İdlib için adım adım stratejisi

İdlib için adım adım stratejisi

Türkiye, çatışmasızlığın kalıcı olması için girdiği İdlib’de ‘adım adım’ stratejisiyle hareket ediyor. Buna göre, önce TSK’nın stratejik noktalarda konuşlanması tamamlanacak. Daha sonra insani yardım ve yeniden inşa faaliyetleri yapılacak. Son olarak muhaliflerin bölgelerinde yönetim güçlendirilecek.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

TSK’nın İdlib’de güvenliği ve çatışmasızlığın devamını sağlamak amacıyla yaptığı harekat kritik noktalarda üs kurulması yani konuşlanma faaliyetiyle sürüyor. KARAR’ın bölgede askeri kaynaklardan aldığı bilgilere göre, İdlib’de “adım adım” ilerlenecek. Temel olarak ise üç hedef gerçekleştirilecek. Konuşlanma, insani yardım ve hizmet, muhaliflerin yerel yönetimde güçlendirilmesi.

İlk aşamada konuşlanmanın tamamlanması geliyor. Bu aşamada yakın zaman aralıklarında İdlib’e farklı noktalardan yeni askeri birliklerin girmesi de planlıyor. Konuşlanma için seçilen noktalarda ise hem rejimle muhalifler arasında çatışma yaşanmasının önüne geçilmesi hem de rejimin Türkiye için tehdit oluşturabilecek hamlelerinin önlenmesi hedefleniyor. Lazkiye sınırından Türkiye’ye girerken yakalanan PKK’lı teröristler gibi güvenlik tehditlerinin önlenmesi planlanıyor. İdlib’deki konuşlanmanın zaman alacağı belirtiliyor. Konuşlanılacak stratejik öneme sahip yerler ise güvenlik riski nedeniyle gizli tutuluyor.

İkinci aşamada Türkiye’nin İdlib ve çevresini, aynı Fırat Kalkanı’nda IŞİD’den temizlenen bölgelerde olduğu gibi güvenli, yaşanılabilir ve halkının yeniden yerleşimine uygun hale getirmesi planlanıyor. Bunun için güvenlik istenilen seviyede sağlandığında şehre insani yardım ve yeniden inşa faaliyetleri yapılması hedefleniyor. Böylece İdlib’i terketmiş halkın evlerine geri dönüşünün sağlanması, çocukların eğitim alabileceği, sağlık hizmetlerinin yeniden düzenli şekilde verilebileceği bir düzen oluşturulması planlanıyor. Bu şekilde göçün tersine çevrilmesi ve normal hayata geri dönülmesinin sağlanabileceği belirtiliyor.

Son aşamada ise muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin TSK varlığıyla güvenliği sağlandıktan sonra, yerel yönetimin güçlendirilmesi teşvik edilecek. Bu anlamda muhaliflerin bölgelerindeki yönetimi güçlü olarak sürdürebilmesi için rehberlik yapılacak. Halkın ihtiyaçlarına cevap verebilecek, bütünlük içinde hareket edecek bir bölgesel yönetim modelinin uygulanması için çalışmalar yapılacak.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN