Sahur yapmadan oruç tutulur mu? Oruca ne zaman niyet edilir? Oruçta niyet etmek zorunlu mu?

Sahur yapmadan oruç tutulur mu? Oruca ne zaman niyet edilir? Oruçta niyet etmek zorunlu mu?

11 Ayın Sultanı Ramazan ayının gelişiyle beraber Müslüman alemi oruçlarını tutmaya başlarken merak edilen sorular araştırılmaya başlandı. Niyet etmeden oruç tutulur mu? Sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Oruç için nasıl niyet edilir? İşte detaylar...

Niyet etmeden oruç tutulur mu? sorusuna internet üzerinden sıklıkla yanıt aranırken sahura uyanmayan vatandaşlar ise bu sorunun yanıtını merak ediyor. Niyet etmeden tutulan oruçların kabul olup olmadığı araştırılırken Diyanet İşleri Başkanlığı sorulara yanıt verdi.

NİYET ETMEDEN ORUÇ TUTULUR MU?

Ramazan ayında tutulan oruç, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki zaman dilimi olarak kabul edilir. Fakat imsaktan sonra yapılan niyetlerin kabul olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olmasına özen gösterilir.

Bunun yanı sıra gündüz niyet caiz olmazken tutulan oruçlar için ''yarınki orucu tutmaya'' şeklinde niyet edilir. Ramazanın her gün için niyet edilmesi gerekir.

NİYET ETMEDEN ORUÇ TUTULUR MU?

Orucun şartlarının arasında yer alan niyet etmek sahura kalkıp niyet etmeden oruç tutmak sahi değildir. Kalben niyet yeterli olmasada dil üzerinden de söylenmesine özen gösterilir. Oruç için sahura kalkmak niyet olarak da kabul edilir.

Din alimleri sahurun dinen şart olmadığını ama sahura kalkılmadığında sahurun bereketinden yararlanma imkanın için ve doktorlar tarafından yapılan yorumlara sağlık için oruç tutmanın öneminin sahura kalkmaktan geçtiği belirtildi. 

Niyet etmeden oruç tutmak

NİYET ETMEDEN ORUÇ BOZMAK GÜNAH MI?

Niyet etmeden oruç tutmak ya da bozmak en çok merak edilen konulardan olurken niyet edilmeden o günün kazasının tutulması şarttı. Ancak bu kefaret orucu tutmamak için orucu niyetsiz tutmak niyet etmeden orucu bozmak anlamına gelmez.

Orucun bozulduğunda dinen kişinin kalbindeki esas düşüncenin Allah katında önemine bakılır. Bilerek niyet etmeden oruç tutulur mu sorusu üzerinden yola çıkıldığında oruç manasına uygun görülmez.

ORUÇ TUTARKEN NASIL NİYET EDİLİR?

“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü … orucumu tutmaya”

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN