İBB'den 'İstanbul'un Hafızası' armağanı

İBB'den 'İstanbul'un Hafızası' armağanı

İBB Kültür Daire Başkanlığı, Cumhuriyet'in ilk yıllarından İkinci Dünya Savaşı'nın bitimine kadarki 20 yıllık süreçte şehrin sosyokültürel ve görsel hafızasının nabzını tutan iki ciltlik 'Fotoğraflar ve Haberleriyle İstanbul Hafızası' albüm kitabını okuyucuyla buluşturdu.

SALİHA SULTAN | KARAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı, şehrin sosyokültürel hayatına ve görsel hafızasına katkı sunan önemli bir yayıma imza attı. 2020’nin son günlerinde okurla buluşan 'Fotoğraflar ve Haberleriyle İstanbul Hafızası' adlı iki ciltlik çalışma Cumhuriyet'in ilk yıllarından İkinci Dünya Savaşı’nın bitimine kadar geçen yirmi yıllık süreçte, her bakımdan çehresi başkalaşan eski başkent İstanbul’un geçirdiği değişimlere tanıklık ediyor. 

KÜTÜPHANE ARŞİVLERİ TARANDI

İlk cildinde 1924-1931, ikinci cildinde 1932-1944 yılları arasında İstanbul’la ilgili gazete ve dergilerde çıkan haberlerin görsellerinin perde arkasının da metinlerle okura aktarıldığı albüm kitap, Cengiz Kahraman ve Mehmet Yüce tarafından yayıma hazırlandı. Albümdeki haberlerin birçoğu Atatürk Kitaplığı, Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve Milli Kütüphane’nin arşivlerinden derlendi. 

Cumhuriyet’in ilanının ardından uygulanmaya başlanan değişimin vatandaş üzerinde bıraktığı etki ve izlere dair ilginç veriler sunan eser, İstanbul’da yaşanan toplumsal olayları, şehrin önemli karakterlerini, eğlence mekanlarını, günümüze ulaşmayan meslekleri ve mimari eserleri de içeriyor.

FOTOĞRAF DİLİNİN USTALARINDAN KARELER

'İstanbul’un Hafızası' kitabında ayrıca o yıllarda yayımlanan gazete ve dergiler için fotoğraflar çeken usta foto muhabirleri Hilmi Şahenk, Namık Görgüç, Cemal Göral, Ali Ersan, Faik Şenol Selahattin Giz ve Jean Weinberg’in yer alan fotoğrafları, şehirdeki toplumsal değişimlere dair, yoruma ve analize açık önemli birer belge değeri taşıyor. Yaklaşık bir asır önceki İstanbul’un her köşesinden günlük yaşamı resmeden fotoğraflarla dolu albüm kitap, İBB Kültür Daire Başkanlığı prestij yayımları arasında yerini aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN