Şifa olsun diye zehir yiyormuşuz! Piyasadaki çoğu bal sahte çıktı: İçine bir tutam ekleyince foyası şıp diye ortaya çıkıyor

Şifa olsun diye zehir yiyormuşuz! Piyasadaki çoğu bal sahte çıktı: İçine bir tutam ekleyince foyası şıp diye ortaya çıkıyor

Balın sağlık üzerindeki faydalarını herkes biliyor. Ancak herkesin şifa olsun diye yediği piyasadaki çoğu bal sahte çıktı. Peki, sahte balı anlamanın yolu nedir? İşte, piyasada hakiki bal olarak satılan sahte balları anlamanın yolları…

Saf bal katkısız, herhangi bir katkı maddesi ya da yabancı madde içermeyen balı temsil etmektedir. Fakat saf terimi balın kesinlikle ham ya da organik olduğu anlamına gelmiyor. Maalesef ki bal hatta saf bal olarak nitelendirilerek piyasaya sürülen birçok ürün, sahte çıkıyor. Peki, gerçek ve sahte bal arasındaki fark nasıl anlaşılır? İşte cevabı…

SAHTE BAL NASIL ANLAŞILIR?

SU TESTİ

Su içerisinde çözünme teste, evinizde balın sahte olup olmadığını kontrol edebileceğiniz en etkili yöntem. Bunun için bir çorba kaşığı balı bir bardak su ile karıştırın. Bu yöntemde saf bal, suda kolayca çözünmeyeceği için bir araya toplanarak bardağın dibine yerleşecektir. Öte yandan balın kolayca çözünmesi ve suya eşit şekilde karışması tağşişin göstergesi olabilir. Bunun nedeni, katkılı balın çoğunlukla suyla daha kolay karışabilen ilave nem veya şuruplar içermesidir.

sahte-bal-nasil-anlasilir-1.jpg

KAĞIT HAVLU TESTİ

Kağıt havlunun üzerine küçük bir damla bal damlatın. Saf bal, kağıt havlunun üzerinde gözle görülür bir ıslaklık bırakmaz ve hızlı bir şekilde emilmez. Ancak bal kağıt havlu tarafından hızla emiliyorsa, bu muhtemelen bala su ya da başka maddeler karıştırıldığının göstergesidir.

ISI TESTİ

Az miktarda balı hafifçe ısıtın. Saf bal karamelleşirken, altın renginde bir renk alacak ve hoş bir aroma yayılacak. Saf olmayan bal ise ısıtıldığı zaman yanma ya da yanık kokusu yayma eğilimi gösterecektir.

sahte-bal-nasil-anlasilir-2.jpg

KRİSTALLEŞME İNCELEMESİ

Kristalleşen bal, sıvıdan daha kalın bir forma dönüşür. Bu tamamen doğal olup balın saf olmadığı anlamına gelmez. Yani hakiki bal kristalleşir. Fakat balınızda hiçbir kristalleşme olmuyor ve hep aynı sıvı şeklini koruyorsa aşırı ısınma ya da başka bir işleme tabi tutulmuş olması muhtemeldir.

SİRKE TESTİ

Saf bal asitlidir ve sirkeye benzer düşüp PH’ı vardır. Bu yüzden bal ve sirke kolay kolay reaksiyona girmez. Fakat ilaveten su ya da şeker eklenen ballar sirkeyle reaksiyona girebilir. Eğer bal ile sirkeyi karıştırdığınızda köpürme gözlemlerseniz, bu yabancı maddelerin varlığını kanıtlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN