Telefonunuzda bu belirtiler varsa dinleniyor olabilirsiniz! İşte telefonunuzun dinlendiğini anlayabileceğiniz o basit yöntem

Telefonunuzda bu belirtiler varsa dinleniyor olabilirsiniz! İşte telefonunuzun dinlendiğini anlayabileceğiniz o basit yöntem

Bilgisayar korsanları, bilginiz olmadan telefonunuzu kolayca takip edebilir. Bu haberimizde, bu tür kötü niyetli faaliyetleri nasıl tespit edeceğinizi öğreneceksiniz. İşte akıllı telefonunuzun izlenip izlenmediğini anlamak için o yöntemler.

Kullanıcı deneyiminden ve özelliklerinden ödün vermediğiniz sürece, neredeyse tüm cihaz ve yazılımlarda izleme ve takip etme bileşenleri bulunur. Bu nedenle bir uygulamayı, hizmeti veya cihazı uzaktan izleme ve kontrol etme olanağına sahip olursunuz.

Peki, birisi telefonunuzu izlemek için bu özelliği kötüye kullanabilir mi? Evet ise, telefon takibini nasıl önleyebilirsiniz? Daha da önemlisi, telefonunuzun izlenip izlenmediğini tespit edebilir misiniz? Burada kısaca bu soruların cevaplarına değineceğiz.

1-004.jpg

BİRİSİ TELEFONUNUZU İZLEYEBİLİR Mİ?

Uzun lafın kısası: Evet, tüm etkinliklerinizi takip etmek için telefonunuzu izleyebilirler.

Ancak bu, saldırganın ilgili tüm bilgileri de alabileceği anlamına gelmez. Örneğin, saldırgan nelere göz attığınızı ve kiminle bağlantı kurduğunuzu görebilir. Ancak, mesajlarınızı göremeyebilirler.

Bu, izlemenin telefonunuzda nasıl gerçekleştiğine bağlıdır. Gözetim uygulamaları , ebeveyn kontrolleri ve güvenlik için açıkça telefon takibi yapıyorsa, konum paylaşımı, uzaktan kontrol vb. dahil olmak üzere çeşitli özelliklere sahip olmalıdır. Peki ya kötü niyetli bir saldırgan telefonunuzu izliyorsa? Aşağıdakilerden bazılarını yapmadığınız sürece, yetkisiz bir kullanıcının cihazınıza fiziksel olarak erişmeden telefonunuzu izlemesi makul değildir.

BİLİNMEYEN UYGULAMALAR

Yüklemediğiniz uygulamalara dikkat edin. Kötü amaçlı yazılımlar, genellikle bilgi çıkarma veya cihazı izleme hedefine ulaşmaya yardımcı olmak için daha fazla araç indirir. Bu nedenle, cihazınızda bilinmeyen bir uygulama tespit ederseniz, bunu kırmızı alarm olarak kabul edebilirsiniz.

AŞIRI ARKA PLAN VERİ KULLANIMI

Cihazınızın arka plan veri kullanımını izleyin. Kullandığınız değerden (düzenli olarak) belirgin şekilde yüksekse, çoğunu neyin kullandığını kontrol etmek akıllıca olacaktır.

Bilginiz dışında başka uygulamaların etkinleştirilmediğinden emin olmalısınız. Bunu yaparsanız, bağlı herhangi bir yetkisiz aygıtınız olup olmadığını doğrulayın.

TARAYICI GEÇMİŞİ UYUŞMAZLIĞI

Tanımadığınız girişler için tarayıcı geçmişinizi kontrol edin. Bazı kötü niyetli kişiler, kimlik avı sitelerini veya diğer kötü portalları uzaktan yüklemeye çalışabilir.

2-004.jpg

PİLİN HIZLICA BİTMESİ

Akıllı telefonunuzun pilinin hızlı bir şekilde bittiğini fark ederseniz, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için arka plan uygulamalarını ve indirmeleri doğrulamanız gerekir.

ANORMAL YENİDEN BAŞLATMA

Bu aynı zamanda bir donanım sorunu anlamına gelse de, bunun neden olduğunu öğrenmek için bir uzman tarafından kontrol edilmesini sağlamak daha iyidir. Herhangi bir donanım sorununuz yoksa, telefonunuzda kötü amaçlı yazılımlar çalışıyor olabilir.

TELEFON TAKİBİ NASIL DURDURULUR VE GÜVENDE KALINIR

İzlendiğinizden neredeyse eminseniz, telefon takibini durdurmak için şunları yapabilirsiniz:

1. Bilinmeyen uygulamaları kaldırın.
2. Uygulamanın kara listeye alınmasını zorunlu kılın.
3. Sadece resmi uygulama mağazalarından uygulamalar yükleyin.
4. Akıllı telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın.
5. Ebeveynlerinize bir güvenlik uygulaması veya ebeveyn kontrolü özelliğinin etkin olup olmadığını sorun.

Genellikle, telefon takibini durdurmak için yapılacak en iyi şey fabrika ayarlarına sıfırlama yapmaktır. Cihazınızdaki şeyleri doğrulamak için çok fazla zaman harcamanıza gerek kalmadan cihazlarınızdaki kötü amaçlı uygulamalardan, hizmetlerden veya dosyalardan kurtulmanızı sağlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN