Şanlıurfa ve Adıyamanlılar kavgaya tutuşacak! Patentli lezzette tatlı çiğköfte rekabeti: En güzel çiğköfte nerede yenilir?

Şanlıurfa ve Adıyamanlılar kavgaya tutuşacak! Patentli lezzette tatlı çiğköfte rekabeti: En güzel çiğköfte nerede yenilir?

Büyük küçük demeden hepimizin severek tükettiği çiğköfte yıllardan beri Adıyaman ve Şanlıurfa arasında tatlı bir rekabet halinde. Peki en güzel çiğköfte nerede yenilir?

Türk mutfağının zengin lezzetleri arasında özel bir yere sahip olan çiğköfte, özellikle Şanlıurfa ve Adıyaman gibi Güneydoğu Anadolu'nun incisi şehirlerde kendine özgü bir tat olarak bilinir. Adeta bir kültür mirası haline gelen çiğköfte, bu topraklarda bir araya gelen tarih, lezzet ve gelenekleri yansıtan bir başyapıttır. Şanlıurfalıların etle, Adıyamanlıların ise etsiz yoğurması, iki kentin çiğ köftesini ayıran temel özellik olarak biliniyor. Etle yoğrulan çiğ köfte kısa sürede tüketilirken, etsiz olan ise 2 gün kadar bekleyebilecek özelliğe sahip.

cig-kofte-scaled.jpg

ŞANLIURFA: ÇİĞKÖFTENİN DOĞDUĞU TOPRAKLAR

Şanlıurfa, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen bir şehir olmanın yanı sıra, çiğköfteyle de ünlüdür. Şanlıurfa'nın sokaklarından yükselen enfes baharat kokuları, çiğköfte ustalarının maharetli ellerinde buluşur. Bu şehir, çiğköftenin doğduğu ve geliştiği topraklardan biridir.

Çiğköfte denilince akla gelen ilk şey, bulgurun iyi yoğrulması ve baharatlarla buluşmasıdır. Ancak Şanlıurfa çiğköftesi, özel bir malzeme olan isot biberi ve et konulması ile diğer çiğköftelerden ayrılır. Bu biber, çiğköfteye kendine özgü bir acılık ve lezzet katarken, Şanlıurfa'nın sıcağından aldığı güçle damaklarda unutulmaz bir iz bırakır. Ancak etle yoğrulmuş olan çiğköftenin hemen tüketilmesi gerekiyor

Şanlıurfa Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Abdurrahman Acar “Şanlıurfa’da çiğ köfte, bir öğün yemeği değil ara sıcak, aperatif olarak tüketilir. Şanlıurfa’da çoluk çocuk, yaşlı genç herkes çiğ köfteyi itinayla yoğurur, keyifle tüketir. Şanlıurfa çiğ köftesi ile Adıyaman çiğ köftesini birbirinden ayıran fark ise Şanlıurfa çiğ köftesinin etle yoğrulmasıdır, etle yoğrulduğu için de kısa sürede tüketilmesi gerekir. Bu yüzden Şanlıurfa’da ticari amaçla yoğrulmaz ve satışı yapılmaz.” diye konuştu.

resized-82ea2-4816db2adsc06346.jpg

ADIYAMAN: ÇİĞKÖFTE SANATININ BAŞKENTİ

Adıyaman da bu lezzetin başka bir önemli adresidir. Burada çiğköfte sadece bir yemek değil, adeta bir sanat eseri gibidir. Adıyamanlı ustalar, çiğköfteyi yoğururken sadece malzemeleri değil, aynı zamanda kültürlerini de katmaktan çekinmezler. Adıyaman'ın çiğköftesi, içindeki bol baharat, nar ekşisi ve taze soğan ile zenginleşir, adeta bir şölen havası yaratır. Adıyaman' da çiğ köftenin içine et konulmuyor.

Adıyaman'da çiğköfte, özel günlerde, bayramlarda ve düğünlerde vazgeçilmez bir lezzet haline gelir. Bu topraklarda çiğköfte sadece bir yemek değil, aynı zamanda paylaşımın, sevginin ve birlikteliğin bir simgesidir.

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ise “Türkiye’de binlerce bayisi olan ciddi bir sektör, çiğ köfte denilince Adıyaman anlaşılıyor zaten. Aslında rekabete de gerek yok. Onlar kendi alanlarında biz de kendi alanlarımızda geleneğimizi devam ettiriyoruz. Herkese çiğ köfteyi tavsiye ediyoruz ama özellikle etsiz olanı tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN