İngiliz bilim insanları: Kovid-19 mutasyonu orijinalinden çok daha tehlikeli

İngiliz bilim insanları: Kovid-19 mutasyonu orijinalinden çok daha tehlikeli

İngiliz bilim insanları, Kovid-19 İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonun daha önce keşfedilen mutasyonlardan çok daha tehlikeli hale gelebileceğini söylüyor.

Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu’na bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Matematiksel Modelleme Merkezi'nden bilim insanları, İngiltere'de keşfedilen ve yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu belirtilen yeni koronavirüsün daha önce keşfedilen mutasyonlardan çok daha tehlikeli hale gelebileceği konusunda uyarıda bulundu.

İNGİLTERE DUYURMUŞTU

Geçtiğimiz hafta İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından koronavirüsün mutasyona uğradığı açıklamasının ardından birçok ülke art arda İngiltere'den gelen uçuşları durdurmuştu. Mutasyonlu virüs hakkında ilk açıklamayı ise İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock yapmış ve "Kontrolü kaybettik" demişti. Hancock'un açıklaması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise araştırmaların sonuçları beklenmeden kesin bir şey söylenemeyeceğinin altını çizmişti.

"KİMİN VİRÜSÜ DAHA TEHLİKELİ?" TARTIŞMASI

Fakat mutasyonlu virüs sadece İngiltere'de kalmadı. Birkaç ülkede daha görülen mutasyonlu virüs endişeye sebep oldu. Güney Afrika'da farklı mutasyon geçiren bir koronavirüsün tespit edilmesi ile de İngiltere ve Güney Afrika arasında "Senin virüsün benimkinden tehlikeli" tartışması başlamıştı.

LONDRA'DA MUTASYONLU VİRÜS ARAŞTIRMASI

Siyasi arenada bu tartışmalar sürerken pek çok bilim insanı mutasyona uğramış yeni koronavirüs hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilmek için çalışmalarına devam ediyor. Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu’na bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Matematiksel Modelleme Merkezi'nin yaptığı bir araştırmadan ise sonuç geldi.

YÜZDE 56 ORANINDA DAHA BULAŞICI

MedicalXpress portalının aktardığına göre, İngiliz bilim insanları mutasyona uğrayan koronavirüsün önceki mutasyonlardan daha tehlikeli olduğunun saptandığı açıklandı. Araştırma, yeni mutasyonun orijinalinden yüzde 56 oranında daha bulaşıcı olduğunu ortaya koydu. Bu özelliğin, hastanelerdeki hasta sayısında artışa yol açacağı tahmin ediliyor.

"TEDBİRLERDE GEVŞEME VAKA SAYISINDA KESKİN ARTIŞA YOL AÇAR"

İngiltere'de karantina dahil uygulanan kısıtlamaların böyle bir senaryoyu engellemeyeceğinin altını çizen bilim insanları, tedbirlerdeki gevşemenin ise vaka sayısında keskin bir artışa yol açacağını kaydetti.

HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Mutasyona uğramış koronavirüsün görüldüğü ülkeler ise şöyle: İngiltere, Hollanda, Fransa, İtalya, Japonya, Singapur, Güney Afrika, Lübnan.

TÜRKİYE'YE GİRİŞTE NEGATİF PCR TESTİ ZORUNLULUĞU

Türkiye'de ise mutasyona uğramış koronavirüse dair net bir bilgi yok. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, en son yaptığı açıklamada koronavirüs ile mücadele kapsamında yurt dışından hava yolu ya da kara yolu ile gelecek kişilere negatif PCR testi zorunluluğu getirildiğini açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN