Nikola Tesla icatları

Nikola Tesla icatları

Tesla, 1856 yılı Hırvatistan doğumlu mucittir. En önemli icadı olan elektriği annesinden ilham alarak keşfetmiştir. Annesi, ev işlerinde kullanmak için küçük ev gereçleri yaratmış bir kadındır. Bu anlamda Tesla ilhamına annesi rol model olmuştur. Eğitimini mekanik ve elektrik alanlarında alan Tesla, daha sonra bu alanda çalışarak deneyim sahibi olmuştur.

İlk ses getiren buluşu olan Dönen Manyetik Alan keşfi, 1881 yılında bir gün bir parkta dolaşırken birden gözünde elektrik motoru canlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Gözünde canlanan bu görüntüyü unutmamak için hemen bir dal bularak çizmiş ve bu buluş çığır açmıştır.

ALTERNATİF AKIM BULUŞU

Alternatif akım, doğru akımdan farklı olarak enerjinin birden fazla alana, daha uzağa ve daha ucuza taşınması olarak bahsedilebilir. Doğru akım(DC) güneş panelleri aracılığı ile enerjinin tek yönde ilerlediği akımdır. Alternatif akımda(AC) ise enerji ileri geri hareketlilik gösterir.

Bu buluş enerji santrallerinden evimize kadar kullandığımız bir buluş olmuştur. Günümüzde bir priz düğmelerine takarak kullandığımız tüm ev aletlerimizde (küçük ev aletleri, buzdolabı, çamaşır makinesi vb.) bu akımı kullanmaktayız.

1884 yılında Thomas Edison'un yanında işe başlayan Tesla, alternatif akım buluşuyla ilgili yaptığı çalışmalar sonrası Edison'la yollarını ayırmış, sonrasında buluşunu geliştirerek aldığı patentlerini satarak alternatif akım buluşunun yayılmasını sağlamıştır.

Edison ile alternatif akım buluşu sonrası yaşadığı zarara istinaden ekonomik kaygılar taşıyarak bu buluş hakkında karalama yöntemine başvurmuştur. Bu dönem "Akım Savaşları" olarak anılmıştır. Bu rekabet Tesla'nın Şikago Fuarındaki tüm alanların AC enerjisi ile aydınlatması sonucu sonlanmıştır.

TESLA BOBİNİ

Kendi ismini verdiği bu buluş, kısaca kablosuz enerji transferidir. Düşük akım kullanarak yüksek voltajda şimşekler yaratır ve Tesla'nın kendisi de gösterilerinde bu bobinleri kullanmıştır.

RADYONUN İCADI

Tesla Bobini, radyo frekanslarının kullanımı için aracı olacak bir buluştu. Bobinler arası frekanslar sayesinde radyo sinyallerini çok uzak mesafelere aktarabilecekti. Bir radyo sinyali denemesi sırasında çıkan yangın, Tesla'ya ait laboratuvarının yanmasına sebep olmuştur.

Bu sırada birlikte çalıştığı Guglielmo Marconi kablosuz telgraflar üzerinde deneyler yapmaktaydı. Başarılı olan deneyleri sonucu patent başvurusu yaparak yanına Edison'u da alarak Tesla ile rekabet etmişti. Ayrıca ilk radyo dalgaları deneyine istinaden Nobel Fizik ödülü de almıştı.

Sonrasında Tesla, Marconi'ye karşı dava açsa da Marconi babasının da gücünü kullanarak davayı kazandı. Marconi'nin daha sonra açacağı dava sonucu olarak Tesla, ölümünden sonra radyonun mucidi olarak patenti almış olsa da radyonun mucidi olan Marconi görme eğilimi mevcuttur.

NEON IŞIK

Bilindiği üzere Tesla, kablo ağı olmadan aydınlatmaya yönelik çalışmalarda bulundu. Aslında bu buluş temelde tasarlanmış icat olmayıp ünlü mucidin bu çalışmalarının doğmuştur.

Yani bu onun için bir buluş değil olanı geliştirme çalışmasıdır. Şikago Fuarındaki aydınlatma bunun bir örneğidir. 300'e yakın patenti olan Tesla, kendisine ve icatlarına dair bilgilere yer verdiği "İcatlarım" adlı eseri yazmıştır.

Diğer eserleri;

Aforizmalar
Hayatım, Buluşlarım ve Düşüncelerim
Sihirbaz
Sevgilerimle'dir.

Tüm bu icatlarına ve çalışmalarına rağmen borç içinde olan Tesla, bir otel odasında ölü bulunmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN