İstanbul’da 4 deprem önlemi AK Parti’ye takıldı

İstanbul’da 4 deprem önlemi AK Parti’ye takıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti Grubu, depreme karşı güçlendirilmesi gereken köprülerin proje ihaleleriyle ilgili İBB’nin teklifini reddetti.

KARAR.COM

Olası bir depremin İstanbul’da yaratacağı sonuçların tartışıldığı bir dönemde, İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti Grubu, güçlendirilmesi yapılacak köprü ve duvarların, deniz yapılarının, üst-alt geçitlerin projelerinin hazırlanması ile ilgili hizmet alım ihalelerinin, gelecek yıllara yaygın olarak yapılmasıyla ilgili İBB teklifini, oy çokluğuyla reddetti. CHP ve İYİ Parti teklifin kabulü yönünde oy kullandı.

AK Parti Grubu, söz konusu teklifleri reddetmesini, ilgili kanunda “proje hazırlanması hizmetinin” sayılmamasına dayandırdı.

İBB'NİN TEKLİF DOSYALARI

İBB Altyapı Projeler Müdürlüğü, “Gelecek Yıllara Yaygın Hizmet Yüklenimleri” hakkında İBB Meclisi’ne 4 ayrı teklif dosyası sundu. Teklifler özetle şöyle:

“Güçlendirilmesi Yapılacak Köprü ve Duvarların Statik Analiz Hesaplamaları İle Projelerinin Hazırlanması İşi(2020/08)”

“İstanbul Geneli Muhtelif Deniz Yapıları Projelerinin Hazırlanması İşi(2020/9)”

“İstanbul Genelinde Sit alanlarında Yeşil Alan, Cadde, Meydan, Sahil Düzenlemeleri İle Deniz Yapıları, Otoparklar, Köprü ve Üst-Alt Geçit Projelerinin Hazırlanması İşi(2020/05)”    

“İstanbul Genelinde Yeşil Alan, Cadde, Meydan, Sahil Düzenlemeleri İle Deniz Yapıları, Otoparklar, Köprü ve Üst-Alt Geçit Projelerinin Hazırlanması İşi(2020/06)”

Söz konusu tekliflerle, hizmet alımı ihalelerinin gelecek yıllara yaygın olarak yapılabilmesi için yetki verilmesi teklif edildi.

AK PARTİ GRUBUNUN RET GEREKÇESİ

İBB Altyapı Projeler Müdürlüğü’nün 5018 ve 5809 sayılı kanunların ilgili maddelerinde yer alan “Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, bir mali yıl içinde tamamlanması mümkün olmayan yatırım projeleri için gelecek yıllara yaygın yüklenmeye girişebilir”, “Elektronik haberleşme hizmetleri, elektrik ve doğal gaz alımları, harita, plan, proje, etüt ve müşavirlik hizmetleri,… için, süresi üç yılı geçmemek, finansal kiralama suretiyle temin edileceklerde ise dört yıl olmak üzere üst yöneticinin onayıyla gelecek yıllara yaygın yüklenmeye girişilebilir.” hükümlerine dayanılarak hazırlanan teklifler, AK Parti Grubunun oylarıyla kabul edilmedi.

AK Parti Grubu, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 67. Maddesinde “proje hazırlanması hizmetleri” sayılmamasını ret gerekçesi olarak gösterdi. Proje hazırlanması, yapılacak işin bir parçası olarak değerlendirilmedi.  

İBB MECLİSİ'NDE İLK KEZ YAPILDI

İBB’nin ilgili birim yetkilileri, önceki yıllarda böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, aynı kapsamdaki ihaleler için meclis onayı aranmadığını belirterek şunları söyledi:

“2019 belediye seçimlerinden sonra, 2020 Mali Yılı Bütçesi’nin İBB Meclisi’nde görüşülmesi sırasında, bütçe kararnamesinin 5. Maddesinde bir değişiklik yapıldı. ‘…Yatırım projeleri için, birden çok yılı kapsayan sözleşmeleri yapmaya İBB Meclisi’nin onayı ile yetkilidir’ ifadesi eklendi. Bunun için daha önceki yıllarda Meclise sunulmayan bu teklifler Meclis onayı için hazırlandı. İlk kez böyle bir durumla karşılaşıldı”.

Konunun İBB’nin ilgili birimlerinde değerlendirmesi devam ediyor.

AK PARTİ'NİN DAYANDIĞI KANUN HÜKMÜ

AK Parti Grubunun ret gerekçesini dayandırdığı 5393 sayılı Belediye Kanunu 67. Maddesi ise şöyle:

“Belediyede belediye meclisinin, belediyeye bağlı kuruluşlarda yetkili organın kararı ile park, bahçe, sera, refüj, kaldırım ve havuz bakımı ve tamiri; araç kiralama, kontrollük, temizlik, güvenlik ve yemek hizmetleri; makine-teçhizat bakım ve onarım işleri; bilgisayar sistem ve santralleri ile elektronik bilgi erişim hizmetleri; sağlıkla ilgili destek hizmetleri; fuar, panayır ve sergi hizmetleri; baraj, arıtma ve katı atık tesislerine ilişkin hizmetler; kanal bakım ve temizleme, alt yapı ve asfalt yapım ve onarımı, trafik sinyalizasyon ve aydınlatma bakımı, sayaç okuma ve sayaç sökme-takma işleri ile ilgili hizmetler; toplu ulaşım ve taşıma hizmetleri; sosyal tesislerin işletilmesi ile ilgili işler, süresi ilk mahallî idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemek üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilir.”

İSTANBUL'UN ÜRKÜTEN DEPREM RAPORU

Öte yandan İBB'ye bağlı İstanbul İstatistik Ofisi, 'İstanbul’un deprem raporu'nu yayımladı. Raporda, İstanbul’un beklenen depreme hazırlıksız yakalanması durumunda yaşanacak senaryo gözler önüne serildi. Yapılan araştırmalara göre İstanbul, beklenen 7,5 büyüklüğündeki bir depreme hazırlıksız yakalanırsa 48 bin bina yıkılacak ya da ağır hasar görecek. 194 bin bina orta ve üstü hasar alacak. Afet ve acil durum anında hayati önem taşıyan, bölgeye yardımların ve arama kurtarma ekiplerinin ulaşımı zorlaşacak. Böyle bir durumda yolların en az yüzde 30’unun kapanması öngörülüyor. Ayrıca yaşanacak ekonomik kaybın ise, en az 120 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. İstanbul hanelerinde anlık nüfusun gece 15 milyon, gündüz 6 milyon kişi olması nedeniyle beklenen depremin gece olması halindeyse, can kaybı sayısı önemli ölçüde artabilir. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN