06 şubattaki Asrın felaketinden sonra vatandaşlar evlerinin hasarlı olup olmadığını öğrenmek istiyorlar. Depremin ardından evlerine dönen vatandaşlar evlerinin hasarlı olması durumunda ne yapacaklarını merak ediyorlar. İşte detaylar…
Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası milyonlarca vatandaş evlerine girmeye korkuyorlar. Evlerine tekrar dönenler ise oturdukları yapıların ne kadar sağlam olduğunu araştırıyorlar. Detaylar haberimizde…
KİRACILAR DİKKAT! OTURDUĞUNUZ EV RİSKLİ ÇIKTIYSA HEMEN BUNLARA BAKIN! KİRACILARIN HAKLARI PEŞ PEŞE AÇIKLANDI!
Evleri tehlikede olan kiracılar birçok soruya cevap arıyor. Her şeyden önce haklarıyla ilgileniyorlar. Kentsel Dönüşümde Kiracı Hakları Nelerdir? İşte detaylar...
Depremin ardından birçok vatandaş evlerinin güvenliğini bilmek için risk değerlendirmesine başladı. Keşif sonucunda “riskli yapı" olarak tanımlanan binalar da tahliye kararı yada binanın yıkım kararı alması kaçınılmazdır. Yıkım kararları sadece mülk sahiplerini değil, kiracıları da etkiler.
Kiralık ev bulmanın zor olduğu ve fiyatların sürekli yükseldiği bir piyasada kiracılar zorlu bir süreç yaşıyor.
Kentsel dönüşümde kiracıların hak ve yükümlülüklerine ilişkin ilginç bir değerlendirme. Hürriyet' den Gülistan Alagöz haberinin ardından. Avukat Çiğdem Kezer, kiracıların kentsel dönüşümdeki haklarını madde madde açıkladı.
KİRACI ALINAN KARARA İTİRAZ EDEBİLİR Mİ?
Kiracılar Kentsel Gelişim Dönüşüm Yasası çerçevesinde risk değerlendirmesi yapamazlar. Ancak bina ile ilgili endişelerinizi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Devlet Müdürlüğü'ne başvurarak ve mülkün fotoğrafları ve diğer kanıtları içeren bir dilekçe sunarak belirtebilirsiniz.
Tehlikeli yapının tebliğinden itibaren 15 gün içinde tapu sahibi tehlikeli yapı ile ilgili karara itiraz edebilir. Ancak kiracıların bu hakları yoktur.
RİSKLİ KARARINDAN SONRA KİRACI KONUTU NE ZAMAN TAHLİYE ETMELİ?
Ev sahipleri gibi kiracılar da riskli inşaat kararları verildikten sonra evlerini boşaltmak zorunda kalıyor. "Eviniz riskli" ihbarını alan daire sahibi, bu ihbarı kiracıya bildirecektir.
Bu bağlamda, yerel yönetim tarafından 60 günlük bir ödemesiz dönem ve ardından 30 günden daha az bir ödemesiz dönem verilmektedir.
Bu süre içinde tahliye edilmemesi elektrik, su ve doğalgazın kesilmesine ve kolluk kuvvetlerinin yardımıyla evinizin tahliyesine neden olacaktır.
TAHLİYE SONRASI KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERSİZ Mİ OLUYOR?
Tehlikeli Bina Tamamlama Kararı alan kat malikleri, kiracıya tahliye ihbarnamesi gönderirken 6306 Sayılı Kanun kapsamında Tehlikeli Bina Tamamlama Kararı'nın eksiksiz olduğunu beyan eder ve bu nedenle sözleşme feshedilir.
12 aylık kontrat olsa bile 4. ayda çıktığınızda kontrat bitiyor.
KİRACILARA KİRA YA DA KREDİ DESTEĞİ VERİLİYOR MU?
Aylık ödemeler ev sahibine yapılırken, kiracı ve sınırlı hak sahibine (apartman sahibi) "tek seferlik" ödemeler yapılır. Kiracılar, İstanbul'da 7.000 TL, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir'de 6.000 TL, diğer büyük şehirlerde 5.000 TL ve büyükşehir dışındaki illerde 4.000 TL'ye hak kazanıyor.
Riskli yapılarda en az bir yıl yaşamış olan veya sınırlı mülkiyet hakkına sahip olan kiracılar da faize dayalı kredi desteğinden yararlanabilmektedir. 600.000 TL'den 1.000.250.000 TL'ye çıkarılan kredi limiti ile %1,49 faiz oranının %0,70'i Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından karşılanacak ve vatandaşlar 0,79 faiz oranıyla kredi alacak.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ARDINDAN KİRACI YENİ EVDE YENİDEN KİRACI OLABİLİR Mİ?
Kiracı çıktıktan sonra 3 yıl içinde yeni bir ev kiralamak istiyorsanız, önce eski kiracıya sormalısınız. Yalnız yaşamıyorsa, bu dairenin kiracısı olma hakkı öncelikle eski kiracıya aittir.