Mardinliler benim diyenin canını okuyacak! O iki lezzet artık has be has Mardinli

Mardinliler benim diyenin canını okuyacak! O iki lezzet artık has be has Mardinli

Zengin Türk mutfağının tescilli lezzetleri damak çatlatıyor. Mardin yöresine ait iki yöresel yemek Türk Patent Kurumu tarafından tescillendi. Artık kimse bu lezzet benim diyemeyecek. İşte Mardin'in lezzet şöleni…

Türkiye'nin Turizm şehirleri arasında yer alan Mardin iki lezzeti ile Türk Patent Kurumu'nun tescili lezzetleri arasına adını yazdırdı. Osmanlı döneminden bu zamana kadar sürekliliğini sağlayan ve gerçek orijinalliği ile halka sunulmaya devam edilen ‘alluciye’ ve ‘fikriye’ Şef Dilek Çelebioğlu'nun elinden çıkıyor. İşte Mardin'in lezzet şöleni…

ARTIK MARDİN'İN TESCİLLİ LEZZETLERİ

Geçmişten günümüze pek çok farklı lezzet hayatımıza dahil olurken şehirlerde o lezzetleri başkentliğini yapıyor. Yaptığı yemekler ile adından söz ettiren Şef Dilek Çelebioğlu, yapılan yemeğin Mardin eriği, eti ve yeşil soğanı ile bütünleşerek oluşturulan bir lezzet olduğunu söyledi. Yemeğin yapılabilmesi için papaz eriğinin çıkmasını beklediğini ifade eden Çelebioğlu, şu an farklı saklama metodları ile bütün mevsimlerde bu lezzetlerin yapılabildiğini aktardı. Dilek Çelebioğlu, “Anneannem, babaannem ve annemden olduğu gibi hiçbir özelliğini bozmadan yapıyoruz. Et çok iyi olmalı, pişerken karıştırmamak gerekir, yavaş ve kısık ateşte uzun süre pişirilir" sözlerini dile getirdi.

alluciye.jpg

Bu lezzetlerin tescillenmesini kendisi için büyük bir gurur olduğunu ifade eden Çelebioğlu, tescillendiği zaman önemli bir vasiyetin yerine getirildiğini hissettiğini belirtti. Bu durumdan oldukça mutlu olduğunun altını çizen Çelebioğlu, bu yemeklerin unutulmadan diğer nesillere de aktarılabileceğini vurguladı. Başka yöresel ve önemli lezzetlerin olduğunu da dile getiren Şef Dilek Çelebioğlu, o yemekler içinde tescil istediklerini söyledi.

FİKRİYE'Yİ ANLATTI

2 tescilli lezzetler arasında yer alan fikriye ise, Arapça firik kelimesi olan bademden geliyor. Çağladan yapılan bir yemek olduğunu ifade eden Çelebioğlu, bademin ilk meyve hali olan çağladan yapıldığını aktardı. Geçmişte yemeklerde domates kullanılmadığının altını çizen Çelebioğlu, “Mardin yemeklerinde zaten meyvelerden çok fazla yemek yapıyoruz. Eskiden domates kullanılmadığı zamanlarda devamlı meyvelerden etli yemek yapılırdı" sözlerini dile getirdi.

Mardin’in ’alluciye’ ve ’firkiye’ yemekleri tescillendi


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN