SGK'dan milyonlarca EYT'liye flaş uyarı! O kişiler saf dışı kaldı: Bunu yapmayan yararlanamayacak!

SGK'dan milyonlarca EYT'liye flaş uyarı! O kişiler saf dışı kaldı: Bunu yapmayan yararlanamayacak!

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında yaklaşık 2.5 milyon vatandaşın emekli edilmesine rağmen, bazıları maalesef bu haktan yararlanamadı. Son yayımlanan bir SGK genelgesi ile birlikte, EYT'den faydalanamayacak olan kişiler de belirlendi.

 EYT'den yararlanmak için belirli bir sigortalılık süresi ve prim ödeme günü şartı bulunuyor. Özellikle, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar arasında, kadın sigortalıların 30 Temmuz 1980'den önce doğmuş olmaları, Bağ-Kur kapsamında en az 7410 gün prim ödeme süresine sahip olmaları ve son yedi yıl içinde en fazla Bağ-Kur kapsamında hizmet almış olmaları gerekiyor. Erkek sigortalıların ise 25 yılı (9 bin prim günü) doldurmaları gerekiyor.

Askerlik borçlanması yapan memurlar da EYT kapsamına alınıyor, ancak borçlanılan sürenin sigortalılık başlangıç tarihini değiştirmeyeceği ve borçlanılan sürenin 22 Ocak 2001 tarihinden öncesine kadar geriye doğru yazılacağı belirtiliyor.

eyt

Tarım işçileri için ise 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme günü koşulu belirlenmiş. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan Bağ-Kur'lulardan kadın sigortalılar 20 tam yılı (7 bin 200 prim günü), erkekler ise 25 yılı (9 bin prim günü) doldurmaları halinde EYT'den yararlanabilecekler.

Bu genelge, EYT konusunda kafalarda oluşan belirsizlikleri bir ölçüde giderdi. Ancak yine de EYT'ye ilişkin tüm sorunların çözüldüğü söylenemez. Özellikle, EYT konusunda sürekli değişen ve belirsizlik yaratan düzenlemelerin yanı sıra, kapsamın dar olması da eleştiriliyor. Bazı kesimler, EYT'nin yalnızca seçim dönemlerinde gündeme getirilmesinin, asıl sorunların çözümüne yönelik bir politika yaratılmamasının sorunları çözmekten ziyade uzatmaya yol açtığını savunuyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN