Meğer günde 3 adet yutmak sindirim sistemini tıkır tıkır çalıştırıyormuş! Bugüne kadar hep çöpe attık

Meğer günde 3 adet yutmak sindirim sistemini tıkır tıkır çalıştırıyormuş! Bugüne kadar hep çöpe attık

Zeytin, kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Lezzetinin yanı sıra yaprağından çekirdeğine içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde insan sağlığı için birçok faydası var. Peki, zeytin çekirdeği yutmanın faydaları ve zararları neler? Zeytin çekirdeği yutulabilir mi? Zeytin çekirdeği sağlığa faydalı mı? İşte, zeytin çekirdeği yutmanın faydaları...

Zeytin, zeytingiller familyasından odunsu bir bitki. Doğada yabani olarak yetişen ağacı, aşılanarak meyveleri yenebilir hale getiriliyor. Zeytinin taneleri yeşil veya siyah olarak tatlandırılıp, tüketiliyor. Yağı çıkarılıp, sofralarda sıkça kullanılıyor. Şifalı ve besleyici değeri çok yüksek bir besin.

Özellikle siyah zeytin, en faydalı zeytin türleri arasında yer alıyor. Zeytinin kendisi kadar çekirdeği de çok faydalı. Halk arasında hemoroid, basur, mide hastalıkları gibi sağlık sorunlarına şifa bulmak için zeytin çekirdeği yutmak oldukça yaygın.

ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ YUTULUR MU?

Her gün 3 zeytin çekirdeği yuttuğunu kaydeden Dr. Fevzi Özgönül, zeytin çekirdeğinin faydalarına dair şunları söyledi:

"Nasıl badem, ceviz ve fındığı yiyor ve güçleniyorsak zeytinin çekirdeğini de yutarak mide yanmalarınızı azaltın, bağırsaklarınızı güçlendirip kabızlığınızı ortadan kaldırın. Zeytin çekirdeği kabızlığa karşı etkili olduğu ve mide asitiyle zeytin çekirdeği fermente olur."

Zeytin çekirdeği yapısı bol selüloz içerdiği için sert, çiğnenerek yenilmez fakat bu selülözik maddeyi, sindirim enzimleri ve mide asidi kolaylıkla eriterek içerdiği çok değerli ve bir zeytin ağacının gücünü barındıran özünü ortaya çıkarabilir.

Zeytinin her şeyini değerlendirmek gerektiğini söyleyen Dr. Fevzi Özgönül, zeytin çekirdeğinin vücutta emileceğini söyledi. Zeytin çekirdeğinin sahip olduğu bu özün mide yanması olan kişilerde mide iç yüzeyini güçlendirerek yanmaları azaltacağını kaydeden Dr. Fevzi Özgönül, şöyle konuştu:

ZEYTİN ÇEKİRDEĞİNİ YUTMAK NE İŞE YARIYOR?

"Bağırsağın güçlenmesini sağlayarak kabızlık probleminde yardımcı. Sindirim sistemini konu alan bir çok rahatsızlığı da giderdiği araştırmalarda tespit edildi. Sabah kahvaltı sırasında yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, en azından selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendirecek ve böylece selüloz içeren bir çok yiyeceğin de sindirimini kolaylaştırır.

Zeytin çekirdeğinin selülozik yapısını tamamıyla eriten enzimlerimiz ve mide asidimiz sayesinde zeytin çekirdeğini yuttuğunuz da korkmayın, bağırsaklarınız tıkanmaz, zeytin çekirdeğinin sivri uçları da size zarar vermez.

Zeytin çekirdeğinin yutulması nedeni ile zarar görüldüğüne dair tıbbi bir araştırmaya ben rastlamadım. Bu nedenle bende yaklaşık 3 aydır haftada 3-4 gün 2-3 zeytin çekirdeği yutuyorum. Yuttuğum tüm zeytin çekirdeklerinin de sindirim sistemimde eridiğini hissediyorum."

ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ İLE NELER YAPILABİLİR?

Doğal Bir Peeling Yapmak İçin: Zeytin çekirdeklerini öğütün ve hindistan cevizi yağıyla karıştırın. Bu karışımı cildinize masaj yaparak uygulayın ve ardından ılık suyla durulayın. Bu peeling, cildinizi ölü hücrelerden arındırmaya yardımcı olacaktır.

Baharatlık Olarak Kullanmak İçin: Zeytin çekirdeklerini kurutun ve ardından baharat öğütücüsünden geçirin. Bu baharat, yemeklerinize lezzet katacaktır.

Dekoratif Amaçlar İçin Kullanmak İçin: Zeytin çekirdeklerini bir süsleme kabına koyun ve evinizin dekorasyonunda kullanın. Özellikle doğal ve rustik bir görünüm isteyenler için ideal bir seçenektir.

Yakacak Olarak Kullanmak İçin: Zeytin çekirdekleri, odun gibi yakarak ısınmak için kullanılabilir. Ancak, dikkatli olun ve uygun bir şekilde kullanın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN