Televizyon sesini sonuna kadar açmaya son! SGK ve emekliklere işitme cihazı desteği: O tutara kadar devlet karşılıyor

Televizyon sesini sonuna kadar açmaya son! SGK ve emekliklere işitme cihazı desteği: O tutara kadar devlet karşılıyor

İşitme problemi yaşayan birçok insan günlük hayatını idame ettirebilmek adına işletme cihazı kullanıyor. Bu kapsamda işitme cihazı kullananlara devlet tarafından destek veriliyor. Devlet, o tutara kadar işitme cihazı parasını ödüyor. İşte detaylar…

Çağımızın yaygınlaşan rahatsızlıkları arasında yer alan duyma problemi genç yaşlı fark etmeden her yaş grubunda görülebiliyor. Bu kapsamda işitme problemi taşıyan kişilerin işitme cihazı kullanması gerekiyor. Öte yandan cihazların tutarları vatandaşların endişe etmesine neden oluyor. Lakin artık endişe duymanıza gerek kalmayacak. SGK’lılara emeklilere işitme cihazı desteği veriliyor. O tutara kadar devlet karşılıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

yeni-proje-28.jpg

SGK İŞİTME CİHAZI DESTEĞİ VERİYOR MU?

Herkesin bildiği üzere işitme kaybı, kişilerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Dolayısıyla kişilerin bu problemin karşısında kurabilmeleri için işitme cihazı kullanmaları zaruridir. İşitme cihazı kullanan veya kullanacak olan kişiler ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işitme cihazının verilip verilmediğini merak ediyor. SGK, aktif sosyal güvencesi bulunan kişilere işitme cihazı alırken katkı payı sunuyor. Bu katkı payının miktarı, işitme kaybı yaşayan kişinin yaşına ve çalışma durumuna göre değişiklik gösteriyor.

yeni-proje-29.jpg

SGK İŞİTME CİHAZI İÇİN NE KADAR ÖDEME YAPIYOR?

18 Yaş ve Üzeri İçin SGK İşitme Cihazı Ödemesi

  • Emeklinin Kendisi İçin: 3028 TL
  • Çalışanlar İçin: 2422,40 TL

13-18 Yaş Arası İçin SGK İşitme Cihazı Ödemesi

  • Velisi Emekli Olduysa: 4542 TL
  • Velisi Çalışansa: 3633,84 TL

5-12 Yaş Arası İçin SGK İşitme Cihazı Ödemesi

  • Velisi Emekli Olduysa: 4844,80 TL
  • Velisi Çalışansa: 3875,84 TL

0-4 Yaş Arası İçin SGK İşitme Cihazı Ödemesi

  • Velisi Emekli Olduysa: 5440,40 TL
  • Velisi Çalışansa: 4360,32 TL

yeni-proje-30.jpg

SGK EMEKLİLERE İŞİTME CİHAZI DESTEĞİ VERİYOR MU?

Emeklilere işitme cihazı ödemesi güncel Sut (Sağlık Uygulama Tebliği)’ ne göre kulak başına 3028 TL olup, cihazın bedeli ne kadar olursa olsun bu tutarda ödeme yapılmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra bir emeklinin işitme cihazı ödemesi almak için 5 yılda yalnızca Bir kez geri ödeme hakkı bulunuyor. Öte yandan işitme cihazını alabilmek için üniversite hastanesi ya da devlet hastanesinden KBB Hekimleri tarafından işitme cihazı kullanmasını gerektiren raporun alınması şart koşuluyor.

Bu kapsamda bir emeklinin işitme cihazı ödemesi alabilmesi için herhangi bir hastanede yaptırdığı işitme testinde 500 hz, 1000 hz, 2000hz ve 4000 hz frekanslarındaki işitme kaybı ortalamasının aynı anda her bir kulakta en az 26 dB olması gerekiyor.

capture-20240219162103782.jpg

İŞİTME CİHAZI PİLİNİ SGK KARŞILIYOR MU?

Sistemde kayıtlı her bir cihaz için işitme cihazı pili SGK ödemesi 472 TL’ dir. İşitme cihazı pili SGK ödemesi yıllık olup, katılım payından muaftır.

İŞİTME CİHAZI ÖDEMESİ ALINMASI İÇİN RAPORDA NELER OLMALI

Bir kişinin işitme cihazı ödemesi alabilmesi için kesinlikle elinde e-rapor bulundurması gerekiyor. Öte yandan normal reçete SGK tarafından kabul edilmezken hastanelerden alınan işitme cihazı raporunda şunların olması isteniyor:

  • Hastanın adı ve soyadı
  • Cihazın hangi kulakta kullanılacağı ve cihazın türü (kulak içi veya arkası)
  • İşitme kaybı kalıcıdır ibaresi
  • İşitme kaybı tanısı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN