Yaz aylarında cıvıl cıvıl görmeye alışık olduğumuz o çiçekler için kış aylarında önlem almanız gerekiyor. Soğuk havada budanan çiçeklerin verimi artacak İşte kışın budandığında daha verimli olan çiçekler…
Soğuk hava şartlarında budanan bitkiler, bahar aylarında daha sağlıklı büyüyor ve bol çiçek açıyor. Ancak her bitkinin budama dönemi farklı olduğundan, hangi bitkinin ne zaman budanması gerektiğini bilmek büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında yapılan doğru budama işlemi, bitkilerin sağlığını koruyarak verimini artırıyor. Peki, hangi bitkiler kış aylarında budandığında daha iyi gelişiyor? İşte detaylar…
KIŞ AYLARINDA BUDANDIĞINDA DAHA İYİ BÜYÜYEN BİTKİLER
GÜLLER DAHA ÇOK ÇİÇEK VERİYOR
Güller, kış aylarında budandığında daha güçlü sürgünler oluşturan bitkiler arasında yer alıyor. Özellikle yapraklarını döken gül türleri, kış budaması sayesinde bahar aylarında daha bol ve sağlıklı çiçek açıyor. Budama sırasında eski çiçek saplarının, kurumuş ve hastalıklı dalların temizlenmesi büyük önem taşıyor. Böylece bitkinin hava alması sağlanırken, hastalıkların yayılma riski de azaltılmış oluyor.
ASMALARDA MEYVE KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Üzüm bağları için kış budaması adeta bir zorunluluk. Asmaların sağlıklı gelişebilmesi ve yüksek verim verebilmesi için eski ve verimsiz dalların kesilmesi gerekiyor. Kış mevsiminde budanan asmalar, baharla birlikte güçlü sürgünler oluşturuyor ve meyve kalitesi önemli ölçüde artıyor. Doğru budama yapılmadığında ise üzüm taneleri zayıf kalabiliyor ve bitki istenilen verimi sağlayamıyor.
MEYVE AĞAÇLARINDA SAĞLIKLI BÜYÜME SAĞLIYOR
Elma, armut, şeftali ve kiraz gibi meyve ağaçları da kış aylarında budandığında daha güçlü dallar geliştiriyor ve verimlerini artırıyor. Kış budaması, ağaçların baharla birlikte daha iyi çiçeklenmesini ve meyve oluşumunun daha sağlıklı gerçekleşmesini sağlıyor. Ancak budama yapılırken çok soğuk ve don olan günlerden kaçınılması gerekiyor.
KIŞ BUDAMASI YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
DON HAVALARDA BUDAMADAN KAÇININ
Kış budamasının en uygun zamanı, aşırı don olaylarının olmadığı günlerdir. Çok soğuk havalarda yapılan budama işlemi, bitkinin dokularına zarar verebilir ve don nedeniyle iyileşme sürecini zorlaştırabilir.
KESKİN VE TEMİZ ALETLER KULLANIN
Budama işlemi için kullanılan makas, testere gibi aletlerin keskin olması gerekiyor. Keskin aletler, bitkilerin daha düzgün kesilmesini sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırıyor. Aynı zamanda budama aletlerinin temiz olması, bitkiler arasında hastalıkların yayılmasını engelliyor.
HASTALIĞA NEDEN OLABİLECEK DALLARI TEMİZLEYİN
Budama sırasında bitkinin sağlıksız ve çürümeye başlamış dallarını temizlemek, hastalıkların yayılmasını önler. Özellikle mantar ve bakteri kaynaklı hastalıkların yayılmasını engellemek için budanan dalların tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor.
Kış aylarında yapılan budama, bahar ve yaz aylarında bitkilerin daha sağlıklı gelişmesini sağlarken, verimlerini de artırıyor. Doğru zamanda, doğru şekilde budanan bitkiler, hem bahçelerin hem de bağ ve bahçecilikle uğraşanların yüzünü güldürüyor.