Nasıl bütçe yaparım ve tutmamda nasıl yardımcı olur?

Nasıl bütçe yaparım ve tutmamda nasıl yardımcı olur?

Bütçe yapmak, son zamanlarda dünya genelinde insanlar tarafından çokça araştırılıyor. Bunun sebebinin ise dünya genelinde artan ekonomik kriz olduğu düşünülüyor. Bütçe yapmak yani bütçe oluşturmak için bazı kısıtlamalar ve düzenlemeler yapmamız gerekir. Aksi takdirde bütçe oluşturamayız.

Bütçe oluştururken dikkat etmemiz gereken kısıtlamalar ve düzenlemelere uyarsak istediğimiz bütçeye ulaşabiliriz ve belki de fazlasını bile biriktirebiliriz.

PEKİ NASIL BÜTÇE OLUŞTURURUM VE BUNU TUTABİLİRİM?

1-Aylık Gelirinizin Net Tablosunu Oluşturun

Bütçe yapacaksanız ilk yapmanız gereken düzenleme aylık gelirinizin tablosunu oluşturmak veya bir kağıda not etmektir. Aylık gelirinizi bir kağıda not etmeniz, harcamalarınızı not ederken elinizde ne kadar bütçe kaldığınızı görmenize yardımcı olur.

2-Aylık Harcamalarınızı Belirleyin

Aylık toplam gelirinizi bir yere not ettikten sonra yapmanız gereken diğer iş aylık harcamalarınızı belirlemeniz ve gelirinizin altına yazmak olmalıdır. Bu sayede hangi alana, ihtiyaca ne kadar harcadığınızı görecek ve ona göre düzenlemeler yapabileceksiniz. Aylık toplam giderlerinizi parça parça (mutfak ihtiyaçları x TL gibi) not ettikten sonra elinizde kalan toplam miktarı gözden geçirin.

3-Giderlerinizi Gözden Geçirin

Aylık elinizde kalan toplam miktar birikiminiz için yetersiz ise harcamalarınızı gözden geçirmelisiniz. Nereye fazla harcadıysanız o alandan gereksiz harcamaları çıkararak ay sonunda elinizde daha fazla para kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

4-Tasarruf Edin

Bütçe oluşturmak için en önemli hususlardan birisi tasarruf etmenizdir. Tasarruf etmeyi bütçeden kısmaktan farklı kılan husus; elinizdeki miktarı düzenli kullanmaktır. Yani tasarruf, elinizdeki ürünü, miktarı vb daha düzenli biçimde kullanmaktır. Tasarrufu ister faturalar için, ister yiyecek içecek için isterseniz başka bir alanda yapabilirsiniz.

5-Ek Gelir Elde Edin

Eğer ki bütün bunlara rağmen elinizde yeterli bir bütçe oluşmadıysa veya daha fazla bütçe oluşmasını istiyorsanız ek gelir elde etmek için farklı yöntemlere başvurabilirsiniz. Ek gelir elde etmek için ister internetten isterseniz fiziksel olarak bir yerde çalışabilirsiniz. İnternetten ek gelir elde edecekseniz yazı yazmak, anket doldurmak, sosyal medyayla uğraşmak, freelance çalışmak gibi işlere başvurabilirsiniz. Bu işlerin çoğunluğu yüksek getiri getirmese bile elinizde daha fazla bütçe oluşmasına yardımcı olur.

6-Yatırım Yapın

Elinizde biriken bütçeyi biraz daha arttırmak için yatırım yapmayı tercih edebilirsiniz. Yatırım yapmanın birçok farklı türü (kripto para, borsa...) vardır. Bunlardan hangisini seçerseniz seçin kesin kazanacağım diye düşünmemelisiniz. Çünkü unutulmamalıdır ki borsada kazanma ihtimali ne kadar yüksekse kaybetme ihtimali de o kadar yüksek oluyor. Yatırım yaparken dikkat etmeniz gereken diğer önemli husus ise dolandırıcılara ve yatırım tavsiyesi veren kişilere karşı dikkatli olmanız olacaktır.

Yukarda yazdığımız yöntemler sayesinde bütçe yapabilirsiniz. Bütçe yaptıktan sonraki önemli diğer aşama ise bütçeyi elinizde tutabilmenizdir. Bu sayede bütçeniz daha az tükenecektir. Peki bütçeyi nasıl elimde tutarım?

1-Döviz Alın

Biriktirdiğiniz bütçeyi elinizde tutabilmek için yani koruyabilmek için yapabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi döviz almanızdır. Döviz almak, elinizdeki paranın enflasyona karşı değer kaybetmesini önler. Yani döviz kuru düşerse enflasyon da düşer, döviz kuru artarsa enflasyon da artar. Bu sayede de paranızın miktarı değişse bile değeri asla değişmeyecektir.

2-Bütçe Yapmaya Devam Edin

Elinizde yeterli bütçe oluşsa bile o bütçeyi harcaya harcaya eritebilirsiniz. Bundan ötürü elinizde biriken bütçenin azalmaması veya daha az azalması için bütçe yapmaya devam edebilirsiniz. Bütçe oluşturmak için yukarıda yazan maddeleri tekrardan okuyabilirsiniz.
Bu iki yöntem sayesinde bütçeniz tükenmeyecek ve elinizdeki bütçeyi tutabileceksiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN