Yumurtayı nerede saklıyorsunuz? Ünlü şef açıkladı: Bu gıdaları buzdolabında saklamak yarar değil zarar!...

Yumurtayı nerede saklıyorsunuz? Ünlü şef açıkladı: Bu gıdaları buzdolabında saklamak yarar değil zarar!...

Yumurta, çikolata, ekmek, muz... Zaman zaman buzdolabına koyulmasını tartıştığımız bu gıdaların taze kalması ve zararlı hale gelmemesi için nerede nasıl saklanması gerektiğine dair yeni bir yorum daha geldi. Ünlü şef James Martin genel olarak bilinenin aksine bazı ürünleri buzdolabında saklamanın yarar değil zarar getirdiğini açıkladı.

Hepimiz tükettiğimiz gıdaları olabildiğince taze tutmak isteriz. Taze ve faydasını kaybetmemiş gıdalar için de buzdolabını tercih ederiz. Ancak buzdolabı her zaman iyi bir fikir değil. Her ürünün saklama koşulları kendi özelliklerine göre değişiyor.

İşte ünlü şef James Martin'in buzdolabında saklanmaması gereken gıdalarla ilgili önerileri:

cikolata-buzdolabinda.jpg

ÇİKOLATA

Çikolatayı buzdolabına koyduğunuzda üzerinde beyaz lekeler fark etmişsinizdir... Bu lekeler zararsız da olsa çikolatanın moleküler yapısının bozulduğunun ve lezzetinin kaçtığının bir işaretidir.

Çikolata sevenler dikkat! Çikolatada bu görüntü ne kadar güvenli?

Çikolatayı buzdolabında bekletmenin bir zararı da kokuları emmesinden dolayıdır. Bu nedenle buzdolabından çıkardığınız çikolatada başka gıdaların tadı ve kokusunu fark etmeniz olasıdır.

sogan-patates-buzdolabinda.jpg

SARIMSAK VE SOĞAN

Sarımsak ve kuru soğan hava alan kuru ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Hasır sepetlerde sakladığınız veya saplarından astığınız soğan ve sarımsak tazeliğini koruyacaktır.

Ancak patatesler soğanların filizlenmesine neden olabilecek etilen maddesini yaydığından ayrı saklanmalıdır. İkisini bir arada tutmayın. Soğan ve sarımsakların filizlenmemesi için karanlık bir ortamı tercih edin.

Soğanları saklamanın en iyi yolu için tıklayın!

sogan-ve-patatesi-saklamanin-en-iyi-yolu.jpg

PATATES

Patatesleri buzdolabında tutmak tatlarının kaçmasına neden oluyor. Bu yüzden patatesleri hava alan kuru, karanlık ve serin bir yerde (kilerde) saklamak daha doğru. Patates sıcak ortamda bekletildiğinde ise şeker oranı artıyor. Lifli yapısı kaybolan patatesler sağlığa zararlı hale geliyor.

tomatoes-fridge.jpg

DOMATES

Domatesler buzdolabının soğuk ortamında olgunlaşma süreci durduğundan lezzetini kaybediyor. Dokusu da bozulan domatesleri tazeliklerini ve lezzetlerini kaybetmeden saklamanın en iyi yolu kilerinizde veya oda sıcaklığında, güneş gören bir yerde (örneğin pencere önünde) saklamaktır.

how-to-store-cucumbers.jpg

SALATALIK VE KABAK

Kabak ve salatalık buzdolabında saklandığında yumuşar ve diriliğini kaybeder. Ayrıca zaman geçtikçe yüzeyleri yapışkan bir hal alır ve bir süre sonra da küflenme görülür.

patlican.jpg

PATLICAN

Patlıcan soğuğa karşı hassas bir sebzedir. Sıcak havada kurur, buzdolabında ise yumuşar, bu yüzden onları oda sıcaklığında tutmak en doğrusudur.

yesil-fasulye.jpg

YEŞİL FASULYE

Yeşil fasulyeyi buzdolabında tutmak faydalarını kaybetmesine neden olur. Taze fasulyeleri yıkayıp ayıklayarak dondurucuda saklamak ve bu sayede yıl boyunca lezzetini kaybetmeden tüketmek mümkün.

chilled-olive-oil.jpg

ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı buzdolabında saklandığında donar. Zeytinyağı için 12 – 16 °C’de saklamak en uygun saklama koşuludur.

cikita-muz.jpg

MUZ

Buzdolabına konulan muzların şeker oranı artar ve rengi kararır. Muz 14-15 derece sıcaklıkta olgunlaşır. Bu nedenle yeşile dönük muz satın aldıysanız onları buzdolabında saklamayın. Oda sıcaklığında olgunlaştırın. Olgunlaşmış muzlar da buzdolabında saklanmamalı çünkü muzun soğukta dış yüzeyi kararır.

avokado-buzdolabinda.jpg

AVOKADO

Buzdolabına konulan avokado nemini kaybederek kurur. Bu nedenle avokadoları oda sıcaklığında saklamak en doğrusudur.

bal-buzdolabinda.jpg

BAL

Soğuk ve nem, balın kristalleşmesine sebep olur. Buzdolabında saklanan bal moleküler yapısı bozulacağı için tadını ve faydalarını kaybedebilir. Eğer balınız doğalsa oda sıcaklığında, karanlık bir yerde, ağzı kapalı bir şekilde yıllarca saklayabilirsiniz.

ekmek-buzdolabinda.jpg

EKMEK

Birkaç gün içinde tüketeceğiniz ekmeği buzdolabında saklamanıza gerek yok. Çünkü uzun süre buzdolabında bekletilen ekmek nemlenir ve küflenir. Unlu mamüller kağıt poşetlerde oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.

store-coffee-pantry-vs-freezer-01-9c4c1f26e6c646a8ad482038af0e3719.jpg

KAHVE

Kahve buzdolabında tutulmamalıdır çünkü diğer yiyeceklerin kokuları kahveye siner ve bu da kahvenin tadının bozulmasına, lezzetinin kaybolmasına yol açar. Kahveyi serin ve karanlık bir yerde ağzı sıkıca kapalı ve hava almayan bir kapta saklamak en doğrusudur.

yumurta.jpg

YUMURTA

Yumurta, dışarıdan kapalı bir yapıya sahip gibi dursa da kabuğu üzerinde "por" denilen gözle görülmeyen küçük delikler barındırır ve bu delikler yoluyla nefes alır.

Ünlü şef James Martin yumurtaların kabuklarındaki bu gözenekler sebebiyle buzdolabındaki tüm tatları emeceğini, bu yüzden de tatlarının ve yapılarının değişebileceğini öne sürüyor. Bu yüzden de yumurtaları buzdolabında değil kuru ve serin bir yerde saklamanın en iyisi olduğunu iddia ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN