Kartal gibi gören gözlerin sırrı o besinde çıktı! Düzenli yiyenlerin gözleri keskin nişancı gibi olacak, pazarlarda bol bol var

Kartal gibi gören gözlerin sırrı o besinde çıktı! Düzenli yiyenlerin gözleri keskin nişancı gibi olacak, pazarlarda bol bol var

Kartal gibi gören gözlerin sırrı havuçta değil o besinde yatıyor. Düzenli tüketen keskin nişancılara taş çıkarır. Kış aylarında pazar tezgahlarında bol bol bulunuyor gören kapış kapış götürüyor. Hem parası cep yatmıyor hem de faydası saymakla bitmiyor. İşte tüm detaylar…

Kökeni Kuzey Amerika'ya kadar dayanan balkabağı Türkiye'de de bol miktarda bulunuyor. Kış aylarında yemeklerden tatlılara kadar pek çok farklı alternatif olarak değerlendirilen balkabağı, Yunanca’da "popon, ponpon, pumpion" gibi farklı isimlerle biliniyor. Amerikan sömürgecileri tarafından pumpkin olarak adlandırılan balkabağı şifasıyla tüm dünyaya adını duyuruyor. 17 yüzyılda Anadolu'da yetiştirilmeye başlanan balkabağı Osmanlı mutfağında da sık sık tüketilen bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Anadolu'nun bazı köylerinde kabağın içine pirinç, çam fıstığı, badem gibi çeşitli kuruyemişler eklenerek dolma şeklinde yapıldığı biliniyor. Hatay'da kireçte bekletilen kabak tatlılarının tadına da doyum olmuyor. Cheesecake, pasta, turta, çörek, muhallebi, reçel ya da yemek gibi pek çok farklı alanda değerlendirilen balkabağı hem tatlı hem de tuzlu tatları bir arada barındırıyor.

BALKABAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Egzersiz sonrasında tüketilen balkabağı tohumları hızlı bir toparlanma sağlarken metabolizma hızınızı arttırmaktadır. Kabak çekirdeğini egzersiz sonrasında tükettiğinizde çinko ve protein oranında artış sağlayabilirsiniz.

Karaciğeri koruma konusunda oldukça faydalı olan balkabağı yağı, protein ve Karbonhidratları parçalayarak kan dolaşımında bulunan zararlı bileşiklerin çıkarır. Gerekli vitamin ve besinleri depolayan 500'den farklı işlevi bulunuyor.

Kan basıncını destekleyen kabak lif, potasyum ve C vitamini içerirken sodyum oranı olarak da oldukça düşüktür. Tansiyonu düşük tutmak ve koroner kalp hastalığı riskini azaltmak için balkabağından yararlanabilirsiniz.

Kabak sağlıklı kolesterolü destekler.

balkabagi-nedir.jpg

HAVUÇTAN DAHA YARARLI

Göz sağlığı denildiğinde akla ilk gelen besin havuç olurken kimse balkabağını düşünmüyor. Güçlü bir A vitamini kaynağı olan balkabağı içerisindeki zeaksantin isimli karotenoid ile göz sağlığını desteklemektedir. C vitamini açısından oldukça zengin olan balkabağı iyi bir lif kaynağı olurken hem kalp hem de bağırsak sağlığını güçlendirir.

Yarım fincan balkabağında 3 gramın üzerinde lif bulunmaktadır. Yüksek oranda lif tüketimi kolesterol seviyesine düşürürken kalp sağlığının korunmasına da destek olmaktadır. Bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesi ile birlikte kolon kanseri riskini de en aza indiriyor. Lif tüketimini artırarak uzun süre tokluk hissi sağlayabilirsiniz.

Cildinizin yaz aylarında olduğu gibi ışıl ışıl olmasını istiyorsanız balkabağından yararlanabilirsiniz. İçerisinde bulunan yüksek miktardaki karotenoidler diyet yağı ile birlikte tüketildiğinde ciltte pigmentasyon oranını arttırarak daha canlı bir görünüm sağlar. Aynı zamanda Omega 3 açısından da son derece zengindir.

balkabagi.jpg

BALKABAĞI SALATASI

Malzemeler

  • 500 gr küp küp doğranmış balkabağı
  • 1/2 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
  • 5 adet doğranmış kuru incir
  • 1/2 su bardağı doğranmış ceviz
  • 1 kase doğranmış yeşillik

balkabagi-salatasi.jpg

SOS MALZEMELERİ:

  • 1 çay kaşığı çörek otu
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çimdik toz karabiber

BALKABAĞI SALATASI NASIL YAPILIR?

  • Öncelikle fırını 190 derecede ısıttıktan sonra balkabaklarını tepsiye diziniz.
  • Yumuşayana kadar pişirdiğiniz balkabaklarını bir kenarda soğutunuz.
  • Tüm malzemeleri ekledikten sonra karıştırınız.
  • Bir kasede sos malzemelerini karıştırdıktan sonra salatanın üzerine ekleyerek karıştırınız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN