Kazmayı yere vurdu dünya tarihini değiştirdi! Yerin altından öyle bir şey çıktı ki... Tüm bildiklerinizi unutun

Kazmayı yere vurdu dünya tarihini değiştirdi! Yerin altından öyle bir şey çıktı ki... Tüm bildiklerinizi unutun

Zambiya'nın Kalambo Şelalesi'nde, yaklaşık 476.000 yıl öncesine tarihlenen iyi korunmuş ahşap yapı kalıntıları bulundu. Bu keşif, Paleolitik dönem insanlarının yaşam biçimleri hakkındaki mevcut bilgileri sarsabilecek nitelikte...

Ahşabın üzerindeki taş alet kesme izleri, erken dönem insanlarının büyük kütükleri şekillendirip birleştirdiğini ve muhtemelen bir platform veya konutun temelini oluşturduğunu ortaya koyuyor. Bu, ahşabın bu şekilde kullanımına dair dünyada elde edilen en eski kanıt olarak kaydedildi.

1-014.jpg

BULUNTUNUN KORUNMASI

Kalambo Şelalesi'nde sürekli yüksek su seviyeleri sayesinde ahşap yapının bu kadar uzun süre korunmuş olması araştırmacılar için büyük bir şans.

GÖÇEBE YAŞAM MİTİ SORGULANIYOR

Bu keşif, erken dönem insanlarının göçebe olmadığına, kalıcı su kaynakları ve yeterli besin kaynağına sahip bölgelerde yerleşik hayata geçebileceğine dair önemli ipuçları sunuyor.

2-010.jpg

UZMAN GÖRÜŞÜ

Liverpool Üniversitesi'nden Profesör Larry Barham, bu keşfin Paleolitik dönem insanları hakkındaki bakış açısını değiştirdiğini belirtiyor. Barham, bu insanların hayatlarını kolaylaştırmak için zekalarını ve hayal güçlerini kullandıklarını vurguluyor.

YENİLİKÇİ TARİHLEME YÖNTEMİ

Buluntuların tarihlendirilmesi Aberystwyth Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirildi. Yeni lüminesans tarihleme teknikleriyle kumdaki minerallerin son güneş ışığına maruz kalma zamanı belirlendi.

UNESCO ADAYI

Kalambo Şelalesi, arkeolojik önemi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası listesine aday. Yeni buluntuların bölgenin önemini daha da artırabileceği düşünülüyor.

3-002.jpg

GENİŞ KAPSAMLI ARAŞTIRMA

Bu tarihi keşif, Paleolitik dönemde insan teknolojisinin nasıl geliştiğini inceleyen "İnsanlığın Derin Kökleri" araştırma projesinin bir parçasıdır. Proje, Zambiya'daki çeşitli müzeler ve kurumlarla işbirliği içerisindedir.

Böylesi tarihi bir keşfin, insanlık tarihi hakkında bilgimizi nasıl değiştireceğini ilerleyen araştırmalarla göreceğiz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN