Yöneticiler 'sessiz istifa'ya çözüm arıyor

Yöneticiler 'sessiz istifa'ya çözüm arıyor

Pandemi döneminde ortaya çıkan 'sessiz istifa' terimi dünya genelinde önemli bir yüzdeye ulaşırken ABD'li çalışanların yarısı bu terimi karşılıyor. Davos'ta gerçekleştirilen bir panelde bu konuyu konuşan yöneticiler ve İK uzmanları sorunun çözümüne ilişkin paylaşımlarda bulundu.

Koronavirüs salgını sonrası evden çalışmayla birlikte ortaya çıkan sessiz istifa, belirlenen mesai saatleri içinde sadece tanımlanan işi yapmak, başka ek sorumluluk almamak, iş-yaşam dengesini korumak ve çalışma sınırlarını belirlemek olarak tanımlanıyor.

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre, Dünya Ekonomik Forumu'ndaki yöneticiler ve insan kaynakları uzmanlarının katıldığı bir panele göre, pandemi çalışma koşullarını temelden değiştirdikten sonra sessiz istifayı önlemek yöneticilerin ve iş dünyasının liderlerinin sorumluluğunda.

'SORUNUN ÇÖZÜMÜ LİDERLERDE'

Vimeo CEO'su Anjali Sud, Davos'ta yaptığı açıklamada, "Bu sorunu çözmek yukarıdan aşağıya bir liderin işidir. Çok farklı iletişim kurmamız gerekiyor" dedi ve çoğu liderin bunu yapacak donanıma sahip olduğuna inanmadığını da sözlerine ekledi.

Sessiz istifa terimi, salgın sırasında evden çalışan ve işverenlerinden kopuk hisseden, özel hayatlarına daha yüksek öncelik verirken sessizce asgari düzeyde katkıda bulunmaya geçenleri tanımlamak için icat edildi. Eylül ayında yayınlanan bir Gallup anketine göre, ABD'li işçilerin yaklaşık yarısı bu tür koşulları karşılıyor.

PERSONEL ALDIKLARININ KARŞILIĞINI 'SESSİZ İSTİFA' İLE VERİYOR

Pensilvanya Üniversitesi'nden örgütsel psikolog Adam Grant'e göre fenomen, pandeminin ardından özellikle genç personel tarafından bir çıkış dalgasını tanımlamak için kullanılan bir terim olan sözde büyük istifanın devamı niteliğinde. Grant, birçok işçinin "İşverenimden aldıklarım göz önüne alındığında, karşılık vermenin adil bir yolu nedir?" diye düşündüğünü söyledi.

Bu fenomenin kınanacak bir kaytarma mı yoksa sadece koşuşturma kültürü sonunda işe yaramamış hissetmenin getirdiği bir nefsi müdafaa eylemi mi olduğu tartışmaya açık. İşverenler ve işçiler doğal olarak bu argümanın farklı taraflarında olma eğiliminde olsalar da kötü yöneticilerin morali, bağlılığı ve performansı tehdit etmesiyle içsel boyun eğmeyi önlemesi gerekenlerin patronlar olduğu görüşüne yönelik artan bir destek var.

'ÇIKIŞ GÖRÜŞMELERİ YAPMALARI İYİ BİR FİKİR'

Grant, pek çok şirketin bu süre zarfında ayrılan çalışanlarla çıkış görüşmeleri yapmasının iyi bir fikir olduğunu söyledi ancak "İşverenlerin giriş görüşmeleri veya kalma görüşmeleri yapmasını tercih ederim" dedi.

Wipro CEO'su Thierry Delaporte'ye göre, çalışanlara kariyerlerinin nasıl ilerleyebileceği konusunda hareketlilik ve görünürlük sağlamak sessiz istifadan kaçınmanın anahtarıdır. Delaporte, "Bu sadece bedeni değil kalbi de tutmanın inanılmaz derecede önemli bir yönü ve biz ikisini de istiyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN