İBB'nin 'Yavuz Sultan Selim' payı Sayıştay raporundan çıkarıldı

İBB'nin 'Yavuz Sultan Selim' payı Sayıştay raporundan çıkarıldı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden elde edilen gelirin İBB’ye aktarılması gereken yüzde 10’luk kısmın ödenmediği ve tespitin Sayıştay raporundan çıkarıldığı iddia edildi.

Sayıştay'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ilişkin son denetim raporunda ‘Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden elde edilen paranın yüzde 10'unun İBB'ye aktarılması gerektiği’ tespitinin yer almaması dikkatlerden kaçmadı.  

İBB’YE AKTARILMASI GEREKEN PAYA İLİŞKİN TESPİT RAPORDAN ÇIKARILDI

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, geçen aralık ayında kamuoyuna duyurulan raporda, denetim sırasında elde edilen tespitlerden birinin rapordan çıkarıldığı ortaya çıktı.  

Rapordan çıkarılan bulgu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden İBB'ye aktarılması gereken paya ilişkin. 

Denetim sırasında, Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretlerinden belediyeye aktarılması gereken payın hesaplanıp gönderilmesinin takip edilmediği ve işletmeciden geçiş ücreti toplamına ve belediye payının hesaplanmasına ilişkin bilgi istenmediği de tespit edildi. 

sayistay-001.jpg

İBB’YE GÖNDERİLEN İLK RAPORDA DA VAR 

Sayıştay, rapora son halini vermeden önce diğer tüm tespitlerle birlikte bunu da İBB'ye sordu.

Ancak bu tespit, Sayıştay'da son şeklini alan rapordan çıkarıldı. 

İBB'yi denetleyen Sayıştay yetkilileri ilk raporlarında buna 22. bulgu olarak yer vermişti.  

2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu'nun Boğaziçi İmar Müdürlüğü gelirlerinin belirtildiği 15. maddesinde Boğaz köprüleri geçiş ücretlerinin yüzde 10'unun İBB'ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne aktarılması gerektiği hüküm altına alınmış durumda 

RAPORDAN ÇIKA TESPİTTE NE DENİLİYOR?  

Rapordan çıkartılan tespitte, 3. Boğaz köprüsünün geçiş ücretinin Boğaziçi Kanunu'na tabi olduğu ve tüm yükümlülüğünün köprüyü işleten şirkette bulunduğu belirtildi.

Bakanlığın araç geçiş garantisi kapsamında şirkete ödediği paradan da belediyenin payı olduğu hatırlatıldı ve "Köprülerden fiilen geçiş yapan araçlardan tahsil edilen geçiş ücretleri ile garanti kapsamında ilgili işletmeciye ödenen geçiş ücretleri arasında herhangi bir fark bulunmadığından, işletmeci tarafından köprünün kullanımından elde edilen tüm geçiş gelirlerinin yüzde 10'u, kanun ve sözleşme hükmü dairesinde idareye aktarılmalıdır…

Sonuç olarak köprü geçiş ücretleri üzerinden hesaplanıp gönderilen idare paylarının gerçeğe uygun gönderilmesini temin için, işletmeci ile gerekli yazışmaların yapılması ve bu bağlamda sürecin takip edilmesi idarenin yararına olacaktır" denildi.  

 2019’DA KÖPRÜ İÇİN 3 MİLYAR TL ÖDENDİ 

2014 yılında yapımına başlanan ve 2016'da yap-işlet-devret modeliyle hizmete açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü işleten şirkete, bahse konu 2019 yılının ilk yarısı 1 milyar 450 milyon, ikinci yarısında ise 1 milyar 600 milyona liraya yakın ödeme yapılmıştı. 

Garanti ödemesi 3 milyar lirayı bulan bu miktarın yüzde 10'unun İBB'ye ödenmesi gerekiyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN