Sağlık güvencesi olmayanlar dikkat! GSS borçları için süre verildi: O tarihe kadar bunu yapanların borcu silinecek!

Sağlık güvencesi olmayanlar dikkat! GSS borçları için süre verildi: O tarihe kadar bunu yapanların borcu silinecek!

Sosyal güvencesi olmayanları yakından ilgilendiren GSS üzerinden borçlandırmalar gündeme geldi. Gelir testine girerek borçtan kurtulmak isteyenlere peşin ödedikleri takdirde gecikme faizlerinden kurtarılacağı duyuruldu. GSS borçları için süre verilirken o tarih belirlendi.

Kamuya olan vergi ve prim borçları yapılandırmaları için başvurular devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir aylık esneklik verildi. Başvuru süresi 31 Mayıs 2023 tarihinde sonra ererken 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar için yapılandırmalar gerçekleşir. 48 aya kadar taksit imkânından yararlananlara ise yıllık yüzde 9 oranında vade farkı işleme geçer.

Sigortalı bir işte çalışmayanlar ile bakılmakla yükümlü olmayanların SGG tescilinin yapılması zorunlu hale gelir. Öğrenimini tamamlayan çocuklar mezun tarihinden iki yıl sonra GSS yükümlüsü olarak kabul edilir. Hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte biri oranından az olmasına bakılır. 2022 Aralık ayı ve önceki aylara dair borçların 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödenmesi durumunda borçlara dair gecikme cezaları silinmesine karar verildi. Yapılandırma imkanından yararlanarak 2022 öncesi borcunu ödeyenlerin, 2023 Ocak ayından sonraki GSS primlerini düzenli ödemelerinin önemi fazladır.

GSS borçlanma

BORCU OLANLARA SAĞLIK HİZMETİ

GSS prim borcu bulunanlar normalde SGK üzerinden sağlık hizmeti alınmaz. Fakat vatandaşlar mağdur olmaması için uzun zamandır geçici düzenlemeler ile prim borcu olanlara sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı sunuldu. Özel hastanelerden ve özel üniversitelere ait hastanelerden sağlık hizmeti alınamaz. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN