Patateslerin filizlenmesini önlemek meğer çok kolaymış! Filizlenmiş patates, gıda zehirlenmesine neden oluyor

Patateslerin filizlenmesini önlemek meğer çok kolaymış! Filizlenmiş patates, gıda zehirlenmesine neden oluyor

Filizlenmiş patates, normal patates kadar sağlıklı değildir. Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Filizlenmiş patates küçülmüş ve kırışmışsa asla yenmemeli. Peki, patates filizlenmesin diye ne yapmalı? Patatesin yeşermesi nasıl önlenir? Patates uzun süre nasıl saklanır? İşte, patateslerin filizlenmesini önleyen yöntemler...

Aydınlık yerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.

FİLİZLENEN PATATES YENİR Mİ?

Gün ışığında bekletildiğinde ise rengi yeşile doğru dönmeye başlar. Sıcaklık derecesi yüksek olan bir yerde uzun süre muhafaza edilen patatesteki filizlenme, evdeki ısı nedeniyle daha da artar. Bu yüzden filizlenen patates sanılanın aksine yüksek demir içerir. Patatesin içeriğinde bulunan demir faydalı olabilir fakat güneşe maruz kaldığı için de zararlı maddelerin oluşumu önlemez ve gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Filizlenen patatesleri tüketmek asla sağlıklı değil.

Patatesler filizlendikleri an atılması gerekiyor. Filizlenen patates tüketildiğinde kişilerde mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğazda yanma, baş ağrısı ve baş dönmesi görülebilir.

PATATESİN FİLİZLENMESİ NASIL ÖNLENİR?

DOĞRU SAKLAMA KOŞULLARI

Patateslerin filizlenmesini önlemek için doğru saklama koşullarını sağlamak çok önemli. Patatesleri serin, kuru ve karanlık bir yerde muhafaza etmek en idealidir. Bu şekilde patateslerin yaşlanması ve filizlenmesi engellenir. Ayrıca, patatesleri plastik torbalarda değil, hava alabilen file veya sepetlerde saklamak da önemli.

IŞIK VE NEMDEN UZAK TUTUN

Patatesler, ışığa ve nemli ortamlara maruz kaldıklarında daha hızlı filizlenirler. Bu nedenle, patatesleri güneş ışığından uzak tutmalı ve nemli ortamlardan uzakta saklamalısınız. Ayrıca, patatesleri yıkamadan saklamak da önemlidir çünkü ıslak patatesler daha çabuk bozulabilir.

PATATESLERİ AYRI TUTUN

Patatesleri diğer meyve ve sebzelerden ayrı tutmak da önemli. Bazı meyve ve sebzeler etilen gazı salgılarlar ve bu gaz, patateslerin daha hızlı filizlenmesine neden olabilir. Bu nedenle, patatesleri diğer ürünlerden ayrı bir yerde saklamak en iyisi.

DÜZENLİ KONTROL EDİN

Patateslerin filizlenmesini önlemek için düzenli olarak kontrol yapmanız önemli. Filizlenmeye başlayan patatesleri hemen kullanmalı veya çürümeye başlayanları atmalısınız. Böylece, diğer patateslerin de bozulmasını engellemiş olursunuz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN