Mezar keşfinde beklenmedik gizem! Arkeologlar bir de ne görsünler… 3 bin yıllık mezardan bakın kim çıktı

Mezar keşfinde beklenmedik gizem! Arkeologlar bir de ne görsünler… 3 bin yıllık mezardan bakın kim çıktı

3000 yıllık bir mezar keşfi yapan arkeologlar gördükleri karşısında şaşkına döndü. Bu mezarın sırrını arkeologlar bile çözemiyor. Mezardan çıkan kişi ise ağızları açık bıraktırdı. İşte tüm detaylar…

Hem güzelliği ile hem de sırrıyla herkesin dikkatini yer alan Pacopampa arkeolojik alanını gizemli olaylara şahitlik ediyor. Peru'da yer alan arkeolojik alanda tam 3.000 yıllık bir mezar keşfi yapıldı. 6 kat kül ve kara toprağı kazan ekipler bir de ne görsünler. İşte tüm detaylar…

ELİT BİR LİDER

Peru'da bulunan Pacopampa arkeolojik alanında kazı çalışmaları devam ederken ekipler de tarihin sayfalarını bir bir arıyor. 6 kat kül ve kara toprağı kazdıktan sonra ulaştıkları figürler ise 3000 yıllık tarihi gün yüzüne çıkardı. Japonya'daki Ulusal Etnoloji Müzesi'nden ve Peru'daki San Marcos Ulusal Üniversitesi'nden giden ekiplerin görev aldığı arkeolojik alanda şaşırtan anlar yaşandı.

peru.jpg


Kazı çalışmaları devam ederken ekiplerde beklenmedik bir manzara ile karşı karşıya kaldılar. 3000 yıllık mezardan çıkan kişi herkesi şaşkına çevirdi. Arkeologlar mezarda yatan kişinin bölge tapınakları için fazlasıyla elit bir din lideri olabileceği kanaatine vardı.

O AYRINTIYA DİKKAT


Mezarın mükemmel bir şekilde yapılan dairesel bir yapıya sahip olduğunu belirten proje lideri Yuji Seki, yaklaşık 2 metre çapında ve 1 metre derinliğinde olduğunu işaret etti. Seki, hem boyutunun hem de duruş pozisyonunun çok tuhaf olduğunu söyledi. 'Pakopampa Rahibi adını verdikleri iskeletin tamamen sağlam çıkması ise büyük bir şaşkınlıkla karşılandı.

peru-pacopampa.jpg
Kül ve toprak katmanların cesedi koruma kalkanı gibi çürümeye karşı koruduğunu belirten ekipler, cesedin yüzüstü ve bacakları çapraz olarak gömüldüğünü aktardı.

BAKANLIK AÇIKLADI

Peru Kültür Bakanlığı, keşfi yapılan cesedin MÖ 1.200 civarında gömülmüş olabileceğini basına açıkladı. Mezarda orataya çıkan süslü seramik kaseler ve geleneksel olarak seçkin kişiler için kullanılan antik ritüel vücut boyasının varlığını gösteren iki mühür dikkat çekti. Proje lideri Seki, "Buluntu son derece önemli çünkü o, ülkenin kuzey And Dağları'ndaki tapınakları kontrol etmeye başlayan ilk rahiplerden biri" sözlerini dile getirdi.

peru-mezar-kesfi.jpg

Ancient Origins tarafından yazılan raporda Pacopampa alanının Peru And Dağları'nın Cajamarca bölgesinde, Lima'nın başkentinin yaklaşık 560 mil kuzeyinde ve yaklaşık 2200 metre yükseklikte olduğu açıklandı. Bölgenin muhtemelen MÖ 1.200 ile 500 yılları arasında yaşamış olan İnka öncesi kültürlerle bağlantılı olduğu söyleniyor. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda dini bir kompleks oluşturduğuna inanılan, oyulmuş ve cilalanmış taşların olduğu dokuz anıtsal yapının olduğu aktarıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN