sıkıntı yaşanmasına neden olabilir.

Uyanır uyanmaz su içilmesi gerektiği belirtiliyor. Yorgunluk, susuzluğun bir belirtisi olduğundan, sabahları yataktan kalktıktan hemen sonra bir veya iki bardak su içmek önemli.

UYKU KALİTESİNİ NE ARTIRIR?

Yoga yapmanın önemi vurgulanıyor. Gece boyunca kaslar çalışmadığı için, sabah yapılan yoga vücudu açarak yorgunluk hissini azaltıyor.

Soğuk suyun yorgunluğa iyi geldiği belirtiliyor. Banyoya gitmek mümkün olmadığında, yatağın yanına bir bardak su koyarak yüz yıkamak öneriliyor.

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu ve atlanmaması gerektiği vurgulanıyor. Egzersiz yapılıyorsa, önce yemek yenilmesinin önemine dikkat çekiliyor.

KALİTELİ UYKU UYUMAK İÇİN NE YAPMALI?

12punto'da yer alan habere göre, daha az kahve içmenin önemi üzerinde duruldu. Çok fazla kahve içmenin gün içinde enerjiyi düşürebileceği belirtiliyor.

Gün ışığının vücuda iyi geldiği ve serotonin seviyelerini artırarak daha iyi bir uyku ve enerji sağladığı ifade ediliyor. Sabah erken saatlerde dışarı çıkmanın zor olduğu durumlarda ise, perdenin ayarlanması ve güneş ışığının içeri alınması öneriliyor.

Sabah yorgunluğunu yenmek için çeşitli yöntemler önerildi. Bu yöntemler arasında işe giderken bir arkadaşla telefon görüşmesi yapmak, mola sırasında dışarıda yürüyüş yapmak veya cazip bir kahvaltı hazırlamak bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN