O illerin uykuları kaçacak! Uzman isim uyaru: 6.6'lık deprem bekleniyor...

O illerin uykuları kaçacak! Uzman isim uyaru: 6.6'lık deprem bekleniyor...

Yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında uzmanlar olası depremlere karşı insanları uyarmaya devam ediyor. Peki hangi illerde deprem bekleniyor? Tüm detaylar haberimizde.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan iki büyük deprem felaketi 11 ili derinden sarsmış ve uzmanların açıklamaları yakından takip edilmişti. Uzmanlar deprem ile ilgili açıklama yapmaya devam ederken hiç umulmadık bölgeler için uyarı yapıldı. Hangi iller risk altında? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

O İLLER İÇİN UYARI YAPILDI

6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olarak yaşanan ve 11 il ile 13.5 milyon insanı derinden etkileyen büyük deprem felaketi sonrasında artçılar peş peşe yaşanmaya devam etti. Uzmanlar ülke geneli için uyarılarına yapmaya devam ederken olası büyük İstanbul depremi gözleri daha çok korkutmaya başladı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş ise Karadeniz bölgesine dikkat çekti. Bektaş, Karadeniz fay hattının Bartın'da 1968 senesinde 6.6 büyüklüğünde deprem yarattığını, 2019 senesinde Trabzon ve Rize'nin deprem bölgesi olmasının göz ardı ediliyor olmasını, ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını ancak eleştiri aldıklarını belirtti. Bektaş, 1996 ve 2019 seneleri arasında olan deprem tehlikelerinin arasındaki farkın anlaşılmasını istediklerini, yeni haritada Trabzon deprem riskinin 2, Rize'de 3 kat artış gösterdiğini söyledi. 1996 senesinde olan ve 23 senedir yenilenmemiş deprem tehlike haritası Trabzon ve Rize'de sonrasında yapılan binaların deprem riskine açık olduğu öğrenildi.

Deprem Tehlike Haritası

 Rize'nin 3'te 1'inin ise dolgu alanı üzerinde olduğu açıklaması yapıldı. Osman Bektaş açıklamalarına şu sözlerle devam etti; 'Karadeniz fay hattı 1968 senesinde 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrasında Bartın'ı yıktı. Bartın yıkılınca birinci derece deprem bölgesi oldu ve Trabzon ve Rize yıkılmadığı için dördüncü derece deprem bölgesi dendi ancak bu büyük bir yanlış. Bartın, Trabzon, Rize aynı sismik zonda oluyor. Bu yanlış 23 sene sonra değişti. 2019 senesinde yayınlanmış deprem haritasında Karadeniz sahili eşit tehlikeye sahip olarak verildi. Trabzon ve Rize deprem tehlikesi yaşıyorsa Bartın'da yaşıyor. Yapılan yanlışlık sebebiyle 23 sene boyunca Trabzon ve Rize'de sağlıksız yapılaşma yaşandı. Deprem tehlike haritalarının 5 sene içinde yenilenmesi gerekiyor. Trabzon'un deprem bölgesi olmadığı ile ilgili kabul edilen görüş herkesin sağlıksız yapılaşma yapmasına sebep oldu. Deprem tehlike haritaları depremin nerede ve ne zaman olacağını göstermiyor. İstanbul depremi beklenirken Trabzon'da deprem olabilir. Tahmin olarak yer ve zaman verilecekse 50 sene içinde Trabzon'da deprem yüzde 90 olasılıkla 6.6, Bartın'a yakın olur. Yüzde 10 ihtimalle de daha büyüğü olabilir. Bu 6.6 deprem için zemin ve yapılar uygun değil. AFAD diyor ki verilen değerler yanında çalışmalar yapılmalı. Heyelan sahaları, olgun alanlar, dere yatakları için bölgelendirme yapılması gerekmektedir. Eğer Afet Bakanlığı kurulacaksa İl Afet Bilim Kurulu da olmalı ve yöneticiler deprem, heyelan, sel gibi afetler için bilgilendirilmeli.' Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi uzmanları tarafından Karadeniz depremleri ile ilgili yapılan çalışmaya göre son 20 sene içinde Trabzon, Rize, Ordu açıklarında 2.5 ile 4.5 büyüklüklerinde deprem olduğunu, Gürcistan'da yaşanan son depremin Karadeniz fayının aktif olabileceğini gösterdiğini ve Karadeniz fay hattının önemsenmesi gerektiğini söylüyorlar. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN