Soğanları bozulmadan saklamanın yolu bu! Böyle saklarsanız çürümüyor, filizlenmiyor, küflenmiyor!

Soğanları bozulmadan saklamanın yolu bu! Böyle saklarsanız çürümüyor, filizlenmiyor, küflenmiyor!

Soğanın nasıl saklanacağı artan soğan fiyatları sonrası daha da önem verilen bir konu oldu. Türk mutfağının vazgeçilmez unsuru, yemeğe tat katan baş aktörlerden biri olarak bildiğimiz soğan böyle saklanırsa ne küfleniyor ne çürüyor ne de filizleniyor. İşte şifa deposu soğanı saklamanın ideal yöntemi...

Mutfağınızda sakladığınız soğanların çok çabuk bozulup çürümesinden, küflenmesinden ya da filizlenmesinden şikayetçi misiniz? Bu sorunun çözümü soğanı ideal koşullarda saklamaktan geçiyor.

Soğan hem Türkiye hem de dünya mutfaklarında yemeklerde sık kullanılan bir sebze. Türkiye’de 156, dünya çapında ise 700 türü bulunan soğanın en temel özelliklerinden biri de gerçek bir şifa deposu olması.
Yemeklere lezzet katmakta kullandığımız soğan aynı zamanda sağlığımızı korumakta da önemli bir rol oynuyor.

Buna rağmen soğanın tazeliği de hem lezzeti hem de şifa yönünden önemli bir faktör. Soğanlarınızı bozulmadan saklamanın yollarını sizin için derledik...

sogan-sepett.jpg

KURU SOĞAN NASIL BİR ORTAMDA SAKLANMALI?

Soğan, nemli ortamlarda küflenen, güneşte filizlenen ve içi geçen, havasız ortamda ise çürüyen bir sebzedir. Ancak soğanı uzun süre taze tutmak ve bozulmadan saklamak mümkün.

Bunun için de saklama koşullarını bu şekilde ayarlamak en temel yöntemi oluşturuyor. Yani soğanlarınız için ayarlayacağınız saklama koşulları en başta hava alan, kuru, serin ve ışık almayan özelliklere sahip olmalı.

beyaz-sogan-kirmizi-sogan.jpg

BUZDOLABINDA SOĞAN SAKLANIR MI?

Bilindiği üzere meyve ve sebzeler olgunlaşırken etilen gazı yayarlar. Olgunlaşma hormonu görevi gören bu gazın hava akımıyla tasfiye edilememesi durumunda soğan çürümeye başlar. Bu yüzden soğanın hava geçirgenliğine sahip bir ortamda saklanması büyük önem taşır.

Soğanı buzdolabında saklamak yüksek nem oranı sebebiyle iyi bir sonuç vermiyor. Soğanda küflenmeler baş gösterebiliyor.

sogan1.jpg

SOĞAN İÇİN İDEAL ORTAM

Soğanı kapalı kaplarda, hava almayan ortamda tutmamalısınız. Bağlayarak mutfakta ya da varsa kilerde havaya asacağınız soğanlar çok daha uzun süre dayanacaktır.

Eğer soğanlarınızın sapları kısaysa bu durumda soğanları file, kese kağıdı ve benzeri hava alan taşıma araçları içinde havaya, duvara asabilir, sık sık yerlerini değiştirip kontrol edebilirsiniz.

sogan-kese-kagidi.jpg

Bunu yapamıyorsanız soğanı hava alan sepetlerde ve hava akışının sağlanacağı geçiş noktalarında tutmakta fayda var. Özellikle hava sirkülasyonunun sağlanması soğanlarınızı taze tutacak birincil faktördür.

Soğan çuvalı içinde duruyorsa bu çuvalın beton-taş zeminle temasının kesilmesi de aynı sebeple gerekli hale geliyor. Soğanın tutulduğu çuval, sepet ya da karton kutunun yerden yükseltilmesi gerekiyor.

sogan-kesik-001.jpg

SOYULMUŞ, DOĞRANMIŞ SOĞAN NASIL SAKLANIR?

Kabuğunu soyduğunuz soğanı eğer kullanmaktan vazgeçerseniz en doğrusu bir kağıt havluya sarıp kapalı bir kapta buzdolabına kaldırmaktır. Soğanın kokusunun tüm buzdolabında diğer gıdalara etki etmemesi için kabın ağzının iyice kapatıldığından emin olmalısınız. Kağıt havlu ise soğandan ortaya çıkan nemi emme görevini üstlenecektir. Soğanı bu şekilde çok daha uzun saklayabilirsiniz.

dogranms-sogan-nasil-saklanir.jpg

Eğer soğanı doğradıysanız;

Bu durumda ne kadar süre kullanmayacağınıza göre saklama tercihinizi gözden geçirmelisiniz.

Dilimlenmiş, doğranmış soğan 5-6 saat dışarıda beklerse zehirleyici etkilere maruz kalabilir. Bu şekilde beklettiğiniz soğan, safra salgılarını ve mide asidini artırarak gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

Bu yüzden doğranmış soğanı buzdolabında veya buzlukta saklamalısınız.

Yarısını kestiğiniz soğanı tıpkı soyduğunuz soğanda olduğu gibi ağzı sıkıca kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu şekilde bir hafta ila 10 güne yakın bir süre taze kalacaktır.

Dilimlenmiş soğanları da aynı şekilde saklayabilirsiniz ancak saklama süresi git gide düşecektir.

Bunun yerine derin dondurucuya atacağınız doğranmış soğanlar hem bozulmadan kalacak hem de yemeklere pratik şekilde katılabilecek hale gelir.

Doğranmış soğanları kapalı bir kap ya da hava almayan bir poşet içinde buzluğa attığınız takdirde en az üç, en fazla altı ay içinde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Çorbalara, güveç, bamya ya da benzeri yemeklere buzluktan çıkarıp çözünmesini beklemeden kullanabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN